Νάσος Ηλιόπουλος : Ψεύτικο το άνοιγμα χωρίς μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη ύφεση στην Ε.Ε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Ψεύτικο το άνοιγμα χωρίς μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη ύφεση στην Ε.Ε.

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο τ/στ ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Αταίριαστοι”:

“Ψεύτικο θα είναι το άνοιγμα της αγοράς χωρίς μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως “η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει την χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και οι εργαζόμενοι τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος”. “Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίσει με την ίδια λογική, τότε το 2021 μπορεί να είναι ένα ακόμη έτος χρεοκοπίας για την Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ούτε ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας δεν πιστεύει στον προϋπολογισμό του, που μιλάει για δήθεν ανάπτυξη 4,5% το 2021, όταν κινδυνεύουμε με ύφεση πάνω από 10% μόλις το πρώτο τρίμηνο του έτους”, στηλίτευσε ο Ν. Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και αντί να κάνει δημόσιες δαπάνες, στην κατεύθυνση που εξάλλου έδωσαν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οδηγεί την οικονομία σε κατάρρευση”.

“Ο μόνος τρόπος για να μην βουλιάξουμε είναι να κάνει δαπάνες το κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι οι εξής: να στηριχτούν οι ασφαλιστικές εισφορές στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπάρξει ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κούρεμα και ρύθμιση σε 120 δόσεις ενδεικτικά-, και η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει στο σύνολό της μη επιστρεπτέα ενίσχυση όπως στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ”, εξήγησε συγκεκριμένα και προσέθεσε: “Αυτό είναι το οικονομικά ορθολογικό, με αυτό τον τρόπο και το ίδιο το κράτος θα εισπράξει περισσότερα χρήματα”. Μάλιστα, υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων προς τους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων στο σύνολό τους από το κράτος και όχι στη βάση των 534 ευρώ. “Τα χρήματα αυτά θα έπεφταν στην αγορά”, τόνισε, “αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει”.

Σχετικά με το εμβόλιο, ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε πως “είναι βαθιά ανορθολογικό όταν η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να βρει το εμβόλιο, να κινδυνεύουμε να θρηνούμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές γιατί η παραγωγή δεν προχωράει”. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα: “Να αγοράσει η ΕΕ την πατέντα του εμβολίου”. “Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα από όσα έπρεπε να κάνει και έχουμε καταλήξει να θρηνούμε πάνω από 4.600 συνανθρώπους μας σε δυόμιση μήνες”, είπε και συμπλήρωσε την ανάγκη για “επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους”.

Τέλος, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ο Ν. Ηλιόπουλος δήλωσε: “Η ελληνική πλευρά έχει δείξει ότι όταν έχει σχέδιο και συμμαχίες πετυχαίνει διπλωματικές νίκες. Τέτοια νίκη ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, μία σημαντική διπλωματική ήττα του Ερντογάν. Έχει μεγάλη σημασία το πώς χτίζουμε συμμαχίες ως χώρα και απομονώνουμε την επιθετική πολιτική του Ερντογάν”.

“Η λύση βρίσκεται στον διάλογο, και ο διάλογος πρέπει να συμπεριλαμβάνει κυρώσεις ή έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων στο τραπέζι, συν μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα. Για να καταλάβει η Άγκυρα ότι η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ περνά μέσα από τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα”, κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή