Όχι στη Δημοτική Αστυνομία

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Όχι στη Δημοτική Αστυνομία

Τη μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου στην έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη 9 Ιουνίου. Βάσει του άρθρου 19 παρ. 3β του ν. 4325/2015 είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανώτατου αυτού δημοτικού οργάνου να αποφανθεί υπέρ ή κατά της επανασύστασης της παραπάνω Υπηρεσίας και η εισήγηση της δημοτικής αρχής της πόλης μας ήταν αρνητική ως προς αυτή.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση Υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών που είχαν επανασυσταθεί καταργούνται και όσοι τις κατείχαν κατατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες των οικείων δήμων με βάση τα τυπικά τους προσόντα είτε και εφόσον έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν ή με αίτηση που κατατίθεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την δημοσιοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου, να καταλάβουν θέσεις από τις προβλεπόμενες των εδαφίων β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 2.
»Οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή είχαν απολυθεί και επανατοποθετήθηκαν μέσα από το μηχανισμό της κινητικότητας σε άλλες θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, καθώς και όσοι έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν και στην περίπτωση κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.»
Αυτά ορίζει το άρθρο 19 παρ. 3β του ν. 4325/2015 («Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις») και αυτή την …εναλλακτική αξιοποίησε η δημοτική αρχή εισηγούμενη τη μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Γαλατσίου. Το θέμα πήρε πάνω του ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τα μέλη του Σώματος και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τους, είπε:
«Καθυστερήσαμε να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση, όχι σκόπιμα, αλλά επειδή το βασανίσαμε πολύ. Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλούς δήμους καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ήδη πάρει σχετικές αποφάσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας. Πρώτη μου σκέψη καθώς και βούλησή μου ήταν να ξανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία. Ωστόσο από τότε που έγινα δήμαρχος διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω εγώ αλλά αυτό που πρέπει για το καλό και το γενικό συμφέρον της πόλης. Έτσι αποφασίσαμε να μην ξανασυσταθεί η Υπηρεσία αυτή για τους εξής λόγους:
»Πρώτον, όταν πρωτοσυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία είχαμε 18 άτομα προσωπικό τα οποία δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης και να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους στο ακέραιο ώστε να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός σωστά. Τώρα από τους 18 επιστρέφουν οι 14 – δηλαδή ακόμα λιγότεροι. Καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να καλύψουν όλο το Γαλάτσι.
»Δεύτερον, η κυβέρνηση δίνει επιπλέον αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία χωρίς όμως να μας στείλει χρήματα, τους απαραίτητους πόρους. Πώς θα καλυφθεί λοιπόν αυτή η Υπηρεσία;
»Κρίναμε, λοιπόν, ότι αυτά τα άτομα θα μπορούσαν και μπορούν να καλύψουν επάξια θέσεις διοικητικού προσωπικού, που έχουν μείνει κενές λόγω συνταξιοτήσεων κάποιων υπαλλήλων. Και χρησιμοποιώ τη λέξη επάξια διότι τα άτομα αυτά δεν έχουν μόνο τυπικά προσόντα αλλά και ουσιαστικά και μάλιστα ορισμένοι είναι και ΠΕ. Προτιμώ να στελεχωθούν άλλες, ήδη υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες του Δήμου μας, με τα άτομα αυτά ώστε να αναβαθμιστεί και η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες μας από το να επανασυσταθεί μια Υπηρεσία η οποία γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι ορισμένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας (π.χ. οικόπεδα, τραπεζοκαθίσματα) εκτός από τις κλήσεις των οχημάτων θα ασκούνται από τα άτομα αυτά. Προσωπικά, θεωρώ τη Δημοτική Αστυνομία ένα πολύ καλό εργαλείο αλλά δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες – και δεν αναφέρομαι μόνο στις δυσμενείς οικονομικές – αυτό δεν είναι δυνατό» είπε ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος εισηγούμενος το θέμα.
Στον αντίποδα η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία, δια στόματος κ. Κώστα Ζώμπου, υποστήριξε την επανασύσταση της Υπηρεσίας αυτής. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να δημιουργηθεί και πάλι η Δημοτική Αστυνομία. Υποστηρίξατε, κ. Δήμαρχε, ότι οι 14 δεν φτάνουν για να καλύψουν όλο το Γαλάτσι. Είναι όμως προτιμότεροι από τους μηδέν. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι η Δημοτική Αστυνομία φέρνει έσοδα στο Δήμο, εφόσον λειτουργήσει σωστά. Κάνοντας αυτοκριτική – επειδή έχουμε βρεθεί στη θέση της διοίκησης – υπήρχαν φορές που η Δημοτική Αστυνομία δεν λειτούργησε σωστά, δεχόμενη πιέσεις από τη διοίκηση. Ωστόσο υπήρχαν τομείς όπου η συμβολή της ήταν τεράστια, όπως για παράδειγμα στην πυρασφάλεια, στο Άλσος το καλοκαίρι, στα πανηγύρια… Εμείς ψηφίζουμε να ξανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία με τα άτομα που ήδη έχετε.»
Υπέρ της επανασύστασης και η παράταξη «Γαλάτσι – Νέα Αρχή». Ο σύμβουλός της κ. Χρήστος Κιούπης υποστήριξε: «Σέβομαι την άποψη του κ. Δημάρχου όταν λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε κάποια γεγονότα. Είμαι της άποψης ότι τα χρήματα ενδεχομένως να βρεθούν και πως τα 14 άτομα ίσως φτάνουν για το Γαλάτσι που είναι μικρός δήμος. Η Δημοτική Αστυνομία είναι μια υπηρεσία απαραίτητη για έναν δήμο προκειμένου να έχει έσοδα. Ο Δήμος μας, όπως είναι τώρα, μπορεί να κάνει έλεγχο για τις καταλήψεις χώρων, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Εμείς λέμε ναι στην Δημοτική Αστυνομία υπό την προϋπόθεση αυτό που θα δημιουργηθεί να είναι κάτι σοβαρό.»
Όχι στη Δημοτική Αστυνομία είπε η «Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», ο σύμβουλος της οποίας, κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος, υπογράμμισε: «Ως παράταξη έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την άποψή μας ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν χρειάζεται. Σήμερα το θέμα έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος. Δεν υπάρχει το κατεπείγον για εμάς. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν χάνουν τη δουλειά τους, εμείς ψηφίζουμε να μην επανασυσταθεί.»
Το πολιτικό σκεπτικό της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου γύρω από την πάγια θέση της κατά της ύπαρξης της Δημοτικής Αστυνομίας ανέπτυξε ο κ. Χάρης Βουρδουμπάς. «Για εμάς το θέμα δεν είναι δύσκολο καθώς έχουμε ξεκάθαρη θέση για την Υπηρεσία αυτή. Είχαμε αντιταχθεί τότε όταν είχε πρωτοσυσταθεί και θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις. Επιβεβαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι η κεντρική διοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τοπικό μηχανισμό καταστολής – τα κοινά επιχειρησιακά σχέδια με την ΕΛ.ΑΣ. το μαρτυρούν. Ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι και είναι εδώ, θεωρούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό ενισχύοντας άλλες δομές των δήμων. Και αυτό ψηφίζουμε.»
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή