Δήμος Αγίας Παρασκευής:
«Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (video)
Στις 5 Ιουνίου 1898 γεννιέται o κορυφαίος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,γνωστός παγκοσμίως τόσο για τα ποιήματά του, που εκφράζουν την ευαισθησία ενός ολόκληρου λαού, όσο και για τηθεατρική του δραματική τριλογία «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».
Το κεντρικό θέμα των θεατρικών του έργων, που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, περιστρέφεται γύρω από τον έρω-τα, την περηφάνεια, το πάθος και τον βίαιο θάνατο.
Βίαιος ήταν και ο δικός του θάνατος,όταν εκτελέστηκε από τους εθνικι-στές του Φράνκο, λίγο μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφύλιου Πο-λέμου το 1936.
Μέλος της λεγόμενης «Γενιάς του ’27», υπήρξε επίσης εξαιρετικός μου-σικός, στιχουργός, θεατρικός σκηνοθέτης και σκιτσογράφος.
Το έργο του Λόρκα έχει μεγάλη απήχηση στη χώρα μας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί από σπουδαίους ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος,και μελοποιηθεί από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες ΜάνοΧατζηδάκι, ΜίκηΘεοδωράκη, ΣταύροΞαρχάκο, ΓιάννηΓλέζο, Χρήστο Λεοντή κ.ά.
«Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος.
Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο».
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συνεχίζει τις εβδομαδιαίες διαδικτυακές προβολές των επιτυχημένων παραστάσεων της Θεατρικής Ομάδας Δή-μου Αγίας Παρασκευής με το αριστούργημα τού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα», σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεγαΐτη.
Λίγα λόγια για το έργο
Η λέξη «Γέρμα» στα ισπανικά σημαίνει στείρα.
Η Γέρμα, μια νεαρή γυναίκα της αγροτικής κοινωνίας της Ανδαλουσίας στη δεκαετία του ’30, εγκλωβισμένη σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, αισθά-νεται άδεια και ανεκπλήρωτη χωρίς ένα παιδί.
Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα γίνεται εμμονή που την οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια.
Αποτελεί το δεύτερο έργο της τριλογίας τού συγγραφέα και μαζί με τα «Ματωμένο γάμο» και «Το σπίτι της ΜπερνάρνταΑλμπα» προβάλουν το τρίπτυχο Ζωή – Έρωτας – Θάνατος και υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών και την ανάγκη τους για ελευθερία σε μια παρα-δοσιακή κοινωνία, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισό-τητα.Το έργο ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος, την απόγνωση, και παράλληλα με τον γάμο, τη ζήλια και τη φιλία, ασκώντας κριτική στα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας.
Θεωρείται δίκαια ένας ύμνος στη μητρότητα και τη ζωή.
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία :Γιάννης Δεγαϊτης
Σκηνικά – κοστούμια: Άρης Γεωργακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Βλοϊτός
Χορογραφία: Νένα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Γιάννης Δεγαΐτης – Άρης Γεωργακόπουλος
Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης)
ΓΕΡΜΑ:Μίνα Πολιτοπούλου
ΧΟΥΑΝ: Δημήτρης Παπασχοινόπουλος
ΜΑΡΙΑ:Ρεβέκκα Βιτζαξάκη
ΒΙΚΤΟΡ: Άκης Λιακόπουλος
ΠΡΩΤΗ ΓΡΙΑ:Σοφία Μάνεση
ΠΡΩΤΗ ΚΟΠΕΛΑ: ΚολέτΧρυσοχού
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΠΕΛΑ:ΜαρκέλαΚολιαβασίλη
ΚΟΥΝΙΑΔΕΣ: Νανά Κωστιδάκη, Ελένη Σταθάκη
ΝΤΟΛΟΡΕΣ:Αναστασία Δεληγιαννίδη
ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΡΙΑ:Χρύσα Στεργίου
ΠΛΥΣΤΡΕΣ: Αντιγόνη Οικονόμου, Σοφία Μάνεση,
Μάνια Βλαχογιάννη, Φωτεινή Μπανιά,
ΜαρκέλαΚολιαβασίλη, ΑννέταΛούμου,Χρύσα Στεργίου
ΘΗΛΥΚΟ – ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Κώστας Σουρτζής – Γιάννης Τσίμπρος
ΑΝΤΡΑΣ: ΆκηςΛιακόπουλος
ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΚΟΠΕΛΕΣ: ΒίκυΣταθάκη, Χρύσα Στεργίου
ΓΑΜΟΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙ:ΟΛΟΣ Ο ΘΙΑΣΟΣ
Θεατρική Παράσταση 2016
Βιντεο :