Απέραντη χωματερή

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Απέραντη χωματερή

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχα επισκεφθεί τη γενέτειρά μου, τον Πύργο Ηλείας, για να ενημερωθώ για την πορεία των καλλιεργειών καθότι τυγχάνει να είμαι και αγρότης. Αυτό που διαπιστωσα είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, θα είναι μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές των τελευταίων ετών. Θα πλημμυρίσουμε στην κυριολεξία από το λάδι.

Κατά τα άλλα η οικονομική ζωή στην περιφέρεια ακολουθεί αυτη΄του κέντρου. Κλειστά καταστήματα, ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Οι κάτοικοι στην περιφέρεια, και ειδικά στα χωριά, έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Μπορούν, για παράδειγμα, να καλλιεργήσουν για προσωπική τους χρήση όλα τα οπωροκηπευτικά, γιατί και τα κατάλληλα εδάφη διαθέτουν και το απαραίτητο νερό για την περίπτωση έχουν. Αυτό όμως συμβαίνει από ελάχιστους και μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν και μετακόμισαν στο χωριό. Είναι τραγικό να πηγαίνεις στο μπακάλικο του χωριού και να αγοράζεις κρεμμύδια Ινδίας και ντομάτες Βελγίου! Πάντα το έλεγα και αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επιδοματική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις – και ειδικότερα αυτές του ΠΑΣΟΚ – απέναντι στους αγρότες, αυτό το οποίο κατάφεραν ήταν να τους κάνουν τεμπέληδες. Το ενδιαφέρον των αγροτών ήταν να παράξουν προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη επιδότηση και όχι προϊόντα τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις καλύτερες τιμές στην αγορά.
Και βέβαια όταν η νοοτροπία έχει γίνει τρόπος ζωής είναι δύσκολο να αλλάξει, ακόμα και σε περίοδο μεγάλης οκονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο Δήμος Πύργου είναι τα σκουπίδια, τα οποία εδώ και δέκα μήνες δεν μαζεύονται και η περιοχή έχει γίνει απέραντη χωματερή. Με το θέμα έχουν ασχοληθεί επανειλημμένως και τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες αλλά πριν λίγο καιρό ασχολήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος έδωσε προθεσμία ένα μήνα στον δήμαρχο Πύργου να βρει λύση στο πρόβλημα. Ο μήνας πέρασε και τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, στις πλατείες, ή δίπλα στις παιδικές χαρές (βλ. φωτογραφία).
Αν τις επόμενες μέρες δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα, είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα βρεθούν αντιμετωποι με επιδημίες. Αν ο δήμαρχος Πύργου είναι ανίκανος να βρει λύση, θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Περιφέρεια ή το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι αδύνατον να παραμείνει άλλο αυτό το χάλι.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών παρουσιάστηκε γιατί και στην περιοχή του Πύργου ορισμένοι τοπικοί παράγοντες και κόμματα λειτούργησαν με τη λογική Κερατέας. Ενώ είχε εξευρεθεί ο χώρος, είχε προκηρυθχεί ο διαγωνισμός, είχε ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή ΧΥΤΑ, κάποιοι υποτιθεμένοι οικολόγοι έκαναν κατάληψη στο χώρο και δεν άφησαν να ξεκινήσει ποτέ το έργο. Το αποτέλεσμα το βιώνουν τώρα όλοι οι κάτοικοι του Πύργου και των 25 χωριών που ανήκουν στον ίδιο δήμο.

Για ένα πουκάμισο αδειανό

Τον επόμενο μήνα θα γίνει και το προγραμματισμένο, εδώ και πολύ καιρό, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο, μέχρι τότε βλέπουμε.

Την απόφασή τους να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχουν μέχρι τώρα εκφράσει τρία στελέχη του κόμματος. Μέχρι την έναρξη του συνεδρίου πιθανόν να αυξηθούν οι υποψήφιοι αρχηγοί. Το πρόβλημά τους όμως θα είναι πού θα βρουν ψηφοφόρους οπαδούς για να τους ψηφίσουν. Αγωνίζονται όλοι τους για ένα πουκάμισο αδειανό. Τι σημασία έχει ποιός θα εκλεγεί πρόεδρος; Τι νόημα έχει να είσαι αρχηγός ενός κόμματος το οποίο έχει πλέον καταποντιστεί και κινδυνεύει να έχει την τύχη της ΔΗΜ.ΑΡ. του μπάρμπα-Φώτη;
Η πιο λογική πρόταση που άκουσα μέχρι τώρα ήταν αυτή του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει μέσα από το επικείμενο συνέδριό του να εκλέξει μια συλλογική ηγεσία, η οποία θα αναλάβει το έργο για την συνένωση των διάσπαρτων πολιτικών δυνάμεων και της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.»
Οι εναπομείναντες φεουδάρχες του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κύκλος του κόμματος έχει κλείσει οριστικά. Με τη σημερινή του μορφή και δομή το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανακάμψει. Ο ιστορικός ρόλος του από δω και πέρα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς, η οποία ανασυγκρότηση δεν προχώρησε στην προ διετίας προσπάθεια της Κίνησης των 58. Ας γίνει τώρα.

Ούτε τα 500 εκατ. ευρώ που δώσαμε για τα σαπάκια,
ούτε η πρότασή του για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων,
ούτε η πρότασή του για βάση στην Ικαρία
ήταν αρκετά για να ανοίξουν τις πόρτες στον Πάνο Καμμένο
για να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη και παράγοντες
της Αμερικανικής Κυβέρνησης.


Πήγαινε στην κορυφή