Νάσος Ηλιόπουλος : Στο DNA της ΝΔ η μνημονιακή αντίληψη – Υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής χρεοκοπίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Στο DNA της ΝΔ η μνημονιακή αντίληψη – Υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής χρεοκοπίας

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel (Kontra News 10 – Γ. Μελιγγώνης):

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ικανή να εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές χωρίς την επιβολή εξωτερικού καταναγκασμού. Η μνημονιακή αντίληψη είναι στο DNA της και το είδαμε από την αρχή της πανδημίας. Εφάρμοσε και υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής χρεοκοπίας».

Τα παραπάνω ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

«Εξαρχής η ΝΔ επέλεξε να μην προχωρήσει σε δημόσιες δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της δημόσιας υγείας, επέλεξε να δώσει δάνεια και όχι μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, επέλεξε να μην προχωρήσει στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους -δηλαδή στη διαγραφή μέρους του και την αποπληρωμή του σε δόσεις. Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Μας περιμένει μεγαλύτερη ύφεση, λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας», τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε ασκώντας κριτική και στον πτωχευτικό νόμο «που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει, αφού καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας». «Και τώρα βέβαια η ΝΔ επέλεξε να τον παγώσει μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις, παραδεχόμενη εν τέλει πως μόνο δεύτερη ευκαιρία δεν είναι», είπε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος επέκρινε, επιπλέον, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «έχει θεσμοθετήσει την απλήρωτη εργασία, δια των απλήρωτων υπερωριών των εργαζομένων σε περίπτωση που νοσήσουν και μπουν σε καραντίνα -γεγονός που συνιστά και αντικίνητρο στο να δηλώσει ένας εργαζόμενος ότι έχει συμπτώματα και να εξεταστεί». «Καταργεί το 8ωρο και ελαστικοποιεί την εργασία», συμπλήρωσε. «Κανείς πλέον δεν πιστεύει τον προϋπολογισμό της ΝΔ που μιλά για δήθεν ανάπτυξη 4,5% φέτος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «και για την υγεία το τρέχον έτος έχουν περικοπεί 600 εκατ. ευρώ».

«Το μόνο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει που δεν είμαστε η πρώτη αλλά η 2η χώρα σε ύφεση στην ευρωζώνη», καυτηρίασε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει το ν/σ για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Πέμπτη ανέφερε πως «η ΝΔ ουδέποτε άνοιξε διάλογο με τους πρυτάνεις, ούτε άκουσε τους περισσότερους από 1.000 πανεπιστημιακούς δασκάλους και την πρότασή τους για την ασφάλεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο». «Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επαναπροσέλαβε τους πανεπιστημιακούς φύλακες που απέλυσε το 2013 ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός», τόνισε.

«Τα πανεπιστήμιά μας σε καμία περίπτωση δεν είναι κέντρα ανομίας. Το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 180 παγκοσμίως ανάμεσα σε 12.000 και το ΑΠΘ στη θέση 205. Την στιγμή που η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά πολίτη και επιπλέον η αστυνομία έχει δικαίωμα επέμβασης στα ΑΕΙ, με το να χαρακτηρίζει κέντρα ανομίας τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι άχρηστος και επικίνδυνος ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κάτι που έχει ήδη αποδείξει αφήνοντας δύο ηγετικά στελέχη της Χ.Α. να φύγουν απ’ τα χέρια του», υποστήριξε ο ίδιος.

«Το νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα καταρρεύσει με πάταγο. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Υπάρχει όμως στην Τουρκία του Ερντογάν. Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του νομοσχεδίου είναι αυτόνομο και μοναδικός υποκινητής είναι οι επικίνδυνες πολιτικές της ΝΔ», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ορισμό της δημοκρατικής εκτροπής την απαίτηση της ΝΔ να μην αντιδρά η κοινωνία -πόσο μάλλον αν προχωρήσει και σε νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για παραίτηση της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ και ορισμό νέας μέσα από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, επισήμανε πως «είναι θεσμική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια στη δημόσια τηλεόραση». Υπενθύμισε, δε, πως επιβεβαιώθηκε η καταγγελία για το περιστατικό λογοκρισίας «περί ανάρτησης της οδηγίας να μην παίξει βίντεο από την Ικαρία και φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με άλλους, δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μενδώνη».

«Ο κ. Ζούλας, πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη και προσωπική του επιλογή για την ΕΡΤ, έχει αποδείξει πως αντιλαμβάνεται την ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια κίνηση ευθύνης» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή