Σε ενημερωτική συζήτηση για τα προβλήματα (λειτουργικά, εκπαιδευτικά και όχι μόνο) που ολοένα και πιο συχνά ανακύπτουν στα σχολεία της πόλης μας, κάλεσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Γαλατσίου τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων, την προηγούμενη βδομάδα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» στο ισόγειο του δημαρχείου αλλά, δυστυχώς, για την σπουδαιότητα των προβλημάτων, η ανταπόκριση των γονέων ήταν μάλλον μικρή.
Τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών που εμφανίστηκαν και σε σχολεία του Γαλατσίου, το «νέο σχολείο» και το πρόγραμμα των μαθημάτων του, τον προγραμματισμό δράσης ενάντια στα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε σχολείου και οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης ώστε «τα δύο αυτά όργανα να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται», ήταν τα θέματα που είχε η Ένωση στην ατζέντα της.
Σύμφωνα με την εισήγησή της, η οποία, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης κα Δήμητρα Πουλογιαννοπούλου – Πετσίνη, έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της, η εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου, η εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και η ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι τα φαινόμενα που ανησυχούν την Ένωση και στα οποία αντιδρά. Ωστόσο το θέμα που «καίει» αυτή τη στιγμή, όπως ειπώθηκε, είναι ο υποσιτισμός των μαθητών που παρατηρήθηκε και σε σχολεία του Γαλατσίου και της Λαμπρινής.
«Με τον όρο αυτό δεν εννοούμε μόνο τις λιποθυμίες μαθητών από την πείνα» αναφέρει χαρακτηριστικά το εισηγητικό «διότι αυτές είναι μόνο η επιφάνεια. Ο υποσιτισμός των μαθητών, δηλαδή η ελλιπής και κακή διατροφή παιδιών που βρίσκονται από την παιδική μέχρι και την εφηβική ηλικία είναι φαινόμενο πολύ βαθύτερο από τις υπαρκτές λιποθυμίες που εμφανίστηκαν στα σχολεία του Γαλατσίου. Αφορά κατ’αρχάς πολύ περισσότερα παιδιά από τις καταγεγραμμένες λιποθυμίες. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο ούτε ήρθε ουρανοκατέβατο. Είναι η έκφραση της φτώχειας των γονιών τους και οφείλεται στην ανεργία, στη μείωση των μισθών, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη φοροεπιδρομή, στα χαράτσια.» Γι’αυτό και η Ένωση με παρεμβάσεις της και στο Δημοτικό Συμβούλιο (ο «ΠΑΛΜΟΣ» είχε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής 23 Μαρτίου) ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο Γαλατσίου για τη διεκδίκηση επιχορήγησης από το κράτος έτσι ώστε να προσφέρεται από το Δήμο σε όλα τα παιδιά ένα μικρό γεύμα (σάντουϊτς, γάλα, χυμός κλπ.), αξιοποιώντας τις υποδομές του και το προσωπικό του και ξεκινώντας από όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού με έμφαση στα δημοτικά σχολεία και τα ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση, η Ένωση θεωρεί λειψά τα στοιχεία του Δήμου Γαλατσίου αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην πόλη μας. Κρίνει πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και σοβαρότερο και γι’αυτό απαιτεί να υλοποιηθεί άμεσα η προσφορά μικρογεύματος σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα φυσικά τα παιδιά των ανέργων οικογενειών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να πιέζουν μέχρι να το επιτύχουν. Οριστική λύση «με σταθερή την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική της “ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας” δεν μπορεί να δοθεί, λέει η Ένωση, ωστόσο είναι σημαντικό οι Σύλλογοι Γονέων να μπουν μπροστά στο ζήτημα αυτό, να μπορέσουν να πετύχουν τη διανομή που μικρού γεύματος σε όλα τα παιδιά ώστε να μη στοχοποιείται κανένας μαθητής και καμία οικογένεια.
Για να γίνει, όμως, αυτό και για να μπορέσουν οι Σύλλογοι Γονέων να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο, πρώτα απ’όλα πρέπει να στηριχθούν στους γονείς ή, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η Ένωση, να δοθεί ένα οριστικό τέλος στους άμαζους Συλλόγους που τα διοικητικά τους συμβούλια λειτουργούν μόνο για την κοπή κάποιας πίτας ή τη συνοδεία μιας εκδρομής. Είναι αλήθεια πως αυτό μας έκανε και σ’ εμάς άσχημη εντύπωση, όταν μπήκαμε στη συγκεκριμένη συνάντηση όπου οι καρέκλες μπροστά από το προεδρείο ήταν στην πλειονότητά τους άδειες…
Μόνον όταν η μαζικότητα στους Συλλόγους αυτούς γίνει πραγματικότητα, θα είναι δυνατό να επιτευχθούν και οι στόχοι που ξεκίνησε η περίοδος της κρίσης έχει θέσει η Ένωση:
– Να εξασφαλισθεί ο ενιαίος και καθολικός χαρακτήρας της παρεχόμενης στο σχολείο μόρφωσης. Ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές, σε όλες τις περιοχές, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης και τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
– Καμία σχολική τάξη με περισσότερους από είκοσι μαθητές.
– Να δοθούν αμέσως όλα τα βιβλία.
– Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονέων για λειτουργικές δαπάνες του σχολείου. Κανένας χορηγός σε κανένα σχολείο. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφορολόγητα για όλα τα σχολεία. Να καλυφθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό οι σχολικοί λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και να διαγραφούν τα χρέη των σχολείων προς αυτές.
– Να διοριστούν εκπαιδευτικοί με μόνιμη σταθερή και αποκλειστική απασχόληση και να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις. Να προσληφθούν οι αναγκαίες για κάθε σχολείο καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι και σχολικοί τροχονόμοι σε μόνιμη οργανική θέση.
– Σίτιση όλων των παιδιών μέσα στο σχολείο με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους στο σχολείο. Η υγεία, κυρίως των παιδιών, δεν μπορεί να εξαρτάται από την αυξημένη ανεργία ή τον αριθμό των ενσήμων.
– Να επισκευασθούν άμεσα με ευθύνη των δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών τα σχολικά κτίρια.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ