Έφη Αχτσιόγλου: Και την κοινωνία δεν στήριξαν και την οικονομία εκτροχίασαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έφη Αχτσιόγλου: Και την κοινωνία δεν στήριξαν και την οικονομία εκτροχίασαν

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον τ/σ “KONTRA” (24/11):

«Τα χρήματα που συνολικά θα δοθούν το 2020 στο δημόσιο σύστημα υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι κάτω από 300 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πολύ λιγότερα. Αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το καλύψει με αλχημείες και επικοινωνιακά τρικ», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “KONTRA”.

«Δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς ο αριθμός των ΜΕΘ, όπως είναι αναγκαίο, δεν συνταγογραφήθηκαν μαζικά δωρεάν τεστ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια», καθώς «ξόδεψε όλο τον χρόνο που είχε με το να περιφέρεται, να αυτοθαυμάζεται και να κάνει επικοινωνιακές φιέστες», ενώ υπουργοί «προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτή την εγκληματική αδράνεια λέγοντας ότι οι ΜΕΘ δεν είναι τόσο σημαντικές και χρήσιμες. Αν δεν το λένε από πανικό δείχνει αμοραλισμό και κυνικότητα».

Αναφερόμενη στον Προϋπολογισμό επισήμανε ότι «η κυβέρνηση προβλέπει μία τεράστια ύφεση, 10,5% για το 2020, και λέει ότι δεν ευθύνεται», όμως «η πολιτική της εκτροχιάζει την οικονομία», καθώς «έχει καταφέρει δύο αρνητικά: να μην δαπανήσει επαρκώς για να στηρίξει την κοινωνία και να έχουμε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη τόνισε ότι «η πολιτική της ΝΔ είναι αυτή που επισείει τον κίνδυνο μνημονίων και όχι η πραγματική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, ακόμη, ότι «η κυβέρνηση κατέθεσε στην Κομισιόν προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να συζητήσει με κανέναν» και αυτό «είναι δημοκρατικά προβληματικό» γιατί «αφορά πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται μέχρι το 2026 και το 2027». Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, υπογράμμισε, «επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», αντιθέτως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα φέρει σε διαβούλευση το δικό του πλαίσιο αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις μείζονες πολιτικές για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία και παιδεία, στην εργασία υπέρ της στήριξης των εργαζομένων και στον χώρο του πολιτισμό».

Πήγαινε στην κορυφή