«302010: Δώσε μου Το Δικαίωμα να Χαμογελάσω»

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Oργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα:

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile, στο πλαίσιο της καμπάνιας «302010: Δώσε μου Το Δικαίωμα να Χαμογελάσω» πραγματοποίησε μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, τον Νοέμβριο 2020.

Συγκεκριμένα, η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε την τιμή και τη χαρά να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον Υπουργό Μεταναστατευτικού & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Σταμάτη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Αναστάσιο Τασούλα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα παιδιά εθελοντές της Ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ανανεωμένες προτάσεις τους σχετικά με την προώθηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη χώρα μας, να συζητήσουν τους τρόπους υλοποίησής τους σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ συμφώνησαν να επαναλάβουν αντίστοιχες συναντήσεις με στόχο να γίνει πράξη ένα από τα βασικά δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα στη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, όπως αυτό ορίζεται στη Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού και πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 12.

Η καμπάνια «302010: Δώσε μου Το Δικαίωμα να Χαμογελάσω» αφορά σε μια πρωτοβουλία των παιδιών εθελοντών που ξεκίνησε το 2019 με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναπτύχθηκε και ανανεώθηκε με καινούργιες προτάσεις χάρη στην αμείωτη προσπάθεια και την ενεργή δράση της Ομάδας.

Οι θεματικές στις οποίες στοχεύουν οι Θέσεις/Προτάσεις αναδεικνύουν φαινόμενα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η περιβαλλοντική κρίση, η ισότητα στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, η εξάλειψη της βίας σε κάθε της μορφή όπως η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και η παραμέληση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία 302010 είχε ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020 να συμπεριληφθούν πολλές από τις Θέσεις – Προτάσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών σε σχέδια νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι συναντήσεις με τον Υπουργό Μεταναστευτικού & Ασύλου, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Πρόεδρο της Βουλής έγιναν στο πλαίσιο του έργου ‘Project A12’ συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Erasmus+ μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Τι είναι το YouSmile
Το YouSmile είναι το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το YouSmile αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες εθελοντές στόχος των οποίων είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού. Τα παιδιά εθελοντές συμμετέχουν σε πλήθος δράσεων για να βοηθήσουν παιδιά σε ανάγκη. Παράλληλα, πραγματοποιούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου προωθώντας παράλληλα το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών να ακουστεί η φωνή τους και οι απόψεις τους να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ενήλικες.

Τι είναι η Ομάδα Δικαιωμάτων
Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού αποτελείται από μαθητές εθελοντές του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη δράση που ονομάζεται YouSmile. Τα παιδιά εκπαιδεύονται πάνω στα Δικαιώματά τους και στη συνέχεια πραγματοποιούν δράσεις για την προώθηση αυτών.

Επιπλέον, εκπροσωπούν τον Οργανισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με κύρια αποστολή την εφαρμογή και προώθηση ενός από τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, που είναι η γνήσια Παιδική Συμμετοχή (Child Participation) στη λήψη αποφάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr

Πήγαινε στην κορυφή