Αγωνία για τη συνολική ρύθμιση οφειλών

Όλα δείχνουν ότι δανειστές και εταίροι βάζουν «φρένο» στην εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων, είτε σχετικά με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, είτε με την περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πολλά από τα «ανοιχτά» θέματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Πάντως, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν μεν σημαντική πρόοδο σε μία σειρά από δεσμεύσεις, αλλά εκφράζουν ενστάσεις για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Σε σχετική έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να αναθεωρήσει το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν τεχνικά και άλλα ζητήματα. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει η Κομισιόν. Η αναφορά αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες, που ήθελαν οι θεσμοί να είναι αρνητικοί σε μια νέα οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά με την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, η Κομισιόν δεν κρύβει ότι αυτό που την ανησυχεί είναι πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά». Το θεωρεί υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και φοβάται ότι θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημειώνει δε πως η πρόταση δεν στοχεύει επαρκώς στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ έχει άμεση αλληλεπίδραση με άλλες διαδικασίες, όπως το καθεστώς πτώχευσης/ ειδικής διαχείρισης. Ενέχει δε τον κίνδυνο για περαιτέρω καθυστερήσεις από δανειολήπτες με εκκρεμείς αιτήσεις στο υφιστάμενο σχήμα προστασίας, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση και για το νέο σχήμα. Επιπλέον δεν περιλαμβάνει εκτίμηση για τον αντίκτυπο στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

«Γκρίνια» φαίνεται να υπάρχει και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν και υπάρχει η παραδοχή ότι μία αύξηση ήταν αναμενόμενη και καλοδεχούμενη από τη στιγμή, που τα επίπεδα των μισθών είχαν παγώσει από το 2012, ξεκαθαρίζουν ότι δεν περίμεναν να είναι τόσο μεγάλη. «Η αύξηση σε διψήφιο ποσοστό εγείρει ανησυχίες για μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως και στις προοπτικές απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων» επισημαίνουν στην έκθεση.

Ανησυχίες για την Κομισιόν εγείρουν και οι «πρόσφατες ανακοινώσεις για προσλήψεις στο δημόσιο». Αν αυτές εφαρμοστούν πλήρως, τότε το 2019 θα έχουμε υπέρβαση του κανόνα για προσλήψεις- αποχωρήσεις κατά 1.800 άτομα, υπολογίζει η Κομισιόν.

Πηγές

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή