Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον τ/σ «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους Μάιρα Μπάρμπα και Γιώργο Ευγενίδη
“Για την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας
Με τη θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, όπως παρουσιάστηκε και στη Βουλή, κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, κάνουμε κάτι που κάνουν άλλες χώρες και προσαρμοζόμαστε στις συστάσεις, που έχουν γίνει κατά καιρούς στη χώρα μας από Διεθνείς Οργανισμούς. Ο κ. Μπίνης προέρχεται από αυτούς τους Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει καριέρα στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπήρξε στέλεχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αλλά, κυρίως, είναι ένας άνθρωπος, που στα τελευταία πέντε με έξι χρόνια έχει αφιερώσει τον εαυτό του σε ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας, κάνοντας επιθεωρήσεις και επισκοπήσεις ως σύμβουλος του ΟΟΣΑ σε πάρα πολλές χώρες. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τη διαφάνεια παντού. Παίρνουμε διάσπαρτες Αρχές και τις ενσωματώνουμε στη νέα, την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ενιαίο τρόπο, όχι αποσπασματικά. Γι’ αυτό ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Όποιος είδε χθες τη συζήτηση στη Βουλή, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν υπάρχει καμία παρανομία φυσικά στην τοποθέτηση αυτή. Παραπέμπω και στις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδαν με ανακούφιση -θα ‘έλεγα- ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Λιανός εγνωσμένου κύρους και αξίας παντού στην Ευρώπη, να αναλαμβάνει αυτή τη θέση. Είναι το καλύτερο εχέγγυο ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας για την Αρχή, τα νέα πρόσωπα που τη στελεχώνουν. Και ο κ. Λιανός ως επικεφαλής, αλλά και τα υπόλοιπα τρία μέλη, ο Αντιπρόεδρος και τα δυο μέλη, είναι ακριβώς η απόδειξη ότι θέλουμε μια ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να επιτελέσει τον κρίσιμο ρόλο της.
Αναπτυξιακό νομοσχέδιο
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορούσε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που ακουμπά την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθά ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνει πιο φιλικό, να έρθουν επενδύσεις και να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Το νομοσχέδιο, ακριβώς λόγω της σημασίας του, θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για παρατηρήσεις και από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους. Ένας βασικός άξονας είναι η απλούστευση των διαδικασιών. Ο κανόνας θα είναι ότι κάποιος που υποβάλλει τα νόμιμα δικαιολογητικά, για μια επιχείρηση να αρχίζει να λειτουργεί και εκ των υστέρων θα γίνεται ο όποιος έλεγχος. Επίσης, υπάρχει μία μείωση του βάρος, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Κρίσιμο στοιχείο εδώ, είναι να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές. Είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ένα άλλο ζήτημα που είναι τομή, είναι η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου αποτυπώνονται όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των όρων δόμησης. Έτσι ώστε να ξέρει κανείς, από την αρχή της διαδικασίας μέχρι το τέλος, ηλεκτρονικά πού μπορεί να φτάσει για να εκδώσει άδεια, σε ό,τι αφορά τη χρήση γης.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η προώθηση του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι τραγικά πίσω. Και ένα κρίσιμο στοιχείο για όλα τα επενδυτικά σχέδια. Στόχος είναι να προχωρήσουμε στο ξεπάγωμα των επενδυτικών φακέλων. Υπάρχουν περίπου 2.500 φάκελοι που εκκρεμούν, άρα ώριμα επενδυτικά σχέδια, που δεν υπάρχει κάποιος να τα αξιολογήσει. Για αυτό προχωρούμε στην εξής αλλαγή: Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ελεγκτικές εταιρείες να συμπράξουν. Όποιος ενδιαφέρεται και έχει υποβάλει το επενδυτικό του σχέδιο, να μπορεί να αξιολογηθεί όχι μόνο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και από εγκεκριμένους αξιολογητές εξωτερικούς, που είναι κατά βάση οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες που πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να ξεμπλοκάρει πάρα πολύ γρήγορα. Είναι κρίσιμο, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και να τρέξουμε επενδύσεις στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι από τους 2.500 φακέλους που εκκρεμούν, οι πιο πολλοί αφορούν τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία περιμένει να πάρει κάποια κονδύλια.
Υπάρχουν και φάκελοι που έχουν υποβληθεί εδώ και μία δεκαετία και ακόμη λιμνάζουν. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που είναι πάρα πολύ σημαντικά, όπως είναι το ζήτημα της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Όπου υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, που δεν μπορεί να χτιστεί κάτι, να μπορεί να μεταφερθεί εκεί που υπάρχει υποδοχή. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Και πάντα με σεβασμό στο βασικό κριτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι ο σεβασμός του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Νομοσχέδιο Υπουργείο Μεταφορών
Άλλο ένα βασικό ζήτημα που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι η προώθηση με τη διαδικασία κατ’ επείγοντος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έχει να κάνει το ξεμπλοκάρισμα της χορήγησης αδειών εξέτασης. Είναι πάνω από 100.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι από τον Οκτώβρη του 2018 μέχρι και σήμερα, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τους ίδιους, αλλά και για τις σχολές οδήγησης. Σκοπός είναι να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή, γιατί είναι κάτι το οποίο έχει χρονίσει, πάντα σε συνδυασμό με τους απαραίτητους ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο αυτό, που δυστυχώς ήταν εκτεταμένη. Μεσοπρόθεσμα με συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε αυτό τον χώρο. Προς το παρόν επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Φορολογικό νομοσχέδιο
Όσον αφορά στο φορολογικό φυσικά είναι στον σχεδιασμό μας η μείωση του βάρους και στα φυσικά πρόσωπα, όχι μόνο στις επιχειρήσεις. Το Φορολογικό Νομοσχέδιο θα έρθει αργότερα τον Σεπτέμβριο ή αρχές του Οκτωβρίου. Θα παραμείνει το αφορολόγητο όπως είναι. Και ξέρετε ότι εμείς έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της οικογένειας και ένα από τα κίνητρα είναι 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο από το βασικό για κάθε παιδί.
Ένα μέρος των δαπανών των φυσικών προσώπων ανάλογα το εισόδημα πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σκοπός μας δεν είναι να αυξήσουμε το ποσοστό, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Έχουμε παρουσιάσει από καιρό ένα πακέτο έντεκα κινήτρων -κάποια είναι κίνητρα οικονομικά, κάποια είναι διοικητικά μέτρα παρέμβασης- που ενισχύουν την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ανακοίνωση από τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Βεσυρόπουλο και τον κ. Πιτσιλή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων για την πρόοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Κόκκινα δάνεια
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δυστυχώς. Για αυτό, έχουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή δύο σχέδια: Το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρούν και τα δύο. Και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο το συζητάμε με τους εταίρους στην Ευρώπη, αλλά και με τις ελληνικές εποπτικές Αρχές, ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο συνδυασμός των όπλων είναι κρίσιμος.
Πρωτογενή πλεονάσματα
Έχουν ψηφιστεί ήδη τέσσερα νομοσχέδια και ξεδιπλώνουμε αυτή μας την ατζέντα, για να κερδίσουμε αξιοπιστία στο εξωτερικό. Στοιχείο κρίσιμο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, είναι να επιτύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2019. Εκεί που κάποιοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό μεγάλο, εμείς θα πετύχουμε τον στόχο. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο και την επίτευξη του στόχου του 2019, θέτουμε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον Προϋπολογισμό του 2021. Γιατί; Γιατί ο Προϋπολογισμός του 2020 πρέπει να καταρτιστεί άμεσα. Την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τον Προϋπολογισμό του 2020. Θα σεβόμαστε στην κατάθεση του Προϋπολογισμού τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2020.
Στη διάρκεια του 2020, πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας θα είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι η κυβέρνηση πράγματι υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και πράγματι πετυχαίνει τους στόχους, ώστε όποια ελάφρυνση σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, να διοχετευθεί σε πιο επιθετική υλοποίηση της ατζέντας μας. Που είναι το μεγαλύτερο τους μέρος μείωση φόρων και ένα μικρότερο μέρος στην ενίσχυση στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η στήριξη των οικογενειών. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο περικοπής επιδομάτων. Και σήμερα, αν δείτε αυτοί που έπρεπε να πάρουν κάποια επιδόματα, τα έχουν πάρει.
Μεταναστευτικό – προσφυγικό
Είναι ζήτημα προτεραιότητας για την Ευρώπη το Μεταναστευτικό και έχει να κάνει με δύο πτυχές του. Η μία είναι η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ και την Ελλάδα, γιατί είναι μια κύρια πύλη εισόδου, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία ώστε να μην έχουμε αυξημένες ροές. Από την άλλη όμως, οι επιστροφές ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα και θα πρέπει να φύγουν. Επιστροφές καταρχάς εκεί από που ήρθαν. Στην Τουρκία με σεβασμό στη συμφωνία που υπάρχει με την Ε.Ε.. Η δεύτερη πτυχή αφορά τους ανθρώπους που δικαιούνται άσυλο, πώς κατανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. Είναι καιρός -και μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι και οι συζητήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός- να προχωρήσουμε σε ένα αμοιβαία επωφελές σχέδιο για όλους.
Για τη ασφάλεια των πολιτών
Το σχέδιο μας είναι πάρα πολύ απλό. Το εκθέσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το επαναλαμβάνουμε μετεκλογικά. Ίδιοι κανόνες σε όλους τους χώρους.. Είτε είναι στα Εξάρχεια, είτε σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδος, είτε σε οποιοδήποτε χωριό. Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα. Το ζητάει η κοινωνία. Αφήνουμε την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Στην περίπτωση των Εξαρχείων, είχαμε τέσσερα σημεία που ήταν υπό κατάληψη. Μέσα εκεί υπήρχαν πρόσφυγες ή μετανάστες που ταυτοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν σε έναν χώρο, ο οποίος είναι πολύ πιο ανθρώπινος από τις άθλιες συνθήκες, τις οποίες διαβίωσαν. Η ασφάλεια των πολιτών έχει να κάνει με όλους όσοι διαβιούν στην ελληνική επικράτεια και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς.”