Νάσος Ηλιόπουλος : Πολιτική επιλογή της ΝΔ η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Πολιτική επιλογή της ΝΔ η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM» και στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM»:

«Πολιτική επιλογή της ΝΔ η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών – Αναγκαία η συνταγογράφηση των τεστ»

«Η κυβέρνηση αφήνει τις ιδιωτικές κλινικές να κερδοσκοπούν, στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, αντί να τις επιτάξει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM».

Αναφερθείς στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2021 υπάρχουν 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2020». Επισήμανε, ακόμα, ότι «στον προϋπολογισμό του 2021, η κυβέρνηση έδωσε 600 εκ. ευρώ λιγότερα για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το ’20». «Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΝΔ δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε.

«Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας να είναι μονοθεματικό, γεγονός που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχει αυξήσει τη θνητότητα από άλλες αιτίες πέραν του Covid-19», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «πολλοί non-covid ασθενείς κατευθύνονται αναγκαστικά, ως πελάτες, στον ιδιωτικό τομέα».

«Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας πίεσης στο σύστημα υγείας, γιατί το κρίσιμο τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια. Καθημερινά, 100 και πλέον ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτές τις συνθήκες –και η κυβέρνηση δεν το κάνει- είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε δε «κερδοσκοπία» τη χρήση ιδιωτικών μονάδων υγείας, με τον τρόπο που την έχει προωθήσει η κυβέρνηση. «Το Λητώ, το οποίο υποτίθεται ότι διατέθηκε για την περίθαλψη ασθενών Covid-19 είναι μια μονάδα υγείας που δεν διαθέτει πνευμονολογική και παθολογική κλινική και την ενισχύουν διώχνοντας γιατρούς από το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο», σημείωσε. «Κερδοσκοπία είναι ακόμα όταν, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση υπερδιπλασιάζει το ημερήσιο νοσήλειο στις ιδιωτικές κλινικές από τα 800 στα 1.700 ευρώ », ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όταν χθες κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης, υποστηρίζει ότι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών είναι “αχρείαστο κόστος”, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη επιλογή της ΝΔ να μείνουν οι ιδιώτες έξω από αυτή τη μάχη», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα self tests, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ότι «η καλύτερη λύση είναι η συνταγογράφηση των τεστ». «Είναι σημαντικό η διενέργεια των τεστ να γίνεται με όρους υγειονομικής ασφάλειας –σκεφτείτε σε ένα φαρμακείο που εξυπηρετεί κανονικά τους πολίτες, κάποιος σε μια γωνία να κάνει το τεστ και να είναι θετικός», σημείωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη «να διασφαλίζεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ, κάτι που δεν μπορεί να είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για το αποτύπωμα που έχουν οι κινητοποιήσεις στην έξαρση της πανδημίας, τόνισε ότι «με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, οι δύο κύριες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, στα οποία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη». «Άλλωστε, στα Γιάννενα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Κρήτη, η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στις πορείες», επισήμανε και τόνισε ότι «από εκεί και πέρα, σε μια δημοκρατική πολιτεία ο κόσμος κατεβαίνει στο δρόμο όχι επειδή τον κάλεσε κάποιο κόμμα, αλλά επειδή αισθάνεται θυμό». «Και τον θυμό αυτό, την ένταση αυτή, την πυροδοτεί η κυβέρνηση με τις πολιτικές της», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, μιλώντας στη συνέχεια στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς ως «βίαιη διαδικασία επανιδιωτικοποίησης μιας τράπεζας που έχει στηριχθεί με αρκετά δις από τους Έλληνες πολίτες, στην οποία το δημόσιο κατέχει σήμερα το 61% των μετοχών». «Ακολουθείται μία πολιτική που γκρεμίζει τη μετοχή της Πειραιώς και τώρα γίνεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τρόπο που θα διαλύσει τους μικρομετόχους και θα οδηγήσει το δημόσιο να χάσει πάρα πολλά χρήματα». «Η υπόθεση αυτή αποτελεί κεντρικό σκάνδαλο, για το οποίο η κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη, ενώ θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται θεσμικά ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, εκεί που υπάρχουν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή