Κίνημα Αλλαγής : Πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα Αλλαγής : Πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία

Πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία:

Η ψηφιοποίηση, που επιταχύνθηκε από την υγειονομική κρίση, αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις. Πολλά πράγματα αλλάζουν με δραματικό ρυθμό και μεταφέρουν τον κόσμο της εργασίας σε μια νέα εποχή με ανατροπές και μετασχηματισμούς αρκετών δεδομένων όπως τα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως απασχόληση, γίνεται το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα.

Βασικοί πυλώνες των σχέσεων εργασίας και παραγωγής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι, μεταμορφώνονται ποιοτικά, ποσοτικά και θεσμικά: Ωράριο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, η ιδιότητα του εργαζομένου, του εργοδότη του αυτοαπασχολούμενου. Έννοιες που φιλτράρονται πλέον από νέα δεδομένα. Η συζήτηση θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Πως διαμορφώνονται οι προκλήσεις αυτές στο διεθνές περιβάλλον και πως αντανακλώνται οι αλλαγές αυτές στην εγχώρια αγορά εργασίας; Ποιες είναι οι θεσμικές απαιτήσεις των νέων δεδομένων; Πως ρυθμίζονται και πως προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις οι κοινωνικοί εταίροι, ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγής; Με ποια μορφή θα αποτελεσματικός και χρήσιμος ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων στα νέα δεδομένα; Πως επιβιώνει και συνεχίζει να εξελίσσεται το κοινωνικό κράτος και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θα προηγηθούν των ορατών μεγάλων επιπτώσεων;

Σε αυτούς τους προβληματισμούς καλείται να απαντήσει η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ) με θέμα: “Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα στην εποχή της Τηλεργασίας και της Οικονομίας της Πλατφόρμας” την Πέμπτη 28.01.2021, στις 18.00’.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γούλας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – Δικηγόρος, Εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – Σύμβουλος του ILO, Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρ. Υπουργός& πρόεδρος ΓΣΕΕ. Συντονίζει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρόεδρος ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες του ΙΝΣΟΣΙΑΛ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το Ινστιτούτο ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αξιοποιεί και προάγει την επιστημονική γνώση, την ανάλυση, επεξεργασία και σύνθεση προτάσεων και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή