Το μικρό εκκλησάκι που τοποθετήθηκε στο Άλσος Βέικου, πίσω από τα Πέτρινα Κτίσματα, ήταν ένα από τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Τα βέλη της αντιπολίτευσης εκτοξεύθηκαν προσωπικά εναντίον του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου μετά την παραδοχή από τον ίδιο ότι η τοποθέτηση της μικρής εκκλησίας ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του προσωπική επιλογή και απόφαση.
Όπως γράφαμε και στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής 22/1/2021, στον «Παλμογράφο», το μικρό εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Παναγία, «Παναγιά η Αθηνιώτισσα». Θα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και θα ανήκει διοικητικά στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης, οι ιερείς της οποίας θα είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία του.
Όπως παραδέχτηκε ο Γιώργος Μαρκόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η τοποθέτηση της μικρής εκκλησίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνον εκείνον. «Εγώ προσωπικά θεώρησα ότι ένα εκκλησάκι έλειπε από το Άλσος, κάτι που είχε άλλωστε συζητηθεί και από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου μας. Εγώ, λοιπόν, αποφάσισα να μπει το εκκλησάκι εκεί, ακολουθώντας μάλιστα την πεπατημένη άλλων διοικήσεων. Στόχος μου είναι να το νομιμοποιήσω καθώς δεν επιτρέπεται από τη δασική νομοθεσία – ήδη μου έκανε μήνυση το Δασαρχείο Αθηνών. Εάν δεν νομιμοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεσμεύομαι ότι το εκκλησάκι θα αποσυρθεί από το σημείο.»
Ξεκαθάρισε πως ουδείς γνώριζε για την απόφασή του αυτή, δεν είχε ενημερώσει ούτε τα μέλη της παράταξής του και στελέχη της διοίκησης και πως ο τρόπος που επέλεξε να κινηθεί ήταν μονόδρομος και ο μόνος ενδεδειγμένος προκειμένου να νομιμοποιηθεί κατόπιν το εκκλησάκι.
«Εμείς παραλάβαμε ένα Άλσος όπου όλες οι εγκαταστάσεις ήταν χωρίς άδεια. Για να νομιμοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις του Άλσους κάναμε μια Διαχειριστική Μελέτη το 2015, βάσει της οποίας αδειοδοτήσαμε, νομιμοποιήσαμε και πήραμε στην ιδιοκτησία μας τις εγκαταστάσεις αυτές. Κάναμε μια σειρά ενεργειών και μέσω χρηματοδοτήσεων που διεκδικήσαμε, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, αναβαθμίσαμε και ανακαινίσαμε τις υποδομές. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και με εκκλησάκι: να το νομιμοποιήσουμε. Κι αυτό διότι δεν θέλω το εκκλησάκι να γίνει προπομπός και να “ανοίξει την όρεξη” σε μελλοντικούς καταπατητές. Επαναλαμβάνω πως εάν δεν νομιμοποιηθεί, με δικά μου έξοδα θα αποσυρθεί και επίσης δεν θα χρησιμοποιήσω σε καμία περίπτωση τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου στη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου» είπε ο Γιώργος Μαρκόπουλος.
Δριμύ ήταν το κατηγορώ από πλευράς του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Ζώμπου, ο οποίος υποστήριξε πως με τον τρόπο που ενήργησε ο Δήμαρχος έκανε αυτό ακριβώς: άνοιξε το δρόμο για την παρανομία. «Σήμερα, κύριε Δήμαρχε, εσείς ανοίξατε το δρόμο σε όσους θέλουν να παρανομήσουν. Εμένα, προσωπικά, το χρώμα δεν με ενοχλεί, η εκκλησία δεν με ενοχλεί. Με ενοχλεί όμως η διαδικασία, η νοοτροπία, ο τρόπος σας! Κάνω ό,τι θέλω όποτε θέλω! Και να είστε σίγουροι πως έχετε γλιτώσει την κατακραυγή επειδή πρόκειται για εκκλησία. Εάν ήταν ένα οποιοδήποτε άλλο κτίσμα, τώρα θα σας είχαν βγάλει τα κανάλια!»
Να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» θέλησε ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, απαντώντας στον Δήμαρχο αναφορικά με την πεπατημένη που ακολούθησαν κι άλλες προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. «Το Άλσος, κ. Δήμαρχε, δεν διεκδικήθηκε αυθαιρετώντας. Τότε η διοίκηση Παπαδιονυσίου, συνεπικουρούμενη και από εμάς, το ΚΚΕ και το λαό του Γαλατσίου, δεν πήγαμε παρανομώντας να πάρουμε το Άλσος αλλά υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χαρακτήρα του Άλσους. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να ενεργήσετε έτσι; Γιατί να κάνετε δηλαδή τις ενέργειες εκ των υστέρων; Κι αν εσείς το νομιμοποιήσετε με μια νομοθετική ρύθμιση, γιατί να μην έχει αυτό το δικαίωμα και κάποιος άλλος στο μέλλον; Και να σας πω και κάτι άλλο: το Άλσος δεν είχε ανάγκη από ένα εκκλησάκι, είχε όμως ανάγκη από ένα επιπλεον γήπεδο 5×5!»
Για ενέργεια που δείχνει έπαρση έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου» Σπύρος Παναγιώτου. «Ναι, κύριοι, είναι αποτέλεσμα έπαρσης, νοοτροπίας “κάνω κάτι επειδή έτσι μου αρέσει”. Είναι υποτίμηση όλων μας να δηλώνετε ευθαρσώς, κ. Δήμαρχε, ότι η παράνομη πράξη έγινε με το σκεπτικό ότι “θα το νομιμοποιήσω”. Πρόκειται για μία ενέργεια παράνομη και καταχρηστική που έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες προηγούμενες, όπως το ρίξιμο των σκουπιδιών και μπαζών στη δασική και αναδασωτέα έκταση της ΛΑΤΟ και ρίψη πίσσας στη δασική αναδασωτέα περιοχή του λόφου Κόκκου. Δεν προβλέπεται στη Διαχειριστική Μελέτη, δεν έχει άδεια από το δασρχείο και έγινε εν κρυπτώ, σε καιρό εγκλεισμού, προσδοκώντας τί; Ότι δεν θα υπάρχει αντίδραση;»
Για δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυθαιρεσίας μίλησε η Αγγέλικα Σαπουνά, της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού». «Ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι είναι αυθαίρετη, μη σύννομη ενέργεια τόσο με τη δασική όσο και με την περί ναοδομίας νομοθεσία και δεν προβλέπεται από τη Διαχειριστική Μελέτη του Άλσους Βέικου, η τοποθέτηση του προκάτ ναΐσκου. Όλα αυτά στο πλαίσιο της αντίληψής του για τη διαχείριση των κοινών της πόλης με το κατ’αυτόν “δημαρχοκεντρικό μοντέλο”. Εμείς από την πλευρά μας θα λάβουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση όχι μόνο των νόμιμων αλλά και των δικαίων αυτής της πόλης. Το Άλσος Βέικου, όπως και οι δασικές εκτάσεις στις παρυφές της πόλης μας είναι το οξυγόνο αλλά και η βιωμένη ιστορία των κατοίκων της. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα καταχράται, όσο “ισχυρός” κι αν θεωρεί πως είναι.»
Στο πλευρό της διοίκησης για τη διαδικασία νομιμοποίησης του ναΐσκου θα σταθεί η Έλενα Ζέρβα – Γκιουρτζιάν, από το «Γαλάτσι του Αύριο» καθώς, όπως ανέφερε, «η τοποθέτηση του Ορθόδοξου Χριστιανικού ναΐσκου είναι πλέον γεγονός. Αναγνωρίζουμε ότι επειδή μπήκε αυθαίρετα από τη διοίκηση δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθούμε πριν την τοποθέτησή του. Τόσο για το κτίσμα όσο και τη διαμόρφωση του χώρου χρειάζονται προεργασία και μελέτες που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει, έτσι ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.»