ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του κόσμου προς τους πρόσφυγες

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  του κόσμου προς τους πρόσφυγες

Το Παλαί Γαλατσίου έμελλε να είναι ο επόμενος σταθμός αυτού του καραβανιού προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ που από την περασμένη Πέμπτη έχει καταλύσει σε αυτό. Η παρατημένη και αφημένη στην τύχη της αθλητική ολυμπιακή εγκατάσταση έμελλε να γίνει το, προσωρινό έστω, «σπίτι» χιλιάδων ανθρώπων που, διασχίζοντας δρόμους και κροσσάροντας θάλασσες, άφησαν πίσω την πατρίδα τους αναζητώντας μια «καλύτερη τύχη» στη βόρεια Ευρώπη. Ο προορισμός τους, όμως, μπορεί να περιμένει καθώς πλέον ξαποσταίνουν στο «δικό μας» Παλαί.

Ζωή απέκτησε μετά από 11 χρόνια εγκατάλειψης το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, το οποίο εδώ και μία ακριβώς βδομάδα έχει ανοίξει τις πόρτες του για να στεγάσει πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες κυρίως της Ανατολής. Με την έλευση του πρώτου κιόλας λεωφορείου από την πλατεία Βικτωρίας – καθώς οι πρόσφυγες μεταφέρονταν εδώ, στην πόλη μας, με δρομολόγια – το πρωινό της περασμένης Πέμπτης, η πόλη κινητοποιήθηκε. Και δεν μιλάμε μόνο για το Δήμο Γαλατσίου και τις υπηρεσίες του, που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή, αλλά κυρίως για τους εκατοντάδες εθελοντές συνδημότες μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου τους ζητηθεί και για όσο τους ζητηθεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τους 1.000 περίπου πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο Παλαί Γαλατσίου αιφνιδίασε τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος ωστόσο προέβη άμεσα σε σειρά ενεργειών με στόχο διπλό: αφενός να ανακουφίσουν το καραβάνι των προσφύγων που κατέφθανε στο Παλαί κι αφετέρου να προληφθούν καταστάσεις και προβλήματα που θα επέφεραν αναστάτωση στη συνοχή και την ασφάλεια της πόλης μας. Την ίδια μέρα, ο κ. Δήμαρχος μαζί με εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος φέρεται να ζήτησε συγνώμη για «την αιφνίδια και τετελεσμένη αυτή πρωτοβουλία, που ελήφθη λόγω της διόγκωσης του προσφυγικού ζητήματος αλλά και της επερχόμενης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών» και τόνισε πως η φιλοξενία των προσφύγων στο Παλαί θα διαρκέσει 20 μόνο ημέρες.
Στο μεταξύ είχε ήδη αρχίσει να στήνεται ο μηχανισμός από πλευράς Δήμου, συνεργαζόμενων φορέων, τοπικών και μη, και φυσικά εθελοντών – η συμβολή των οποίων είναι καταλυτική στην άμεση και ομαλή διαχείριση της κατάστασης. Παρόντες από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάνος Ελευθερίου (ο οποίος συμπληρώνει 24ωρα συνεχούς παρουσίας στο χώρο), ο Γιάννης Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Δερεδίνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, Χάρης Βουρδουμπάς, Άρης Παπαδοκωστόπουλος, Σπύρος Παναγιώτου.

Δημιουργήθηκε ειδική συντονιστική επιτροπή, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, επιφορτισμένη να συλλέξει, να διαχωρίσει και να διανείμει ανάλογα με τις ανάγκες τρόφιμα και ρουχισμό για τους πρόσφυγες – όλα από εθελοντικές προσφορές συνδημοτών μας. Εδώ να σημειώσουμε πως η ανταπόκριση των Γαλατσιωτών ήταν άμεση και από  τις πρώτες κιόλας ημέρες η μία απο τις δύο αίθουσες του Παλαί που έχουν παραχωρηθεί για τη φιλοξενία των προσφύγων, είναι πλημμυρισμένη από ανθρωπιστική βοήθεια!
Η αμέσως επόμενη ενέργεια ήταν η επικοινωνία και στενή συνεργασία με δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και άλλους οργανισμούς προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής διαβίωσης των προσφύγων στις εδώ και 11 χρόνια εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Παλαί αλλά και να παρασχεθούν όλες οι απαιτούμενες υγειονομικές υπηρεσίες προς όσους χρήζουν τέτοιου είδους βοήθειας και φυσικά να εξασφαλιστεί η σίτιση των 1.000 και πλέον ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται από την πρώτη σχεδόν μέρα στο Παλαί εμβολιάζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εθελοντές ιατροί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών είναι παρόντες ενώ σημαντική είναι η βοήθεια και του Συνδέσμου Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων. Στο χώρο βρέθηκε μάλιστα και κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η σίτιση γίνεται με τη βοήθεια εθελοντικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το πρωινό και το μεσημεριανό παρέχονται από την Αεροπορία και το Ναυτικό ενώ το βραδινό από τον Δήμο Γαλατσίου, την Εκκλησία και κοινωνικούς φορείς.
Παράλληλα ο Δήμος Γαλατσίου εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου η προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών να μη διαταράξει την καθημερινότητα της πόλης μας. Ενισχύει το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στους χώρους πέριξ της ολυμπιακής αθλητικής εγκατάστασης, ενισχύει τη φύλαξη του απέναντι από το Παλαί αθλητικού κέντρου στο Άλσος Βέικου και συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για την διατήρηση του κλίματος ασφαλείας στην πόλη μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κινητοποίηση υπήρξε και από πλευράς τοπικής κοινωνίας. Και μάλιστα κινητοποίηση έντονη και στοχευμένη. Τοπικοί σύλλογοι, φορείς, ομάδες ενεργών δημοτών αλλά και μεμονωμένοι πολίτες συναντήθηκαν στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος», στο ισόγειο του δημαρχείου Γαλατσίου, την περασμένη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, με στόχο την οργάνωση και συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Παλαί.
Είναι αλήθεια πως το Γαλάτσι ζει για πρώτη φορά από τόσο κοντά το δράμα της προσφυγιάς, που φαίνεται να μετατρέπεται σε μάστιγα που θα ταλανίσει ολόκληρη την οικουμένη στα χρόνια που θα έρθουν καθώς στο βωμό της αναδιανομής των ζωνών οικονομικών και πολιτικών επιρροών, χώρες φτωχές μπαίνουν στο στόχαστρο χωρών του «ανεπτυγμένου» δυτικού κόσμου και φτάνουν έως και να αφανιστούν από τον χάρτη καθώς οι πληθυσμοί τους ξεριζώνονται από τη γενέθλια γη τους και μετακινούνται για τη σωτηρία τους και για ένα καλύτερο αύριο.
Στη συνάντηση έδωσαν το παρών και ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Οικονόμου, οι οποίοι ζουν από κοντά την κατάσταση των προσφύγων από την πρώτη κιόλας ώρα. Ο κ. Μαρκόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Μουζάλα για αποχώρηση των προσφύγων από το Παλαί σε 20 ημέρες και υπογράμμισε πως «χωρίς την αλληλεγγύη και χωρίς τους εθελοντές, η προσφορά και δουλειά των οποίων είναι καταλυτική, το εγχείρημα της φιλοξενίας θα είχε τιναχτεί στον αέρα». Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη το κράτος να διαθέσει άμεσα το απαραίτητο προσωπικό αλλά και την αντίστοιχη υλική βοήθεια ώστε νακαλυφθούν οι ανάγκες των 1.000 περίπου μεταναστών που φιλοξενούνται στο Παλαί.
Στο πέρας της συνάντησης εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα, τα οποία θα συνοψιστούν σε ένα, και αποφασίστηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης να είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη, φορέα και συλλογικότητα.


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco Μ. Β. Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε το Παλαί στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στο πλευρό της κας Βαρδινογιάννη βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Εμμ. Παπασάββας, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα Ερμ. Κυπριανίδου και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρ.Γκότσης.
Η κα Βαρδινογιάννη μίλησε με το Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος της ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος διαχειρίζεται την κατάσταση, με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, υπαλλήλους και τους αξιέπαινους εθελοντές, τη μεγάλη προσφορά που υπάρχει σε όλα τα είδη και την ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες του Παλαί.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ονομάζεται «we care» (νοιαζόμαστε), παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός, όπου απαιτείται, για βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών. Οι γιατροί, κυρίως εθελοντές, εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.
Παρών στη δράση και ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής και αγγελιοφόρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Σάκης Ρουβάς.
Η κα Βαρδινογιάννη μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη μοίρασαν σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους σακούλες με βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Δήμητρα Παπαγιαννοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή