Συμφωνείστε, ρε παιδιά, να τελειώνουμε

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συμφωνείστε,  ρε παιδιά, να τελειώνουμε

Ο συνειρμός του τίτλου, μας πάει αμέσως στην ασυμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, αλλά με την πρώτη ματιά είναι παραπλανητικός όπως θα δείτε αμέσως. Για να καταλάβουμε τι γίνεται σήμερα με τα πολιτικά μας πράγματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε διαβάσει την «Σημειωτική» του Ουμπέρτο Έκο.

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες την κυβέρνηση να βγάζει έναν αναστεναγμό ανακούφισης και να δηλώνει με επίσημα χείλη ότι το ΔΝΤ δέχεται πράγματα που δεν δέχονται οι «θεσμοί» και το αντίθετο. Βγαίνει λοιπόν η κυβέρνηση και μας λέει δεν έχει καμιά ευθύνη για την συμφωνία γιατί εδώ έχουμε θέμα με τους συνομιλητές μας από τους οποίους επαιτούμε βοήθεια. Οι συνομιλητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν και με τον τίτλο του άρθρου μου αναφέρομαι ειρωνικά βέβαια, στους θεσμούς που η κυβέρνηση φαίνεται να τους νουθετεί να συμφωνήσουν ώστε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.
Με μια δεύτερη ανάγνωση, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση βρήκε την ανέλπιστη ευκαιρία για μετάθεση ευθυνών ή να πετάξει το μπαλάκι στο απέναντι τερέν, όπως λένε οι του τένις. Είναι μια κλασική περίπτωση του νέου ελληνικού κράτους ακόμη και από την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής – για να μην πάμε πιο πίσω στο 1821. Στην Μικρασιατική καταστροφή φταίγανε οι Γάλλοι, στον εμφύλιο οι Άγγλοι. Εμείς, σαν κράτος, δεν φταίμε σε τίποτα. Δεν θα ήθελα να μείνω στο κράτος, αλλά να καυτηριάσω και την στάση των πολιτών πάνω στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.
Στην προκειμένη περίπτωση της πολύμηνης και στείρας πλέον διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, σαν χώρα έχουμε δείξει μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα. Επιμένουμε σε απόψεις και ζητάμε πράγματα που από τους δανειστές που δεν είναι αποδεκτά. Αυτό δεν σημαίνει, όπως λένε πολλοί συνέλληνες, ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον μας για να μας πάρουν τον τόπο. Εμείς βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και, όπως είπε ο Σόιμπλε, την περασμένη Τετάρτη, δεν φταίει η Ευρώπη ούτε το ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ακόμη και αν πάρουμε βοήθεια, πάλι δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν επικρατήσει ο ορθολογισμός στην πολιτική και κυρίως στην οικονομία. Απ’ ό,τι φαίνεται μετά την υποβάθμιση του Βαρουφάκη, ο οποίος με την σημειολογία του ντυσίματός του φαίνεται ότι γράφει όλους τους συνομιλητές τους να μην πω που, έχει αρχίσει να κινείται κάτι.
Έχω κάνει στις Βρυξέλλες και γνωρίζω τον κώδικα συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι εκεί κατάλαβαν πώς το παίζει ο υπ. Οικονομικών και είναι πολύ πιθανόν κάποια από τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης να οφείλονται σε αυτό το θέμα.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχει στερέψει το κράτος από χρήμα. Στάση πληρωμών όχι μόνο σε νοσοκομεία, νοίκια, φάρμακα κ.τ.λ., αλλά και για πρώτη φορά δεν έχουν πληρωθεί για δύο μήνες τουλάχιστον οι μόνιμοι υπάλληλοι ενός ΝΠΔΔ, το οποίο γνωρίζω καλά. Σήμερα, Τετάρτη βράδυ, που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ότι υπάρχει μια συμφωνία που δείχνει υποχωρήσεις τις κυβέρνησης από τις κόκκινες γραμμές. Δεν θα κριτικάρω την κυβέρνηση για αυτό το θέμα, αλλά θέλω να τονίσω ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί να έχουμε ορθολογισμό και να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τις επικρατούσες συνθήκες πολιτικές και οικονομικές όχι μόνο σε τοπικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο. Η οικονομία έχει φτάσει σε οριακό σημείο που σε λίγες μέρες μπορεί να είναι πορεία χωρίς επιστροφή. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έκοψε τον γόρδιο δεσμό και αποφάσισε πράγματα που πολλοί μέσα στο κόμμα του απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, όπως ο κ. Λεουτσάκος που μας είπε την Τετάρτη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση βγήκε με σημαία την κατάργηση των μνημονίων και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Με ποια guts, που λένε οι Άγγλοι, θα καταργήσεις τα μνημόνια, κε Λεουτσάκο; Έχεις τα κότσια; Καταργείς τα μνημόνια, διώχνεις την τρόικα, εσύ χρωστάς, αυτοί δεν σου χρωστάνε, δεν σε δανείζουν… Ο Ελληνικός λαός δέχεται να υποστεί τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που θα μας γυρίσει πίσω στο 1960;
Στο ίδιο και χειρότερο απειλητικό μοτίβο, η πρόεδρος της Βουλής απειλεί τους έχοντες την ευθύνη της διαπραγμάτευσης να μην κάνουν υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές. Οι Έλληνες, με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, αποποιούμεθα τις ευθύνες μας και με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας γιατί το κάνει αυτός. Οι άλλοι φταίνε, οι συνωμότες, τα αρπακτικά που θέλουν τις θάλασσές μας και την γη μας. Εμείς δεν φταίμε καθόλου. Για παράδειγμα, όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με τη σημερινή, έψαχναν και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους ώστε οι επιχειρηματίες – επαγγελματίες να κόβουν αποδείξεις. Μα ποιοι αγοράζουν αγαθά χωρίς αποδείξεις; Οι Αρειανοί; Πολίτες τα αγοράζουν και αδιαφορούν. Αν οι πολίτες δεν αδιαφορούσαν και ζητούσαν τις αποδείξεις δεν θα είχε μεγαλύτερα έσοδα η κυβέρνηση ώστε να μην κόψει π.χ. μισθούς και συντάξεις; Γιατί δεν γίνεται αυτό όπως γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου; Δεν υπάρχει η κουλτούρα, η οποία αποκτάται μέσα από το σχολείο πράγμα που δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια στο μυαλό της κυβέρνησης να εφαρμόσει τέτοια προγράμματα στην εκπαίδευση. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα βγουν οι αριστεροί δημοκράτες και θα πουν ότι εθίζουμε τα παιδιά στον χαφιεδισμό…
Ειδικά για την παιδεία, η κυβέρνηση επιδίδεται στην αποδόμηση της με μια ιδεολογία της ισότητας προς τα κάτω. Η Αυστραλία από την στιγμή που άνοιξε τα πανεπιστήμιά της είχε για το 2014 έσοδα από δίδακτρα και έξοδα παραμονής 7 δισ. δολάρια. Και εκεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας είναι διασφαλισμένος για τους Αυστραλούς πολίτες, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 40.000 ξένοι φοιτητές που πληρώνουν αδρά δίδακτρα. Εδώ, λόγω ιδεοληψιών, αφήνουμε τους βαλκάνιους και άλλους φοιτητές να πηγαίνουν Τουρκία και τώρα τελευταία Αλβανία.
Το Σάββατο, 9 του μήνα, οι αντιεξουσιαστές που ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση θα πάνε να γκρεμίσουν τον φράχτη του Έβρου. Η αφίσα τους στα Εξάρχεια λέει ότι θα συναντηθούν στις 11 π.μ. στην Κομοτηνή και στις 2.30 μ.μ. στις Καστανιές Έβρου. Ρωτώ: Τι θα κάνει η αστυνομία; Θα τους αποτρέψει ή θα φανεί άλλη μια φορά ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι όπως λένε οι Τούρκοι διακινητές που φέρνουν στην Ελλάδα τους λαθρομετανάστες ενώ αυτοί ζητάνε να πάνε σε άλλες χώρες;
Όπως λένε λοιπόν αυτοί οι τύποι θέλουν «να αποδομήσουν την ιδέα της εθνικής ασφάλειας και φυλετικής καθαρότητας» με το να γκρεμίσουν τον φράχτη του Έβρου ώστε όχι να είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, αλλά «εμπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικό μη δίνετε». Εδώ λοιπόν περιμένω να δω την ευθύνη του πολίτη. Θα πάνε οι ντόπιοι να σταθούν εμπόδιο σε αυτά τα «παλικάρια» που δεν θέλουν καμιά εξουσία;
Την Πρωτομαγιά φιλοξενούμενος από την εκδότρια του «ΠΑΛΜΟΥ» βρέθηκα στην Ιτέα και το απόγευμα της Πρωτομαγιάς πήγαμε για καφέ στο Γαλαξίδι. Κανένα μαγαζί δεν έκοβε αποδείξεις σε αντίθεση με τα «κορόιδα» στην Ιτέα. Διαμαρτυρήθηκα και ζήτησα απόδειξη και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές πήρα την οριστική απόφαση όπου πηγαίνω και όπου σταθώ και αγοράζω κάτι να απαιτώ απόδειξη με κάθε τρόπο. Ούτε θέλω να υποστηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε άλλο κόμμα. Υποστηρίζω την χώρα μου.
Ας κάνουμε όλοι το ίδιο.
Απλό είναι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή