Κρίτων Αρσένης: Σκουριές Χαλκιδικής – Παράβαση καθήκοντος συνιστά η νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25 – Κρίτων Αρσένης :

Για παράβαση καθήκοντος λόγω της υπογραφή της νέας Σύμβασης για τις Σκουριές, κατήγγειλε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κώστα Σκρέκα ο Βουλευτής Δυτικής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης. “Εξόρυξη χωρίς μεταλλουργία στις Σκουριές σημαίνει ό,τι η κυβέρνηση προχωράει στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας και δημόσιας υγείας χωρίς να παίρνει πλέον σε αντάλλαγμα ούτε τα φορολογικά έσοδα. Επιπρόσθετα, αυξάνει μόνη της τις κυρώσεις εναντίον του δημοσίου σε περίπτωση που η εταιρεία κρίνει ότι καθυστερεί να εκδώσει άδειες, πάρα το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις μέχρι στιγμής οφείλονταν στην εταιρία και στην αδυναμία της να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας που η ίδια προτείνει είναι εφαρμόσιμη”. Ζήτησε επίσης να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση θα έρθει στη βουλή για ψήφιση η νέα σύμβαση για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Με τη σύμβαση διασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ αναφέρθηκε σε αυξημένους περιβαλλοντικούς ελέγχους και έσοδα για το δημόσιο. “Καταστρέφεται ένα πολύ μικρό μέρος του Δάσους που θα αποκατασταθεί μετά την εξόρυξη.”

“Τα επιχειρήματα σας είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές του χρυσού στον Αμαζόνιο. Πως μπορείτε να μιλάτε για περιβαλλοντικούς ελέγχους όταν ακόμη και τα πρόστιμα 1,7 εκ. ευρώ για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που παρά τις πολιτικές πιέσεις κατέγραψαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν πληρώθηκαν ποτέ από την εταιρία;”.

Για την επέκταση κατά 30% του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακα, πάνω σε σεισμικό ρήγμα με κίνδυνο για ζωή των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι δεν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τη νέα σύμβαση σημειώνοντας ότι στη θέση ενός αρχέγονου δάσους , θα γίνει μια τρύπα διαμέτρου 1 χλμ. και βάθους 220 μέτρων. Για να γίνει αυτό θα παράγουν 3.116 τόνους σκόνη ανά ώρα (σε κάθε τόνο χώματος υπάρχουν λίγα γραμμάρια χρυσού). Σκόνη πετρώματος εμποτισμένη με τοξικά στοιχεία και βαριά μέταλλα που θα επικάθεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις Σκουριές. Ταυτόχρονα εννέα γεωτρήσεις περιμετρικά της εξόρυξης θα φτάνουν σε βάθος έως 150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα αντλούν συνεχώς νερό, στραγγίζοντας την περιοχή.

“Στην εποχή της υπαρξιακής κλιματικής κρίσης αυτό συνιστά οικοκτονία και έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα” δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης ο Βουλευτής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή