Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου για το άνοιγμα Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου για το άνοιγμα Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχώρησαν στο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Για μια ακόμα φορά, εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα Μαθητικά Συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Αποτελεί τεράστια πρόκληση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ασφαλές άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, μπορεί να εξασφαλιστεί με το διαφορετικό πρόγραμμα εισόδου – εξόδου και τα ανοιχτά παράθυρα, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους.
Αποτελεί επίσης πρόκληση η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, που αναδεικνύει περίπου ως κατόρθωμα ότι έκλεισε τα σχολεία την άνοιξη πριν την κυβέρνηση, όπως και μια σειρά άλλους χώρους και υπηρεσίες, απαραίτητες για τον κόσμο (Άλσος Βεϊκου στο πρώτο κύμα της πανδημίας, γήπεδο ποδοσφαίρου τώρα στο δεύτερο κύμα, δημοτική συγκοινωνία από τον Μάρτιο κ.α.).
Γιατί την ίδια στιγμή, δεν διεκδίκησε από την κυβέρνηση και δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αντίθετα στάθηκε απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις του φθινοπώρου που διεκδικούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή και με συγκεκριμένους όρους λειτουργία του στίβου του γηπέδου ποδοσφαίρου, ούτε για την λειτουργία της τόσο απαραίτητης για ένα μέρος συμπολιτών μας δημοτικής συγκοινωνίας.
Κοινώς αποδέχεται και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, με την οποία μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την ίδια στιγμή υποχρηματοδοτούνται η Παιδεία και η Υγεία. Και η μόνη απάντηση του κ. Δημάρχου, είναι πως ό,τι δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια (εξαιτίας της μη εξασφάλισης των απαραίτητων μέτρων από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή), να παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, ότι έχουν πραγματοποιηθεί τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, οι καταγγελίες που είχαμε δεχθεί το φθινόπωρο (πριν υπάρξει μάλιστα η διατίμησή τους), για πληρωμή τεστ covid από γονείς και εκπαιδευτικούς μετά από κρούσματα σε σχολεία, τον διαψεύδουν. Φυσικά, βάσει των λεγόμενών του, αναμένουμε να γίνουν δωρεάν έλεγχοι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθητή και έκλεισε ήδη 1 τμήμα.

Εδώ και τώρα χρειάζεται διεκδίκηση για ανοικτά σχολεία, με ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Εδώ και τώρα χρειάζεται διεκδίκηση για
– Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
– Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
– Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
– Συχνές απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή