Π. Σκουρλέτης: Η επιβίωση των ανθρώπων του πολιτισμού, των εργαζομένων, των ανέργων δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης

Τοποθετήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης «Έλλειψη στρατηγικής και αντικοινωνική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα: «Έλλειψη στρατηγικής και αντικοινωνική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού», έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις:

Στην πρωτολογία του

Επιτρέψτε μου μια αναφορά, μια και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πριν από λίγο την κατάθεση του φετινού Προϋπολογισμού. Ο δε Πρόεδρος της Βουλής, καθώς τον παραλάμβανε, είπε ότι είναι ένας επετειακός Προϋπολογισμός, διότι συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους. Φοβάμαι πάρα πολύ, ότι θα είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος θα καταγάγει ένα πανελλήνιο ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο. Θα πέσει έξω όσο κανένας προηγούμενος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε σε αυτή τη Βουλή. Με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε, βρίθει ανεδαφικών προβλέψεων και με τη λογική που σας διέπει, για την οικονομία, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη φειδωλή αντιμετώπιση της κρίσης, με την προσπάθειά σας να κρατήσετε -όπως λέτε- «εφεδρείες» για μετά την πανδημία, φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι προάγγελος επόμενων μνημονιακών προϋπολογισμών. Αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτησή μας γίνεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελληνική κοινωνία. Οι συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις. Χθες είχαμε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι λυγίζει, δεν αντέχει. Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η επίταξη διακοσίων κλινών. Τα ερωτήματα, τα εύλογα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και κυρίως η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη των χειρισμών, είναι τα εξής: ήταν αναπόδραστη αυτή η εξέλιξη, ήταν νομοτελειακή;Έπρεπε να φτάσουμε τόσους μήνες μετά για να αναγκαστούμε,διαπιστώνοντας τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, να μιλήσουμε για επίταξη; Γιατί δεν την κάναμε νωρίτερα;

Γιατί, όμως, πριν οδηγηθούμε σε αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, όλους αυτούς τους μήνες δεν πήραμε τα απαιτούμενα μέτρα, με πρώτο από όλα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις, προσλήψεις μόνιμες; Και φτάσαμε σε αυτό το τραγελαφικό, πριν από λίγες μέρες εδώ, στη Βουλή, να έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός υγείας και να μιλάει για τριακόσιες μόνιμες νέες προσλήψεις -τριακόσιες μόνο!- όταν έχουμε διαπιστωμένες ανάγκες για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού.

Δεν το κάνατε. Σας το είχαμε πει συγκεκριμένα. Το είχαμε δρομολογήσει ως απερχόμενη κυβέρνηση. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δεκαπέντε χιλιάδων προσλήψεων. Το αγνοήσατε. Αγνοήσατε όλες τις υποδείξεις σε σχέση με την ανάγκη να παρθούν μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποδείχθηκαν οι υπερμεταδότες του ιού. Δεν κάνατε τίποτα.

Είχατε μια εντελώς άστοχη διαχείριση στα ζητήματα του τουρισμού και φτάσατε μόλις χθες να πείτε ότι πρέπει να κλείσουν κάποιες πύλες των συνόρων και να ελέγχονται με συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ όσοι μπαίνουν στη χώρα. Γιατί δεν έγινε αυτό το προηγούμενο καλοκαίρι;Τι μας απέδωσαν αυτά τα χρήματα που ήρθαν, ως τουριστικό συνάλλαγμα, σε σχέση με αυτά που σήμερα καλούμαστε να ξοδέψουμε για την ανάταξη της μεγάλης ζημιάς που έγινε από την κακή διαχείριση του τουρισμού; Τα έχετε υπολογίσει αυτά; Όμως βέβαια μας άρεσαν τα ωραία λόγια, οι ωραίες στιγμές κάτω από το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Σε αυτά είστε πρώτοι. Δεν σας φτάνει κανείς. Ειλικρινά, εκεί έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έχετε μια τεχνογνωσία στο να «πουλάτε φούμαρα», που δεν έχει προηγούμενο. Μας έχετε φλομώσει στα ψέματα. Όμως, να πού έχουμε οδηγηθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τί γίνεται με το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ιδιώτες κλινικάρχες λένε: «Δεν μπορούμε». Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όταν θέλεις να εξασφαλίσεις το δημόσιο αγαθό της υγείας, χρειάζεσαι ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ξεχάστε, λοιπόν, αυτά που λέγατε περί ΣΔΙΤ και απολογηθείτε σήμερα στον ελληνικό λαό, γιατί οδηγείτε τα πράγματα σε πολύ δύσκολες και τραγικές καταστάσεις. Έστω και τώρα, λοιπόν, διαπιστώνετε την ορθότητα της πρότασής μας να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης στον χώρο της υγείας; Να, λοιπόν, γιατί σας είπαμε για ένα κοινό πρόσωπο στη θέση του Υπουργού Υγείας, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης.

Η Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς η προσωποποίηση, η αποτύπωση του λάθους τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας. Πριν από έναν μήνα βγαίνατε και μας λέγατε περήφανα ότι η Θεσσαλονίκη έκανε αυτό που έπρεπε και έχει αφήσει πίσω της τον κορωνοϊό και μόλις πήγαμε σε μαζικά καθημερινά τεστ στους δρόμους, ξαφνικά είδαμε κάτι δείκτες με το 30% των πολιτών να νοσεί.Τελευταίοι είμαστε, όγδοοι από το τέλος, στην κατάταξη των χωρών που έκαναν μαζικά τεστ. Όλα, λοιπόν, εκ των υστέρων. Γιατί; Διότι προφανώς αυτές οι δαπάνες για εσάς είναι περιττές. «Εκεί θα πετάμε τα λεφτά μας;». Το είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το ακούσατε πριν. Το επεσήμαναν και οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αντίληψη που σας διακατέχει.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η αντίληψη των «περιττών δαπανών», των πολιτικών που έρχονται σε δεύτερη μοίρα, σας χαρακτηρίζει και σε πάρα πολλά άλλα πεδία. Σε ορισμένα πράγματα, βέβαια, είστε πραγματικά απόλυτα συνεπείς.

Είστε συνεπείς στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά δεν έχουν πάει στην άκρη. Αυτά έρχονται το ένα μετά το άλλο, δρομολογούνται. Είστε συνεπείς στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Είστε συνεπείς στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για εσάς, μέσα απ’ αυτήν την τραγωδία που ζει η ανθρωπότητα σήμερα, είναι πώς θα αλλάξετε τις ισορροπίες ανάμεσα στον κόσμο του κεφαλαίου και της εργασίας.Υποβάθμιση της εργασίας! Για πρώτη φορά φέρνετε εδώ πέρα νομοσχέδιο που λέει ότι οι υπερωρίες των εργαζομένων, για τις υπερωριακές ώρες που απασχολούνται, δεν θα αμείβονται, αλλά θα τις συμψηφίζουμε με κάποιες άλλες ημέρες που δεν θα έχουμε τόση δουλειά. Μα, και «από τη μύγα ξύγκι» θέλετε να βγάλετε;

Αυτή, λοιπόν, η αντίληψη, η οποία είναι έκδηλη σ’ αυτούς τους τομείς της πολιτικής σας, φαίνεται ότι σας χαρακτηρίζει και στα ζητήματα του πολιτισμού. Γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε μια ελλιπέστατη πολιτική. Αφήσατε τον κόσμο του πολιτισμού στην τύχη του. Είδαμε καταστάσεις χωρίς συντονισμό, χωρίς προγραμματισμό. Εξαγγείλατε πράγματα τα οποία τελικά ήταν ημιτελή και σήμερα έχουμε πτώση του τζίρου, για παράδειγμα, στον τομέα του τραγουδιού κατά 95%, με πάνω από τους μισούς ανθρώπους της καλλιτεχνικής δημιουργίας να είναι εκτός από τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει και βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με εικόνες συσσιτίων στη Βόρεια Ελλάδα. Και εσείς ερχόσαστε εδώ πέρα ατάραχοι, αγέλαστοι και υπερηφανεύεστε για το έργο σας στον πολιτισμό και «κουνάτε το δάχτυλο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματα ακατανόητα!

Εμείς μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε, επειδή είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, όμως, που συντριπτικά είναι απέναντί σας; Αυτό δεν σας λέει τίποτα; Γι’ αυτούς όλους αδιαφορείτε; Καμιά προσπάθεια να συνεννοηθείτε με τους δήμους, έτσι ώστε να υπάρχει μια περιφερειακή πολιτική στον τομέα των δημοτικών θεάτρων. Τίποτα! Καθίσατε κάτω με το συνάδελφό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο, να δείτε τι γίνεται ή θεωρείτε ότι τελικά όλη αυτή η υπόθεση σχετίζεται με κάποια γνωστά πρόσωπα του πολιτισμού που έχουν το προνόμιο να μπαινοβγαίνουν στα κυβερνητικά σαλόνια; Διότι αυτό μέχρι τώρα κάνετε.

Σας άκουσα πριν από λίγο να μιλάτε για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμένα η εντύπωση που μου δημιουργήσατε είναι ότι θέλετε να συγκαλύψετε πράγματα, ότι θέλετε να «κουκουλώσετε» πράγματα. Έτσι δείχνετε.

Πάω τώρα στο θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Καταρχήν η παράταξή σας φαίνεται ότι είναι το συνώνυμο της καθυστέρησης του Μετρό. Έχετε κοροϊδέψει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες της Θεσσαλονίκης γύρω από το Μετρό, είτε όταν υπήρξαν στελέχη σας ως δήμαρχοι που έκαναν μεγάλες τρύπες και τις εγκαινίαζαν, είτε με την καθυστέρηση του έργου, είτε με χίλιους δυο τρόπους, είτε με το σταμάτημά του τελευταία, επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έτρεξε» το έργο και ενώ έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες μελέτες -κατατέθηκαν πριν από λίγο- που σέβονται το ιστορικό αποτύπωμα σ’ αυτήν την πόλη της Βόρειας Ελλάδας, την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τη συμπρωτεύουσα, όπως τη λέμε στη χώρα μας, εσείς έρχεστε και υιοθετείτε μια αντίληψη αποσυναρμολόγησης των αρχαίων και της ιστορίας και με κόστος οικονομικό και με κόστος σε σχέση με τον χρόνο αποπεράτωσης του Μετρό. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Σαμαράς και ξαναπιάνετε το «νήμα» με αυτήν την λογική. Έχετε τεράστιες ευθύνες και απέναντι στην ιστορία της πόλης και απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, η οποία σας λέει: «Τι κάνετε; Συνέλθετε». Το αγνοείτε και με αυτό το ίδιο ύφος που σας χαρακτηρίζει συνεχίζετε αυτό το «πετυχημένο» έργο σας.

Τα πράγματα είναι τραγικά. Σας λέμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή: Ανοίξτε τα βιβλιοπωλεία μ’ ένα έβδομο SMS, για να πηγαίνει ο κόσμος στα βιβλιοπωλεία. Τόσο πολύ θα κινδυνέψουμε; Τόσο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος υπάρχει; Δώστε «οξυγόνο», ανάσα ζωής, ανάσα πολιτισμού. Δώστε σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο άλλος κάθεται σπίτι του τη δυνατότητα να πιάνει ένα βιβλίο στα χέρια του. Είναι δημιουργικό. Είναι ζωογόνο. Δίνει δύναμη. Μην τους το αποστερείτε.

Πάρτε γενναία μέτρα αυτή τη στιγμή για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Το μητρώο που είπατε, για το οποίο περηφανεύεστε και λέτε ότι «δεκαεξίμισι χιλιάδες άνθρωποι δεν ήταν καταγεγραμμένοι κ.λπ.»είναι πολύ λίγο με βάση την πραγματικότητα. Πάνω από το 50% των ανθρώπων της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι έξω από το πεδίο της πολιτικής σας, από την οπτική της πολιτικής σας.

Μην τσιγκουνεύεστε τα χρήματα στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός έφαγε ένα μεγάλο «χαστούκι» τα προηγούμενα χρόνια του μνημονίου, δεν αντέχει δεύτερο. Μπορεί να είναι ανήκεστη η βλάβη που θα υποστεί. Μην συνδέσετε το όνομά σας με αυτό. ούτε η κυβέρνησή σας να είναι εκείνη η κυβέρνηση που επί των ημερών της θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ενός απέραντου πολιτιστικού νεκροταφείου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο δικός μας ο χώρος, συνολικά για τους εργαζόμενους -σας το είπε πριν η συνάδελφος, η κ.Ξενογιαννακοπούλου- κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης και γι’ αυτούς οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, μέσα από τη διασφάλιση εκ μέρους του κράτους του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και για όλους αυτούς οι οποίοι δεν καταγράφονται -και που είναι πολύ περισσότεροι από τις δεκαεξίμισι χιλιάδες στον τομέα του πολιτισμού- ώστε να ενισχυθούν με συγκεκριμένα μέτρα: 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος της κάθε οικογένειας, 200 ευρώ για κάθε δεύτερο, 100 ευρώ για κάθε παιδί. Μέσα εκεί είναι και οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Και κάτι ακόμα, που ίσως δεν το έχετε υπόψη σας και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον κ. Βρούτση. Γνωρίζετε, από ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονται να απασχολούνται σε πάνω από δύο επιχειρήσεις, Θεατρικές για παράδειγμα,ότι επειδή ακριβώς εμφανίζουν αυτή την ιδιομορφία, το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ τους πετάει έξω και δεν τυγχάνουν ενίσχυσης, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη; Αυτό είναι τόσο δύσκολο να το λύσετε;Αυτός ο φοβερός κ.Πιερρακάκης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ψηφιακά ή δεν θέλετε, ή είναι πεταμένα λεφτά και αυτά;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι ο πολιτισμός, οι άνθρωποι του πολιτισμού, αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Πριν να είναι αργά πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, πρέπει να ξεπεράσουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση στον τομέα του πολιτισμού.

Πήγαινε στην κορυφή