Δήμος Λαυρεωτικής : “Πρόληψη της νόσου των ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ”

Δήμος Λαυρεωτικής
Δήμος Λαυρεωτικής : “Πρόληψη της νόσου των ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ”

“ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ”

Η νόσος των λεγεωνάριων ή λεγεωνέλλωση, είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και έχει ως αιτιολογικό παράγοντα το βακτήριο LEGIONELLA PNEUMOPHILA, που είναι το πιο συνηθισμένο.

Η λεγεωνέλλα μεταδίδεται κυρίως αερογενώς, μέσω των σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα, αλλά και του ντους ή και του πλυσίματος των χεριών. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγεωνέλλα. Κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικοί περίοδοι, κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου να θεωρείται στάσιμο, συνθήκη η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας.

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 2 με 10 ημέρες μετά τη μόλυνση και είναι τα εξής: πυρετός 40°C ή και υψηλότερος, ρίγη, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος. Μπορούν να εκδηλωθούν επίσης βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, διάρροια, ναυτία, τάση προς εμετό και πνευματική σύγχυση.

Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως: άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, όσοι λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες.

Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιαματικών λουτρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων παραμονής του κοινού, μέσων μεταφοράς κ.λ.π.), αλλά και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων.

Η κατάλληλη απολυμαντική μέθοδος θα πρέπει να εξασφαλίζει την αποτελεσματική εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών και την αποτελεσματική καταπολέμηση και εξάλειψη της βασικής αιτίας της μόλυνσης του υδραυλικού συστήματος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Η αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό θα πρέπει να διασφαλίζεται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματισμού.

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή