Έκτακτη σύσκεψη για το Παλαί

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Έκτακτη σύσκεψη για το Παλαί

Μια δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή στα μέσα του Αυγούστου, αναφορικά με το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, άναψε φωτιές στο Δήμο Γαλατσίου όπου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ Σπορ 101,8 ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Γαλατσίου από την ΑΕΚ. Η αντίδραση του Δήμου Γαλατσίου και δήλωση του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου ήταν άμεση.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Γαλατσίου δήλωσε:
«Με έκπληξη οι πολίτες του Γαλατσίου  διαβάσαμε χτες δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ.Κοντονή, σύμφωνα με τις οποίες “έχει βρεθεί λύση με την ΑΕΚ ώστε να χρησιμοποιεί το κλειστό του Γαλατσίου”…
»Ως Δήμος Γαλατσίου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
– Σεβόμαστε απόλυτα την ΑΕΚ, όπως βέβαια και κάθε ιστορικό σωματείο που θα ενδιαφερόταν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει για τμήματά του το κλειστό της πόλης μας. Όμως, πάγια θέση μας είναι ότι την προτεραιότητα στη χρήση του πρέπει να έχουν οι Γαλατσιώτισες και οι Γαλατσιώτες.
– Η πραγματικότητα είναι ότι ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία δεν έχουμε ιδέα για τη φημολογούμενη συμφωνία. Ναι μεν το κλειστό ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως δεν διανοούμαστε ότι η Πολιτεία θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία χωρίς καν να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Και σίγουρα το κλειστό μας ΔΕΝ ανήκει στον Υφυπουργό Αθλητισμού ώστε να το διαπραγματεύεται εν κρυπτώ λες και είναι τσιφλίκι του. Μέχρι και…το ωρολόγιο πρόγραμμα χρήσης του γηπέδου φέρεται να έχει συμφωνηθεί, χωρίς εμείς να έχουμε ιδέα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση θα δείξει τέτοια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας.
– Τα όσα – έστω και παρεμπιπτόντως – διαβάσαμε περί χρήσης του κλειστού από την τοπική κοινωνία κατά τις πρωινές ώρες, προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα μας ικανοποιούσαν. Τις πρωινές ώρες τα σχολεία έχουν μαθήματα και οι πολίτες εργάζονται. Οι τοπικοί σύλλογοι, οι ιδιώτες που θέλουν να αθληθούν, ακόμα και οι τοπικές ομάδες, χρειάζονται το κλειστό κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
»Ως Δήμος Γαλατσίου επιθυμούμε το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου να παραμείνει Δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού όπως άλλωστε ήταν η αρχική του χωροθέτηση και να αποδοθεί προς  χρήση στους πολίτες της πόλης μας με δωρεάν πρόσβαση για όλους.
»Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποιήσης, εκχώρησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου .
»Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ως ανυπόστατες πληροφορίες ή φήμες περι δήθεν συναίνεσης μας σε οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα  που επιδιώκουν την οικειοποιση του χώρου για ιδίων όφελος.
»Φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πολίτες της Πόλης θα εναντιωθούμε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του χώρου.»

ΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Για την ιστορία αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της αξιοποίησης του Ολυμπιακου Γυμναστηρίου Γαλατσίου (του γνωστού μας Παλαί). Τότε το Σώμα είχε αποφασίσει ομόφωνα:
• Την εκ νέου επιβεβαίωση της απόφασής του, σχετικά με το να παραμείνει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική του χωροθέτηση και να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της πόλης μας και των όμορων Δήμων με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους.
• Δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, εκχώρησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Κάθε τέτοια πράξη είναι αντίθετη με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής, οι οποίοι άλλωστε πλήρωσαν με τους φόρους την κατασκευή του.
• Αναζητάει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τους όμορους Δήμους και τα δημόσια επιστημονικά ιδρύματα που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στα πλαίσια των παραπάνω αποφάσεών του. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατότερη η αξιοποίηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος συντήρησης του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ να αναληφθεί από δημόσιους φορείς, από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια.
• Να μην γίνει καμία επέκταση ή παρέμβαση που να αλλοιώνει περαιτέρω την φυσιογνωμία της περιοχής.      
• Διαψεύδει κατηγορηματικά ως ανυπόστατες πληροφορίες ή φήμες περί δήθεν συναίνεσής του σε επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την οικειοποίηση του χώρου για ιδίων όφελος.
• Δηλώνει ότι ο Δήμος και οι πολίτες της πόλης θα εναντιωθούν με κάθε μέσο σε όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του χώρου.
• Εξουσιοδοτεί στα πλαίσια των παραπάνω αποφάσεών του τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή να προβεί σε κάθε ενέργεια και συνεργασία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και επίτευξη της παραπάνω απόφασής του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή