Συζήτηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Συζήτηση  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο ισόγειο του δημαρχείου συζήτηση μεταξύ διαφόρων συλλόγων και φορέων της πόλης μας για «τον συντονισμό, την οργάνωση, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη» προς τους πρόσφυγες του Παλαί. Αυτό τουλάχιστον έλεγε η πρόσκληση που πήραμε από διαφορετικές μεριές.

Από την 2,5 ωρών συζήτηση που παρακολούθησα, το μόνο που δεν ακούστηκε και δεν συζητήθηκε ήταν ακριβώς αυτός ο λόγος της συνάντησης. Πώς δηλαδή οι διάφοροι σύλλογοι, φορείς και πολίτες του Γαλατσίου θα συντονιστούν και θα οργανωθούν κατάλληλα για την παροχή βοήθειας προς τους 1.400 πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στο χώρο του Παλαί.

Έγινε αναφορά – και καλώς – για τα αίτια του ξεριζωμού αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων και ποιοί φέρουν την ευθύνη για τον πόλεμο που διεξάγεται στην πατρίδα τους εδώ και κάποια χρόνια. Καταγγέλθηκαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., ο καπιταλισμός, η Ευρωζώνη και οι μεγάλες δυνάμεις που αδιαφόρησαν για όλο αυτό το απάνθρωπο σκηνικό και τους χιλιάδες πνιγμούς στη Μεσόγειο. Όλα αυτά ειπώθηκαν από τους παρευρισκομένους και το νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν αλλά θα έπρεπε στο τέλος να γίνει συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για πρακτικά ζητήματα. Πώς δηλαδή θα αντιμετωπιστούν και από ποιους τα πολλά καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο του Παλαί.

Η συζήτηση αυτή καλώς έγινε αλλά δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα δύο ψηφίσματα που συντάχθηκαν και τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει ένα, δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια στους πρόσφυγες στο Παλαί. Η διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης είναι πολύ μεγάλο έργο και για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πρέπει να συντονιστούν και να δουλέψουν πολλά και με διαφορετικές ειδικότητες άτομα. Χρειάζονται εθελοντές, οι αλληλέγγυοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, συνεργεία καθαρισμού, τεχνίτες διαφορετικών ειδικοτήτων κλπ. Η κατάσταση μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή και ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες. Αν το χειμώνα το Παλαί συνεχίσει να φιλοξενεί 1.400 άτομα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Λέγεται από πλευράς Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι σε ένα μήνα θα έχουν φύγει όλοι οι πρόσφυγες από το Παλαί. Όσο όμως υπάρχει συνεχής μεταναστευτική ροή από την Τουρκία, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Γαλαστίου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Κέντρο Διερχομένων Προσφύγων. Και λέω κέντρο διερχομένων γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι τους θέλουν να ταξιδέψουν για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Κανείς δεν θέλει να μείνει στη χώρα μας. Θα μου πείτε, εδώ μεταναστεύουν οι Έλληνες, θα μείνουν οι πρόσφυγες;

Το άνοιγμα του Παλαί και η διάθεση των χώρων του για τη φιλοξενία των προσφύγων ίσως αποτελέσει θετικό προηγούμενο για το μέλλον. Πώς έλεγε ο Βουτσάς σε μια παλιά ελληνική ταινία; «Το θέμα είναι να τρουπώσω. Άμα τρουπώσω, άντε να με βγάλεις.»

———————————————————————————————————————–

Η ΕΡΤ κακώς είχε κλείσει και καλώς άνοιξε.
Αν όμως ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της είναι αυτός
που είδα αυτές τις μέρες στο Παλαί,
τότε δεν θα αργήσει να χρεοκοπήσει.
Όλα τα ιδιωτικά κανάλια είχαν από έναν καμεραμάν και
έναν δημοσιογράφο. Η ΕΡΤ όμως είχε πέντε άτομα προσωπικό!

————————————————————————————————————————

Υπάρχουν άτομα στο Παλαί…

…που πραγματικά ιδρώνουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που εμφανίζονται μόνο για τις φωτογραφίες και τις λεζάνες. Αν δε, δουν και τηλεοπτική κάμερα, πιάνουν πρώτοι στασίδι.
Έχουν ξεπεράσει τον αξέχαστο Μητσάρα που ήταν πάντα παρών σε όλες τις αθλητικές τηλεοπτικές μεταδόσεις.

————————————————————————————————————————

Και ο Σάκης στο Παλαί

                                           … όταν μιλούν μόνο τα μάτια!

————————————————————————————————————————

Η Μονάδα του Ναυτικού που έστειλε προχθές χαλασμένες μερίδες
φαγητού στο Παλαί πρέπει να έχει
μάγειρα …χρυσαυγίτη.Ήθελε μια κι έξω να τους ξεπαστρέψει όλους φαίνεται!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή