Με το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι εγκαινιάστηκε ο χώρος του Αγροκήπιου

Στο Δημοτικό Θέατρο του Αγροκήπιου φιλοξενήθηκε η Συναυλία με θέμα «Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι» με τους βασικούς ερμηνευτές του έργου του, κ.κ. Έλλη Πασπαλά και Ηλία Λιούγκο, με αφορμή τα Εγκαίνια λειτουργίας του Αγροκήπιου. Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Μελέτιος Μπουραντάς δίνοντας το λόγο στο Δήμαρχο Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Νικόλαο Μελετίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Καλησπέρα σας, αφού σας καλωσορίσω, επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για την αποψινή βραδιά. Απόψε εγκαινιάζουμε ένα χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε, πριν από 15 χρόνια. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, θα σας διηγηθώ, μια σύντομη ιστορία και εύκολα θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Ο χώρος του Αγροκηπίου, ιδιοκτησία του Υπουργείου Γεωργίας, πριν από πολλά χρόνια πέρασε στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και έκτοτε εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.
Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Δήμαρχος Γιώργος Λιάκος, απέσπασε την προφορική έγκριση παραχώρησης του χώρου, από τον Νομάρχη Περικλή Παπαπέτρου. Στην αγωνία της, η Δημοτική Αρχή, να κατοχυρώσει τον χώρο και θεωρώντας βέβαιη την παραχώρηση, ξεκίνησε να κατασκευάζει τα έργα που σήμερα βλέπουμε. Όμως η παραχώρηση δεν έγινε ποτέ εγγράφως και το χειρότερο, τα έργα έγιναν χωρίς τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Ως νέα Δημοτική Αρχή, το θέμα του Αγροκηπίου μας απασχόλησε έντονα από την πρώτη στιγμή. Ήταν ένα θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολεοδομικά. Έπρεπε πρώτον να παραχωρηθεί ο χώρος από την Περιφέρεια στον Δήμο και δεύτερον να νομιμοποιηθούν από τις Υπηρεσίες της, οι εγκαταστάσεις, που είχε κατασκευάσει ο Δήμος. Ειδικά το δεύτερο ήταν εξωπραγματικό. Στη διαδικασία αυτή, όπως συνήθως συμβαίνει με το Ελληνικό Δημόσιο, άλλοτε βρίσκαμε υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πρόθυμους να βοηθήσουν και άλλοτε εντελώς εχθρικούς. Άλλες φορές ακούγαμε για τα μεγάλα σχέδια που είχαν, για τον χώρο και άλλες φορές μας έστηναν στον τοίχο, για τις αυθαίρετες κατασκευές.

Στο κτηματολόγιο και στο Ε9, όλα αυτά που βλέπετε γύρω σας και έχει πληρώσει ο Ασπρόπυργος, εμφανίζονται και είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας. Ακόμα και ο χώρος των Σχολείων εμφανίζεται ότι ανήκει στην Περιφέρεια. Μετά από πολλές περιπέτειες, επισκέψεις, συσκέψεις, διαμαρτυρίες, πιέσεις κ.λπ., και με την βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου, καταφέραμε, παρά τις αντιδράσεις των γραφειοκρατών, να μας παραχωρηθεί ο χώρος. Δυστυχώς η παραχώρηση έγινε για μόλις 10 χρόνια. Είχαμε την καλή τύχη να ψηφιστεί ο Νόμος για τα αυθαίρετα, η Τεχνική μας Υπηρεσία, ετοίμασε τους προβλεπόμενους φακέλους και η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας τακτοποίησε-νομιμοποίησε τα κτίσματα. Νόμιμη ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του Αγροκηπίου, έγινε για πρώτη φορά, πριν από λίγες ημέρες. Στο διάστημα αυτό και με δεδομένο ότι από το νόμο, εδώ και χρόνια δεν μπορούμε να προσλάβουμε φύλακες, ο χώρος υπέστη άπειρες επιθέσεις από αντικοινωνικά στοιχεία, που προκάλεσαν σχεδόν την ολική καταστροφή του. Μετά την παραχώρηση από την Περιφέρεια, εκμισθώσαμε με διαγωνισμό το χώρο του καταστήματος. Σκοπός μας να υπάρχει εξασφαλισμένη ανθρώπινη παρουσία και ο χώρος να προστατεύεται επαρκώς από τον καταστηματάρχη. Ολοκληρώσαμε τα έργα επισκευής και ανακατασκευής του χώρου, τον οποίο σήμερα παραδίδουμε προς χρήση στο λαό του Ασπροπύργου. Αυτή είναι η ιστορία των ιδιόρρυθμων εγκαινίων που πραγματοποιούμαι σήμερα και ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα. Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα ριζικά ανακατασκευασμένο και πάνω απ΄ όλα ένα νόμιμο δημόσιο χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής για την παραχώρηση του χώρου και να ζητήσω την επέκταση της σύμβασης σε 99 χρόνια ή την οριστική μεταβίβαση, έναντι συμβολικού τιμήματος. Ελπίζω να μην απομακρύνθηκα πολύ από το πνεύμα της αποψινής εκδήλωσης και σας εύχομαι μια υπέροχη βραδιά».

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή