Για να μαθαίνουν οι νέοι

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Για να μαθαίνουν  οι νέοι

Για να μαθαίνουν οι νέοι

Σαν σήμερα, στις 15 Μαΐου του 1969, εκδόθηκε η απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν 16 στελέχη του ΚΚΕ για τα παράβαση του αναγκαστικού νόμου 509 γιατί επιδίωκαν με τις ενέργειές τους την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος (της χούντας).

Στην ομάδα αυτή των 16 καταδικασθέντων στελεχών, γνωστή και ως ομάδα «Φαράκου», συμπεριλαμβάνονταν και δυο Γαλατσιώτες, ο Νέστορας Χατζούδης και η σύζυγός του Σοφία Γρατσία. Τα υπόλοιπα μέλη αυτής της ομάδας, όπως αναφέρει ο προχθεσινός Ριζοσπάστης, στο φύλλο της 12ης/5, είναι οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργος Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.
Όλοι είχαν συλληφθεί στις 28/11/1968 και κρατήθηκαν επί μήνες στην απομόνωση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών μέχρι την έναρξη της δίκης στις 12/5/1969.
Ο Νέστορας Χατζούδης καταδικάστηκε σε 7ετή και κατά συγχώνευση σε 5ετή φυλάκιση, την οποία εξέτισε στις φυλακές Αβέρωφ (Αθήνα), Αίγινας, Επταπυργίου (Γεντι Κουλέ) και Κορυδαλλού.
Η Σοφία Γρατσία, Ναξιώτισσα στην καταγωγή και σύζυγος (όχι τότε) του Νέστορα Χατζούδη καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάικιση με 5ετή αναστολή χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα του δικηγορικού της επαγγέλματος γιατί η χούντα δεν της χορηγούσε τη σχετική άδεια.
Οι υπόλοιποι της ομάδας καταδικάστηκαν από δις ισόβια (Γρηγόρης Φαράκος) μέχρι πολυετείς φυλακίσεις. Ορισμένοι δε από αυτούς βασανίστηκαν πολύ σκληρά.
Καλό είναι να γίνονται τέτοιες ιστορικές αναφορές για να μαθαίνουν οι νέοι και ειδικότερα αυτοί που φωνάζουν ότι η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73 γιατί προφανώς δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει πραγματική χούντα.


Αυτοί που γράφουν ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανδρική ομάδα βόλεϊ της Αθλητικής Ένωσης Γαλατσίου (όπως θα διαβάσετε και στις εσωτερικές σελίδες) παρότι δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ανέβηκε στην επόμενη κατηγορία.
Πριν από 20 χρόνια πάλι η ανδρική ομάδα είχε ανέβει στην ίδια κατηγορία, φυσικά με άλλους αθλητές. Σχετικό αφιέρωμα είχε κάνει και τότε ο «Παλμός».
Ξαναγράφουν λοιπόν ιστορία με την άνοδό τους στη Β’ Εθνική οι βολεϊμπολίστες της Ένωσης. Μαζί τους ξαναγράφουμε κι εμείς, εδώ στον «Παλμό», ιστορία γιατί είχαμε πάλι την τύχη να είμαστε παρόντες στην επιτυχία τους.
Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, σε πιο δύσκολες όμως για τη δουλειά μας συνθήκες, προσπασθούσαμε να καταγράψουμε τα τεκταινόμενα στην πόλη μας και να ενημερώνουμε τους Γαλατσιώτες με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια. Το να διανύει μια τοπική εφημερίδα το 22ο έτος κυκλοφορίας της δεν είναι και μικρό πράγμα. Μάλιστα τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια και απόθεμα δυνάμεων για να έχετε στα χέρια σας κάθε Παρασκευή τον «Παλμό». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη στήριξη τη δικής σας και ειδικά των εμπόρων και επαγγελματιών του Γαλατσίου, θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τα γεγονότα της πόλης μας με εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και σεβασμό στον αναγνώστη.

Νίκος Φίλης,
κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι μόνοι αρχηγοί κρατών
που έχουμε δεχτεί στη χώρα μας από τότε που
γίναμε κυβέρνηση,
 είναι το Άγιο Φως το Πάσχα και τα λείψανα
της Αγίας Βαρβάρας.»

Ποιό είναι
το καλλιτεχνικό όνομα του
αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη, ο οποίος
ως γνωστόν εκτός από καθηγητής πανεπιστημίου, βουλευτής και υπουργός, είναι και
 αξιόλογος ποιητής, παρακαλώ.
ΤΑΒΑΦΗΣ.


Βρε, πώς αλλάζουν
οι καιροί

Τα προηγούμενα χρόνια στην περιφορά της εικόνας της Αγίας Γλυκερίας ήξερες ότι πρώτη μούρη θα είναι οι Γείτονας, Κακλαμάνης, Γιακουμάτος, Ντινόπουλος.
Τώρα έχουμε Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Παπαχρηστόπουλο (ΑΝ.ΕΛ.).
Μπορεί να αλλάζουν τα κυβερνητικά κόμματα αλλά κάποιες σταθερές παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Καλά έκανε
η κυβέρνηση…

… και επαναπροσέλαβε
στο δημόσιο τις 300 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
Καλά έκανε και ο Πρωθυπουργός που τις δέχτηκε
στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα, τι θα κάνει
η κυβέρνηση; Πότε θα βρουν
δουλειά αυτοί οι άνθρωποι;
Πότε ο πρωθυπουργός θα τους υποδεχτεί και θα φωτογραφηθεί μαζί τους στο Μαξίμου;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή