Ήρθε η άνοιξη …και οι αλλεργίες

Ήρθε η άνοιξη …και οι αλλεργίες
Εδώ και μέρες τσούζουν τα μάτια σου, τρέχει η μύτη σου, δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις… Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα να μη σε ταλαιπωρεί ένα κρύωμα, αλλά μία από τις λεγόμενες «εαρινές αλλεργίες»; Μάθε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ;
Με απλά λόγια είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια αλλεργιογόνα ουσία, η οποία προκαλεί την εκδήλωση ενοχλητικών –ενίοτε σοβαρών – συμπτωμάτων, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στον οργανισμό.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Πρόκειται για φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης, στη μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, την οποία προκαλούν αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως η γύρη.
Συμπτώματα: Συνεχόμενο φτέρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, ξηρός λαιμός, βήχας, ερεθισμένα μάτια, πονοκέφαλος και απώλεια της αίσθησης της γεύσης.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Ο αλλεργιολόγος συνήθως συνταγογραφεί φάρμακα, κυρίως αντιισταμινικά. Στην περίπτωση που βρεθεί το αίτιο της αλλεργίας και το πρόβλημα επιμένει, εξετάζει την πιθανότητα ανοσοθεραπείας, η οποία πραγματοποιείται με τη χορήγηση αυξανόμενων δόσεων αλλεργιογόνων προκειμένου να απευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός. Εξίσου καλά αποτελέσματα εγγυάται η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και ο βιοσυντονισμός, ενώ ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορεί να προσφέρει και η βοτανοθεραπεία, ειδικά το αφέψημα από τσουκνίδα, κουφοξυλιά ή ευφρασία.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
Προσβάλλει το αναπνευστικό προκαλώντας προσωρινή στένωση των βρόγχων, των σωλήνων δηλαδή μέσα από τους οποίους περνά ο αέρας για να φτάσει στους πνεύμονες. Υπεύθυνη για την εμφάνισή του θεωρείται κυρίως η γύρη.
Συμπτώματα: Έντονος βήχας που εκδηλώνεται με τη μορφή κρίσης (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες), σφίξιμο στο στήθος, κοφτή αναπνοή, δύσπνοια.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Ο γιατρός υποδεικνύει μια αγωγή με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα για να διευκολυνθεί η αναπνευστική λειτουργία. Παράλληλα, ίσως προτείνει προληπτικά φάρμακα για την αποφυγή των κρίσεων βήχα και την καταπολέμηση της φλεγμονής στους βρόγχους ή ενέσεις για την απευαισθητοποίηση του οργανισμού. Αποτελεσματική αντιμετώπιση υπόσχονται επίσης ο βελονισμός, ο βιοσυντονισμός και η βοτανοθεραπεία, κυρίως το αφέψημα από ευκάλυπτο ή γλυκόριζα.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
Αφορά τον επιπεφυκότα (είναι η λεπτή μεμβράνη που καλύπτει εσωτερικά τα βλέφαρα και το βολβό του ματιού) και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γύρη. Δεν αποκλείεται να συνυπάρχει με την αλλεργική ρινίτιδα.
Συμπτώματα: Έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα, τσούξιμο, δάκρυα, έκκριμα, φωτοφοβία και πρήξιμο στα βλέφαρα.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Ο οφθαλμίατρος και ο αλλεργιολόγος συνιστούν την προληπτική χρήση κολλυρίου, κυρίως αντιισταμινικού, χωρίς όμως να αποκλείεται σε περιόδους έξαρσης η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταπραΰνουν τα συμπτώματα. Επίσης, ενδέχεται να προτείνουν την ανοσοθεραπεία αν η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνυπάρχει με την αλλεργική ρινίτιδα. Εναλλακτικά, τα συμπτώματα μειώνονται αισθητά με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής, του βελονισμού και της βοτανοθεραπείας, κυρίως με κομπρέσες από ευφρασία ή καλέντουλα.

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ
Επιτίθεται περισσότερο στο δέρμα και στο αναπνευστικό, στο καρδιοαγγειακό και στο νευρικό σύστημα. Για την εκδήλωσή της ευθύνονται τροφές όπως τα αβγά, το γάλα, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί, ορισμένα φάρμακα, κάποιες ορμόνες και βιταμίνες, αλλά και τα τσιμπήματα από έντομα (π.χ. από μέλισσα, σφήκα κ.ά.).
Συμπτώματα: Ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, βήχας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ζαλάδα, ρίγος, φαγούρα, πρήξιμο και εξανθήματα.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Ο ειδικός χορηγεί στεροειδή που περιορίζουν την αλλεργική αντίδραση, αντιισταμινικά που καταπραΰνουν τη φαγούρα και βρογχοδιασταλτικά που βελτιώνουν την αναπνοή. Επίσης, ενδέχεται να υποδείξει την ανοσοθεραπεία ή την εναλλακτική ιατρική ως λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Προκαλούνται από αλλεργιογόνα που είτε έρχονται απευθείας σε επαφή με την επιδερμίδα είτε εισχωρούν στον οργανισμό μέσω του δέρματος. Υπάρχουν δύο είδη: η οξεία αλλεργική κνίδωση και η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Για την πρώτη μπορεί να ευθύνονται το τσίμπημα εντόμων και η γύρη, ενώ για τη δεύτερη η επαφή με συγκεκριμένα φυτά.
Συμπτώματα: Εξανθήματα και έντονη φαγούρα στην περίπτωση της κνίδωσης. Κοκκίνισμα, φαγούρα, απολέπιση του δέρματος και ενδεχομένως πρήξιμο στη δερματίτιδα.
Πώς θα τις αντιμετωπίσεις: Ο γιατρός προτείνει αντιισταμινικά ή κορτικοειδή και ίσως συνταγογραφήσει μια αγωγή με αλοιφή. Χρήσιμη θεωρείται η ανοσοθεραπεία, ενώ πολύτιμος σύμμαχος μπορεί να αποδειχθεί και η εναλλακτική ιατρική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή