Νάσος Ηλιόπουλος : Άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να πάρουν οι χώρες τις πατέντες των εμβολίω

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να πάρουν οι χώρες τις πατέντες των εμβολίω

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1 FM” (Δημήτρης Τάκης & Χριστίνα Κοραή):

“Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο – Άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να πάρουν οι χώρες τις πατέντες των εμβολίων”

“Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχτεί ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τον εμβολιασμό των πολιτών”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1 FM” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Εξηγώντας αυτήν την πρόταση, που κατέθεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι “προέκυψε από τη βαθιά ανησυχία μας για τις εξελίξεις και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο στο μέτωπο της πανδημίας”.

“Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε φαινόμενα, όπως την κυβερνητική εκπρόσωπο να βγαίνει το πρωί και να λέει ότι σκεφτόμαστε αν θα ανοίξουν τα σχολεία και λίγο αργότερα να βγαίνει η υφυπουργός Παιδείας και να δηλώνει ότι θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον κάθε αξιοπιστία”, σημείωσε.

“Όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια σειρά από επαφές με ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία αλλά και με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας”, συνέχισε, τονίζοντας ότι “τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ ανησυχητικά”. “Μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα με ένα εθνικό σύστημα υγείας καταπονημένο και με ένα υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται συνεχώς ‘στο κόκκινο’ χωρίς να έχει τις κατάλληλες εφεδρείες και όλα αυτά την ίδια στιγμή που εδώ και δύο μήνες περίπου βρισκόμαστε σε lockdown και έχουμε θρηνήσει 4.520 συνανθρώπους μας”, ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στη βάση αυτών, “ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων”, εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος, προκειμένου “πρώτα απ’ όλα να οργανωθεί αποτελεσματικά η άμυνα της χώρας απέναντι στην πανδημία”.

“Δεύτερον, τη στιγμή, που ο σχεδιασμός για τα εμβόλια, σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και ΕΕ, είναι πολύ πίσω από αυτό που θα θέλαμε, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μπορέσει να συνεισφέρει με μαζική παραγωγή εμβολίων στη χώρα μας”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι “αυτή είναι μία πρόταση που έχουν υποστηρίξει πολλοί ειδικοί, ανάμεσά τους και ο κ. Μόσιαλος”. “Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί πρόταση για συγκυβέρνηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε ότι “δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόταση για συγκυβέρνηση, αλλά πρόταση για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή”. “Είναι πρόταση για να μην πεθαίνει ο κόσμος εκτός ΜΕΘ -το 80% των απωλειών το τελευταίο διάστημα υπολογίζεται ότι είναι εκτός ΜΕΘ- και να μην μεταφέρει υγειονομικούς η κυβέρνηση από την Αττική στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, για να γίνονται όσα τεστ χρειάζονται στους πολίτες, για να υπάρχουν σοβαρά μέτρα προστασίας από τον ιό στους χώρους εργασίας”, υπογράμμισε. “Αυτό δε λέγεται συγκυβέρνηση, λέγεται προστασία της κοινωνίας”, ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Σε αυτό το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η συμμετοχή ανθρώπων από την επιτροπή των ειδικών θα είναι εχέγγυο για τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα της συζήτησης”, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή