Μονά χάνεις, ζυγά κερδίζουν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μονά χάνεις, ζυγά κερδίζουν

Από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια είχα μία απορία. Όλα αυτά τα λεφτά των δανείων που έρχονταν, εκείνες οι δόσεις που περιμέναμε με αγωνία σαν τα πρεζόνια κάθε τρεις και λίγο, πού πήγαν; Στην αγορά δεν έπεσαν πάντως αφού τα δάνεια ελαχιστοποιήθηκαν και οι οφειλές του κράτους προς όσους συναλάσσονται μαζί του αυξήθηκαν.

Eνα μέρος των χρημάτων αυτών πήγαινε για πληρωμή προηγούμενων δανείων, ένα μέρος για τις κρατικές δαπάνες. Τα υπόλοιπα όμως; Γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν. Κι αυτά τα χρήματα που πήγαιναν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τί τα έκαναν οι τράπεζες; Αν έχεις απορίες, καλό είναι να έχεις φίλους που ξέρουν. Όπως ο φίλος μου ο Τάσος Σιδερίδης, έμπειρο, υψηλόβαθμο, πρώην τραπεζιτικό στέλεχος, ο οποίος μου έδωσε τα φώτα του και τα στοιχεία.
Έχουμε και λέμε. Αρχές του 2009 οι τράπεζες έχουν εισφέρει στη Γενική Κυβέρνηση (όχι στο κράτος – σκόπιμα ταυτίζεται το κράτος με τη Γενική Κυβέρνηση) περίπου 30 δισ. ευρώ. Άρα το κράτος μέσω της Γενικής κυβέρνησης χρωστάει στις τράπεζες αυτά τα λεφτά. Αυτά τα λεφτά όμως είναι των μετόχων των τραπεζών (όπως πολλοί ισχυρίζονται ); Όχι, είναι των καταθετών πελατών στις Τράπεζες. Στην πραγματικότητα το Κράτος μέσω των τραπεζών χρωστάει στους καταθέτες, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες. Έρχεται όμως το Ελληνικό κράτος με το PSI και με το τσαμπουκά του και λέει στις τράπεζες, κοιτάτε να δείτε από τα 30 δισ. που σας χρωστάω σας κουρεύω τα 18. Και αφού μετά το κούρεμα δεν έχετε λεφτά, έρχομαι να σας δανείσω με 28 δισ. για την λεγόμενη κάλυψη της κεφαλαιακής σας επάρκειας και για να πέσει ρευστό στη αγορά.
Ναι αλλά αφού το Κράτος, θα ρωτήσει κάποιος, κούρεψε τα 18 γιατί δίνει 28 δισ.; Τα 28 δισ. είναι στη πραγματικότητα τα 18 δισ. που κούρεψαν συν τα 10 που θα κουρέψουν τώρα… Τα είχαν όλα προσχεδιασμένα πριν από πέντε τουλάχιστον χρόνια… Παρατηρήστε τώρα τι συμβαίνει…. Ενώ το 2009 το Ελληνικό δημόσιο χρώσταγε στις τράπεζες 30 δισ. τώρα με μια κίνηση ΜΑΤ και χωρίς να αλλάξει κάτι πραγματικό οι Τράπεζες από το πουθενά χρωστάνε στο Ελληνικό δημόσιο 28 δισ. Δηλαδή οι διεθνείς τοκογλύφοι χρησιμοποιώντας το τρικ της λογιστικής απεικόνισης πήραν και τα 30 δισ. που χρώσταγαν και δημιούργησαν στις τράπεζες και ένα νέο χρέος 28 δισ.
Τι θα συμβεί…; Και ποιο είναι το δια ταύτα. Θα έρθουν τώρα και με το πρόσχημα (όπως αυτό που χρησιμοποίησαν στα ασφαλιστικά ταμεία) και επειδή οι Τράπεζες θα καταρρεύσουν και θα πουν… Προκειμένου να καταρρεύσουν οι τράπεζες, τις πουλάμε…. Πού τις πουλάμε…; Τις πουλάμε στους Γερμανούς… Μόνο που όταν λέμε πουλάμε τις Ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι πουλάμε τις καταθέσεις και τα δάνεια των Ελλήνων πελατών. Αυτό αποδίδεται με τον όρο «τιτλοποίηση δανείων». Δηλαδή πουλάμε τα σπίτια των Ελλήνων που έχουν αποκτηθεί με δάνεια από τις τράπεζες. Ό,τι δηλαδή έγινε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για αυτό μια μέρα πρωινή με λιακάδα που θα ξυπνήσετε και θα δείτε το Γερμανό δικαστικό επιμελητή να σας χτυπάει την πόρτα, μη φοβηθείτε, το νοίκι του θα ζητάει ο άνθρωπος….
Τί έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου με υπουργό οικονομικών τον Βενιζέλο; Εφάρμοσε το PSI…δηλαδή το κούρεμα των ομολόγων. Πού το εφάρμοσε; Στις Τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι οι τράπεζες αφού κούρεψαν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, απόκτησαν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και τα ασφαλιστικά ταμεία την ευρωστία και την αυτοδυναμία τους. Τι έγινε στη συνέχεια; Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν δίνοντας την ευκαιρία να υλοποιήσει η κυβέρνηση το τελικό πλάνο του σχεδίου. Να αρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά τους (περίπου ένα δισ. ευρώ) και να τα εντάξει στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον δε, να συνεχίζει και στο μέλλον να αρπάζει τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές των εργαζομένων, χωρίς να παρέχει κατ’ ουσία καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Η λογική του νταβατζή… Να παρέχει προστασία στη πόρνη ενώ εκείνη δεν τη χρειάζεται. Άσε δε που με τα μισά λεφτά μπορεί να έχει δύο και τρείς σεκιουριτάδες.
Με τις τράπεζες όμως τί έγινε; Οι Ελληνικές τράπεζες – με εξαίρεση δύο τρεις – άντεξαν.
Αυτό ήταν κακό, πολύ κακό για τα σχέδιά τους. Έτσι σκέφτηκαν εκείνο το πλάνο Β που είχαν στα σκαριά…
Κεφαλαιοποιούν λοιπόν τις τράπεζες με 28 δισ. και τώρα τις στηρίζουν μέσω ELA… Βέβαια τώρα δεν λένε ότι τα λεφτά πάνε στην αγορά όπως παλιά αλλά το καινούργιο επιχείρημα είναι ότι διασφαλίζουν τις καταθέσεις των Ελλήνων. Πάρθηκε όμως μια απόφαση, να δανείσουν στην Ελλάδα κάποια δισ., περίπου 20 δισ., προκειμένου από το 2014 να επαναγοράσει κάποια ομόλογα από την δευτερογενή και τριτογενή αγορά στο 25-30 % της αξίας τους. Δηλαδή ομόλογο των 100 ευρώ να το αγοράσει στα 25-35 ευρώ…
Με αυτή την κίνηση παίρουν τα υπόλοιπα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Εξαγοράζουν και τα υπόλοιπα ομόλογα από τις τράπεζες στο 30% της αξίας τους με αποτέλεσμα να χάσουν οι τράπεζες από την κεφαλαιακή τους επάρκεια δις. Στα δε ασφαλιστικά ταμεία που όλα μαζί έχουν ομόλογα 9 δισ., με το ποσό των 2,7 δισ., δηλαδή χάνουν τα ταμεία 6,3 δισ.. Και το κάνουν αυτό όχι στη δευτερογενή αγορά αλλά στη πρωτογενή που είναι Τράπεζες και Ασφαλιστικά ταμεία.
Με αυτό το τρικ απομειώνουν τις αξίες των τραπεζών και βγαίνουν το 2015 και λένε οι τράπεζες καταρρέουν. Αν και τις ενισχύσαμε εν τούτοις δεν μπορούν να προσφέρουν και να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, για αυτό πρέπει να τις πουλήσουμε… Έτσι θα έρθουν οι Γερμανοί και θα ελέγξουν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα… Για δε τα ασφαλιστικά ταμεία θα πουν… κύριοι το μαγαζί έκλεισε… όλοι τώρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές… Πάλι θα έχουμε ένα εσωτερικό κούρεμα, αυτή τη φορά με επαναγορές ομολόγων.
Δεν χρειάζεται κάποιος κομπιουτεράκι για να κάνει τους λογαριασμούς. Όσοι μας δάνεισαν έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους και με το παραπάνω ενώ εμείς τους χρωστάμε τώρα περισσότερα από ότι πριν. Και τους έχουμε και περισσότερο ανάγκη. Καλωσορίζουμε το 3ο μνημόνιο και περιμένουμε με τρόμο το 4ο. Περίπου το 2018, αν όλα πάνε «καλά»! Με τις υγείες μας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή