12 σκέψεις για να γίνει το 2021 διαφορετικό!, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 σκέψεις για να γίνει το 2021 διαφορετικό!, του Θανάση Καμπισιούλη

Ο αριθμός 12 εμφανίζεται πολύ συχνά στην ιστορία μας και έτσι έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους αριθμούς. Από τους 12 θεούς του Ολύμπου, τους 12 Αποστόλους του Χριστού, τους 12 Ιμάμηδες μετά τον προφήτη Μωάμεθ στο Ισλάμ, ο αριθμός αυτός δηλώνει ένα σύνολο, μια ομάδα που λειτουργεί και δρα ως μονάδα. Επίσης, 12 μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, έχουμε τη γιορτή των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου κατά την οποία γιορτάζουμε τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Ας μην ξεχνάμε ότι μερικές φορές μετράμε σε δωδεκάδες ή τους 12 μήνες που απαρτίζουν ένα έτος.

Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας του ημερολογίου μας, γνωστός και ως «Μεγάλος», αφού έχει 31 ημέρες, όλες μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Οι γεωργοί κλαδεύουν και οι γάτες ζευγαρώνουν. Όλοι εμείς βάζουμε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό ξανά στο πατάρι, συνειδητοποιούμαι ότι οι διακοπές τέλειωσαν και ψάχνουμε τις αργίες της νέας χρονιάς. Πάντα το ερώτημα είναι ποτέ θα «πέσει» το Πάσχα αλλά και πόσο άδικο είναι που κάποιες αργίες είναι Σάββατο ή Κυριακή. Ο καιρός παραμένει κρύος και κατά τη διάρκεια του μήνα το φεγγάρι είναι λαμπρό!
Οι πρώτες ημέρες του νέου έτους μας δίνουν μια πρώτη γεύση της νέας χρονιάς και αντιλαμβανόμαστε πως η απλή αλλαγή της χρονιάς δεν θα αλλάξει κάτι εκτός αν εμείς οι ίδιοι το επιδιώξουμε. Όταν κάθε μέρα επαναλαμβάνεις τα ίδια σημαίνει ότι θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Αν θέλεις να αλλάξει κάτι, πρέπει να αλλάξεις συμπεριφορά. Η Πρωτοχρονιά είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό. Είτε την αρπάζεις, είτε κάνεις πως δεν την είδες. Για τους 12 μήνες του νέου έτους ξεχώρισα 12 αγαπημένες σκέψεις, συνήθειες που θα μπορούσαν να κάνουν την καινούργια χρονιά χρήσιμη και επιτυχημένη.
1. Πίστεψε στον εαυτό σου. Να ξέρεις ότι όλα εξαρτώνται από εσένα. H επιτυχία ή η αποτυχία θα είναι αποτέλεσμα των δικών σου επιλογών και προσπαθειών. Γύρω σου μπορεί να συμβαίνει ο,τιδήποτε ακόμη και αυτά που ούτε καν είχες φανταστεί. Μείνε όρθιος, αγέρωχος. Μην ακούς τις Σειρήνες γιατί θέλουν να σε παγιδεύσουν. Μην σε ρίχνουν κάτω οι δυσκολίες που θα συναντήσεις.
2. Εστίασε στη λύση, όχι στο πρόβλημα. Όταν εστιάζουμε στο πρόβλημα, το μεγεθύνουμε, νιώθουμε μικροί και αδύναμοι. Όταν εστιάζουμε στη λύση, βρίσκουμε την απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα. Βρες την λύση και όχι την δικαιολογία. Αποδέξου το πρόβλημα, αλλά πήγαινε πιο κάτω.
3. Μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Να είναι σφουγγάρι αν θέλεις να πετύχεις! Να νιώθεις αιώνιος μαθητής και δεν θα χάσεις. Ακόμη κι όταν χάνεις πάντα θα βρεις κάτι να μάθεις για να χρησιμοποιήσεις αυτή την πολύτιμη γνώση στα επόμενα βήματά σου. Διάβασε και ταξίδεψέ.
4. Η ζωή αποτελείται από μέρες, μην αφήνεις καμία να πάει χαμένη. Κάθε μέρα και ένα βήμα εμπρός. Κάθε εβδομάδα και πιο κοντά στο στόχο. Μην το αναβάλεις για αύριο, ξεκίνα σήμερα ακόμη κι αν το βήμα σου φαίνεται πολύ μικρό.
5. Είσαι μοναδικός, δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους. Να θυμάσαι ότι σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει κανένας ίδιος με εσένα. Ένας στα 7,5 δισεκατομμύρια! Μην προσπαθείς λοιπόν να μοιάσεις με άλλον. Η ζωή είναι δική σου, ταξίδεψέ την με τον τρόπο που σου αρέσει. Αγάπα τον εαυτό σου ακόμη κι αν δεν είναι τέλειος.
6. Παίξε, αθλήσου, μην παραμελείς το σώμα σου. Όλη σου τη ζωή θα την ζήσεις στο σώμα σoυ. Βρες ποιο άθλημα σου ταιριάζει, περπάτα ή τρέξε όταν βρεις λίγο χρόνο. Πήγαινε βόλτα στο κοντινότερο δάσος ή την παραλία τα σαββατοκύριακα. Αθλήσου μέχρι να κοκκινήσουν τα μάγουλα, όχι υπερβολές.
7. Άλλαξε τις σκέψεις σου αν θέλεις να αλλάξεις την πραγματικότητα. Αν δυσκολευτείς, μάλλον σημαίνει ότι πρέπει να δράσεις διαφορετικά. Δεν έχει νόημα να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Σκέψου διαφορετικά, κάνε άλλες επιλογές, προσπάθησε με άλλο τρόπο. Τα αποτελέσματα θα έρθουν.
8. Έχε πάντα μαζί σου το δικό σου «φορτιστή». Επέλεξε κάτι που «μιλάει στην καρδιά σου» και εύκολα το «κουβαλάς» μαζί σου. Ένα κομποσκοίνι ή ίσως μια μικρή πετρούλα από την αγαπημένη σου παραλία. Ένα ρητό, ένα ποίημα, δυο λόγια που έχεις ξεχωρίσει. Μια φωτογραφία, ένα τραγούδι που σε γαληνεύει ή σε ανεβάζει. Όταν νιώσεις αδύναμος, κάτι από όλα αυτά θα ξαναδώσει ενέργεια.
9. Αγάπα χωρίς να περιμένεις κάτι. Δώσε βοήθεια χαρά, αγάπη όταν νιώθεις την ανάγκη αυτή. Μην ξεχνάς ότι η χαρά είναι σε αυτόν που δίνει και όχι σε αυτόν που παίρνει. Μην ξεχνάς ότι η ζωή σου ανταποδίδει αυτό που προσφέρεις. Εκφράσου ελεύθερα και να είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους. Πάντα να λες τη γνώμη σου και να αγαπάς την αλήθεια.
10.Υπάκουσε στον κανόνα των 24 ωρών. Όταν έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα, μην βιάζεσαι να το λύσεις. Περίμενε ένα 24ωρο για να πάρεις τις πιο ψύχραιμες αποφάσεις. Σκέψου πόσο σοβαρό είναι αν έχει επιπτώσεις τις επόμενες 10 ημέρες, τους επόμενους 10 μήνες ή τα επόμενα 10 χρόνια. Μην υπερβάλεις με τα προβλήματα που συναντάς. Τα πράγματα δεν είναι πάντα σοβαρά. Σοβαρά είναι τα θέματα υγείας.
11. Σκέψου φιλόδοξα, πάντα με στόχο την επιτυχία. Βάλε στόχους, κυνήγησε το όνειρό σου και πάντα να σκέφτεσαι ότι έχεις γεννηθεί για μεγάλα πράγματα. Διώξε την ηττοπάθεια και δες το μέλλον -που σου ανήκει- με αισιοδοξία. Αλλωστε αν όχι εσύ, τότε ποιος;
12. Να μην είσαι άπληστος. Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει, μάλλον, δεν θα είναι ούτε με αυτά που θα αποκτήσει. Ή όπως λέει και ο λαός μας, «όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα».
Η παραπάνω σειρά είναι τυχαία. Ξεκίνησε με όποια σειρά θέλεις. Αν θεωρείς πως δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο να ασχοληθείς με αυτά, στάματα να παρακολουθείς τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Αν το κάνεις θα διαπιστώσεις ότι βρήκες και χρόνο και διάθεση. Καλή χρονιά!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή