ΠΑΛΑΙ(ΩΣΕ)!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΠΑΛΑΙ(ΩΣΕ)!

Ο μη επιθυμητός από τον λαό προεκλογικός αγώνας έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε διάφορες απόψεις των υποψηφίων κομμάτων χωρίς όμως κανένα να θέτει ευθέως τον τύπον επί των ήλων. Και ο ήλος θα έπρεπε να είναι μια συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως είναι κρίση ιδεών, θεσμών και αντιλήψεων.

Σήμερα πιστεύω ότι είναι στο τέλος της η μάχη μεταξύ κρατισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με επικράτηση της δεύτερης μέσα από θεσμοθετημένους κανόνες που πρέπει να θέτει η οργανωμένη πολιτεία και κοινωνία. Μετά την μεταπολίτευση άρχισε στην Ελλάδα να γίνεται κυρίαρχη ιδεολογία η αριστερή – κομουνιστική αντίληψη, θεώρηση και δράση της κοινωνίας. Αυτό βέβαια δεν έγινε μόνο από το ΚΚΕ. Έγινε και από την ΝΔ της εποχής του ‘74 (θυμηθείτε την σοσιαλμανία), αλλά κυρίως και από το ΠΑΣΟΚ που στα αρχικά στάδιά του είχε αντιγράψει την θεώρηση του κομουνιστικού κόμματος. Σιγά – σιγά ζυμώθηκε μέσα στην «λαϊκή συνείδηση» (ωραίος παλαιός όρος) ότι όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος και ο λαός να είναι ανεύθυνος κριτής και διεκδικητής. Η μόνη μέριμνα του λαού είναι να διεκδικεί αυξήσεις, λιγότερη δουλειά και πολλές άλλες παροχές. Αυτή η αντίληψη ήταν μια από τις συνιστώσες της διόγκωσης του δημόσιου τομέα και των υπέρογκων μισθών και συντάξεων πρόωρων και μη.
Αυτή η αντίληψη λοιπόν επικρατεί ακόμη και σήμερα και μπορούμε να την δούμε εκπεφρασμένη στην αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Γαλατσίου όσον αφορά την τύχη του ΠΑΛΑΙ (εξ ου και ο τίτλος του άρθρου). Όπως διάβασα στο προηγούμενο φύλλο του ΠΑΛΜΟΥ, λοιπόν, με αφορμή μια δήλωση του υφυπουργού αθλητισμού Σ. Κοντονή, ότι θα πάρει το ΠΑΛΑΙ η ΑΕΚ επενδύοντας 2 εκ. ευρώ. Εκτός της ΑΕΚ θα χρησιμοποιείται το πρωί και από την κοινωνία του Γαλατσίου. Διαβάζω στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τα έξοδα συντήρησης θα πρέπει να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ας δούμε μόνο αυτή η άποψη τι σημαίνει.
Κατ’ αρχήν επιβεβαιώνει τις απόψεις μου στην εισαγωγή του άρθρου, να αναλαμβάνει δηλαδή τα πάντα το κράτος και καμιά ευθύνη για τον πολίτη. Να μερικά από τα έξοδα λειτουργίας του ΠΑΛΑΙ. Ρεύμα που θα καταναλώνεται ανεξέλεγκτα προφανώς, μισθοδοσία φυλάκων, καθαριστριών, συντηρητών, υλικών και οποιασδήποτε άλλης ανάγκης. Δηλαδή θα πληρώνει ο κάτοικος του Πύργου μέσω του φόρου του, ο κάτοικος της Ξάνθης και όλη η Ελλάδα για να έχουμε, θεωρητικά, τους Γαλατσιώτες να πηγαίνουν να γυμνάζονται. Είναι τόσο πολύ elegant οι Γαλατσιώτες που θα πηγαίνουν να κάνουν ρυθμική γυμναστική, δηλαδή χούλα χουπ; Όποιος θέλει να γυμνάζεται είναι δίπλα το Ολυμπιακό Στάδιο και δεν είναι μακριά. Και στην μια περίπτωση και στην άλλη αυτός που θέλει να γυμναστεί θα πρέπει να πάρει αυτοκίνητο.
Το Δημ. Συμβούλιο δηλώνει ότι είναι αντίθετο σε κάθε ιδιωτικοποίηση ή ακόμη και μακροχρόνια μίσθωση. Απόλυτος κρατισμός!!! Ο χώρος απ’ ό,τι γνωρίζω ήταν για την ρυθμική γυμναστική και δεν υπάρχει μέσα ούτε πισίνα, ούτε άλλου είδους εγκαταστάσεις γυμναστικής ή αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες νέες εγκαταστάσεις ώστε ο χώρος να είναι πραγματικά κατάλληλος για τον αθλητισμό της νεολαίας του Γαλατσίου. Να σας πω ένα μυστικό; Στο κράτος θα έρθει πάρα πολύ φτηνότερα να πληρώνει σε κάθε Γαλατσιώτη τη συνδρομή και τα μεταφορικά για να πηγαίνει να αθλείται στο καλύτερο ιδιωτικό γυμναστήριο σε σύγκριση με τα έξοδα που θα έχει για συντήρηση του ΠΑΛΑΙ.
Ζητά ακόμη το Δημ. Συμβούλιο να γίνει συνεργασία με την περιφέρεια για την αξιοποίηση του ΠΑΛΑΙ. Με την Δούρου; Ποια Δούρου; Το μόνο που ακούσαμε από αυτήν ήταν η απόφασή της να γίνει χωματερή μέρος του παλαιού αεροδρομίου και να δώσει τα λεφτά της περιφέρειας για να πληρωθούν η αβελτηρίες της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες ότι πέρασε ανεπιστρεπτεί η εποχή του τζάμπα. Όλα θα μετρούνται και θα πληρώνονται. Παράδειγμα. Θέλουν οι Δήμοι το ΠΑΛΑΙ; Να κάνουν σχέδιο οικονομοτεχνικό και να το πάρουν από το κράτος επιβαρυνόμενοι τα οποιαδήποτε έξοδα. Δεν άκουσα κανένα τέτοιο σχέδιο.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο; Έχει κάνει ο δήμος μια δημοσκόπηση να δει τι ακριβώς θέλουν οι κάτοικοι; Δεν νομίζω ότι τα έξη άτομα που είδα στην φωτογραφία του ΠΑΛΜΟΥ συν τω δημάρχω να αντιπροσωπεύουν το Γαλάτσι. Θα συνιστούσα στον αγαπητό Δήμαρχο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να πάει στις Βρυξέλλες να δει πώς δουλεύουν οι εκεί δήμοι και κυρίως να βρει συνεργασίες με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους ώστε να μπει σε προγράμματα προς όφελος των δημοτών. Εκεί θα δει πώς διαχειρίζονται οι δήμοι την περιουσία τους και πώς αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάλογες με το ΠΑΛΑΙ και όχι μόνο.
Αναρωτιέμαι σε τι θα έβλαπτε τον δήμο, αν γινόταν αξιοποίηση του χώρου από μια ιδιωτική εταιρεία. Πάρτε παράδειγμα το Badminton. Έχει γίνει χώρος εκδηλώσεων, δουλεύουν κάμποσα άτομα που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και βέβαια εισπράττονται δημοτικά τέλη, τα οποία τόσα χρόνια δεν παίρνει το Γαλάτσι.
 Φαντάζομαι ένα σχέδιο αξιοποίησης του ΠΑΛΑΙ ως εξής: Δίνεται σε μια εταιρεία (ακόμη και δωρεάν) για να κάνει εμπορική ή άλλη χρήση (πράγμα που σήμερα με την οικονομική κατάσταση είναι σχεδόν απίθανο). Ο ανάδοχος θα παραχωρήσει ένα μικρό μέρος του χώρου για μπάσκετ, γυμναστήριο ποδόσφαιρο 5χ5 ή άλλου είδους αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η είσοδος θα είναι με εισιτήριο και θα επιδοτείται από τα εισπραττόμενα από τον δήμο δημοτικά τέλη. Η συντήρηση του αθλητικού χώρου και το προσωπικό θα είναι υπό την ευθύνη του αναδόχου. Ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί από τον ανάδοχο.
Μετά από 11 χρόνια αχρηστίας το ΠΑΛΑΙ θα έχει απόλυτη ανάγκη συντήρησης. Αυτό οφείλεται στην αδράνεια και αναποφασιστικότητα της πολιτείας για την αξιοποίησή του και βέβαια και στις αντιδράσεις του δήμου. Ερωτώ: Θα βάλει το χέρι στην τσέπη ο δήμος ή αυτοί οι γαλαντόμοι δημότες που δεν θέλουν αξιοποίηση για να πληρώσουν την αποκατάσταση των φθορών;
Μέσα σε όλα αυτά μου κάνει εντύπωση και η επιστολή του κ. Ίκαρου Πετρόπουλου προς τον Κοντονή. Εγκαλεί τον υπουργό με ένα στυλ 1.000 καρδιναλίων και μας λέει ότι είναι μέλος του «κινήματος της περιοχής». Ποιο είναι αυτό το κίνημα και τι κουνάει; Μήπως είναι κάτι ανάλογο με το «κίνημα της Χαλκιδικής» που προσέφυγαν εναντίον της Hellenic Gold ότι δήθεν είναι λάθος η μηχανολογική μελέτη του εργοστασίου που βέβαια ποτέ δεν είχαν δει και ούτε καταλάβαιναν τίποτα από τεχνικά θέματα; Από αυτές τις παιδαριώδεις αιτιάσεις πιάστηκε ο Σκουρλέτης και ανακάλεσε την άδεια της εταιρείας με κίνδυνο να πάνε στην ανεργία 2.000 άτομα.
Παιδιά, πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε γιατί δεν μας παίρνει άλλο!

Πήγαινε στην κορυφή