Τροπικά φρούτα και η διατροφική τους αξία

Τα περισσότερα από τα εξωτικά φρούτα, τα αγαπάμε για την υπέροχη και ξεχωριστή τους γεύση.

Ένας ακόμη λόγος για να τα προτιμήσετε, είναι για τα θρεπτικά συστατικά τους, τον πλούτο των βιταμινών που περιέχουν και τις θετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ας αναλύσουμε όμως μερικά από αυτά :

Παπάγια

Ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών, η παπάγια απαντάνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού.

Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους.

Η κίτρινη έως πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της έχει συνήθως γλυκιά γεύση.

Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο.

Τόσο το πράσινο φρούτο, όσο και το ώριμο, είναι πλούσια σε βιταμίνης C, κάλιο και φυλλικό οξύ.

Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζετε παπαΐνη και έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος.

Έτσι, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν την πέψη.

Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.

Χαρακτηριστικά: Αναπτύσσεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, στα νησιά Μπαρμπάντος, στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στην Ινδία. Η παπάγια είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο. Όταν το φρούτο είναι ώριμο και έτοιμο προς βρώση, η φλούδα του έχει πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και ο καρπός πορτοκαλί – ροζ.

Διατροφική αξία: Καλή πηγή βιταμινών C, B-καροτίνης και φυλλικού οξέως. Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο μάς προσφέρει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης, περιέχει παπεΐνη που βοηθά στην πέψη και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Καλή πηγή βιταμινών C, B-καροτίνης και φυλλικού οξέως. Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο μάς προσφέρει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης, περιέχει παπεΐνη που βοηθά στην πέψη και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Τρόποι σερβιρίσματος: Κόψτε το στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια από το εσωτερικό, ξεφλουδίστε το και δαγκώστε το! Καταναλώστε το σε φρουτοσαλάτες, προσθέστε το σε πολτούς και χυμούς φρούτων με παγάκια.

Κόψτε το στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια από το εσωτερικό, ξεφλουδίστε το και δαγκώστε το! Καταναλώστε το σε φρουτοσαλάτες, προσθέστε το σε πολτούς και χυμούς φρούτων με παγάκια.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι εξωτικά φρούτα που κατάγονται από τροπικές περιοχές της Ασίας (όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη) και αποτελούν τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.

Υπάρχουν περισσότερες από 1000 ποικιλίες μάνγκο και το δέντρο που καρποφορεί τα μάνγκο αποτελεί σύμβολο της αγάπης, καθώς τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ασιατικούς γάμους προκειμένου να ενισχύσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Τα μάνγκο συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της όρασης.

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο).

Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο (ένα μάνγκο περιέχει 156mg νατρίου), συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον τα μάνγκο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και περιορίζει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και σπαστικής κολίτιδας.

Το μάνγκο μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή μπορεί να αποτελεί συστατικό συνταγών, όπως γλυκά ή σαλάτες.

Χαρακτηριστικά Ένα από τα πιο δημοφιλή εξωτικά φρούτα, το βρίσκουμε στις περισσότερες αγορές μαναβικής.

Το μάνγκο έχει καταγωγή από την Ινδία, αλλά πλέον παράγεται σε πολλές χώρες με τροπικό κλίμα.

Όταν είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση, η φλούδα του έχει ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα ή πράσινο με ροζ αποχρώσεις.

Όταν πιέζουμε τη φλούδα του φρούτου θα πρέπει να είναι σχετικά μαλακή και τότε μόνο είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Η ψίχα του φρούτου έχει μια χρυσαφένια απόχρωση με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα.

Το ώριμο μάνγκο μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για δύο με τρεις ημέρες.

Διατροφική αξία Πλούσιο σε B-κα­ρο­τίνη και βιταμίνη C.

Τρώγοντας ένα μάνγκο τη μέρα καλύπτουμε τις συνολικές μας ανάγκες σε Β-καροτίνη και προστατεύουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τρόποι σερβιρίσματος: Στο κέντρο του φρούτου υπάρχει ένα μεγάλο κουκούτσι. Τεμαχίστε το φρούτο περιμετρικά, ξεφλουδίστε το και απολαύστε το!

Καταναλώστε το κομμένο σε φέτες ή βάλτε το σε φρουτοσαλάτες. Επίσης, γαρνίρεται ψιλοκομμένο πάνω στο ρυζόγαλο.

Ρόδι

Χαρακτηριστικά: Με καταγωγή από την Περσία, το ρόδι παράγεται σε πολλές χώρες με ζεστό κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Πακιστάν, της Ελλάδας και της Ταϊλάνδης.

Η φλούδα του πρέπει να είναι λεία, γυαλιστερή και κόκκινη.

Η σάρκα του φρούτου αποτελείται από ζουμερά κουκούτσια.

Διατροφική αξία: Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ρίχνει την πίεση και προφυλάσσει από καρδιοπάθειες.

Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Τρόποι σερβιρίσματος: Καταναλώστε το σε σαλάτες φρούτων αλλά και λαχανικών. Πιείτε το σε χυμό, με παγάκια και φέτες πορτοκαλιού.
Φρούτα του πάθους

Χαρακτηριστικά: Τα φρούτα του πάθους, γνωστά και ως γκραναντίλα, πιστεύεται ότι έχουν πάρει την ονομασία τους από τους πρώτους Χριστιανούς που θεωρούσαν ότι το άνθος τους έμοιαζε με το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού.

Στο εσωτερικό του σκληρού μοβ κελύφους τους κρύβουν έναν χρυσαφί ζουμερό πολτό με μικρά κουκούτσια.

Διατροφική αξία: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, B-καροτίνης, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, B-καροτίνης, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Τρόποι σερβιρίσματος: Αγοράστε μαλακά ρυτιδωμένα φρούτα, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε με ένα κουτάλι τον πολτό τους.

Προσθέστε τον σε παγωτό, σε γλυκίσματα, όπως η μους, και δοκιμάστε το σε κοκτέιλ

Ακτινίδιο

Αυτό το φρούτο σε σχήμα αυγού, ξεχωρίζει για την γλυκόξινη γεύση του και την καφετιά επιδερμίδα του, ενώ η σάρκα του είναι χυμώδης, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος.

Ο καρπός του φρούτου, με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μην χαθούν οι βιταμίνες.

Η ύπαρξη πολλών βιταμινών, καθιστά το ακτινίδιο ιδανικό μέσο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων.

Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγο των φυτικών ινών που διαθέτει.

Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Διαβάστε και άλλα στο ΕΔΩ

Πηγές

logodiatrofis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή