Κάλλιο αργά παρά ποτέ

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι έφτασε, επιτέλους, η ώρα που το Ολυμπιακό Παλαί θα πρέπει να περάσει να περάσει στα χέρια του Δήμου, στη δικαιοδοσία των Γαλατσιωτών. Η πανδημοτική πλέον, έτσι όπως διαμορφώνεται, απαίτηση για την εκχώρηση του Παλαί στο Δήμο Γαλατσίου αναθερμάνθηκε από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η φιλοξενία στο χώρο του Παλαί εδώ και 20 μέρες προσφύγων από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Απεδείχθη ότι έφτανε η προεργασία ολίγων ημερών από τεχνικό κλιμάκιο της ΕΤΑΔ για να λειτουργήσουν οι χώροι φιλοξενίας. Παρότι οι εγκαταστάσεις (υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές) είχαν να μπουν σε λειτουργία πάνω από 10 χρόνια, ήταν αρκετή μια μικρή συντήρηση για να αποκατασταθούν πλήρως. Επομένως είναι μύθος ότι για να μπει ξανά σε χρήση το Παλαί χρειάζεται να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ.

Ο άλλος παράγοντας, ο οποιος κινητοποίησε όλους τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης έτσι ώστε να συντονιστούν κάτω από την ίδια σημαία, ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρωινή Γραμμή», όπου δήλωσε τα εξής:
«Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την ΑΕΚ να κάνει μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ, να πάρει το στάδιο μετά τις 15.00 και μέχρι εκείνη την ώρα να ανήκει στο Δήμο. Υπήρξε μια αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ του Γαλατσίου να μην προχωρήσει το θέμα αλλά τους εξήγησα πως αν δεν γίνει αυτό, θα αραχνιάσει το γήπεδο. Το Κλειστό λεηλατήθηκε, έχουν κλέψει ακόμη και το παρκέ και τα πόμολα. Θα πρέπει να έχουμε λίγο ανοικτό το μυαλό μας για να μπορέσουμε να κάνουμε πέντε πράγματα.»

Ο σχεδιασμός αυτός, κ. Υπουργέ, για τη χρήση του Παλαί από κοινού από το Δήμο και την ΑΕΚ είναι τέλειως λάθος και δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη ποτέ. Φανταστείτε αυτό το σενάριο και σκεφτείτε τις τραγελαφικές κατάστασεις που θα λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση. Εξάλλου, κ. Υπουργέ, ο Δήμος το Παλαί το χρειάζεται για τα αθλητικά σωματεία και τους νέους, οι οποίοι τις πρωινές ώρες είτε είναι στα σχολεία είτε στα πανεπιστήμια είτε στη δουλειά τους.
Αντιδράσεις ως προς την παραχώρηση του Παλαί στην ΑΕΚ δεν υπήρξαν μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου αλλά από όλο το δημοτικοπολιτικό φάσμα, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης.

Και για να μην αραχνιάσει το γήπεδο, όπως λέει ο κ. Υπουργός, ας το παραχωρήσει επιτέλους στο Δήμο Γαλατσίου. Θα είναι και μια ετεροχρονισμένη δικαίωση για τα 100 στρέμματα που παραχώρησε το Γαλάτσι για την κατασκευή του Παλαί.
Το Ολυμπιακό Παλαί, ως γνωστόν, ιδιοκτησιακά ανήκει στην ΕΤΑΔ και διαχειριστής του ακινήτου είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπεύθυνοι του Ταμείου σε μια τηλεφωνική μας επικοινωνία πριν το καλοκαίρι, με αφορμή πάλι κάποιες δηλώσεις του κ. Κοντονή, μας είχαν πει ότι: «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντολή να προχωρήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου και αυτό πρόκειται να κάνουμε.»

Έτσι εξηγείται ότι το Παλαί συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που πρέπει να πωληθούν κι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου υπήρξε συνάντηση συλλόγων και φορέων στο Δημαρχείο και πάρθηκε απόφαση να σταλεί επιστολή προς το Δήμαρχο, στην οποία θα τονίζεται το καθολικό αίτημα να μπει ο Δήμος μπροστάρης για τη διεκδίκηση της παραχώρησης του Παλαί στο Δήμο μας. Εδώ εγώ θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ! Και τούτο γιατί πριν ενάμιση χρόνο, από αυτή εδώ τη στήλη, είχα διατυπώσει τη θέση για την παραχώρηση του Παλαί στο Δήμο Γαλατσίου.
Υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία εκ μέρους του Δημάρχου, η οποία εκφράστηκε και προχθές, για το κόστος λειτουργίας του και με ποιον τρόπο θα καλυφθεί σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας για τους δήμους. Το λειτουργικό κόστος, Δήμαρχε, μπορεί να καλυφεί από μια μερική, ήπια εμπορική εκμετάλλευση ορισμένων χώρων του Παλαί. Ο σκοπός του Δήμου εξάλλου θα είναι η κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και όχι η αποκόμιση εμπορικού κέρδους.
Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα ο Δήμος να μπει μπροστάρης για τη διεκδίκηση της παραχώρησης του ακινήτου. Να καταθέσει άμεσα το αίτημα προς το ΤΑΙΠΕΔ και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και να ισχυροποιηθεί το αίτημα του Δημάρχου με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για συμβολικούς λόγους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραχώρηση του Παλαί στο Δήμο, ας πραγματοποιηθεί εντός των χώρων του Παλαί.

Αναγνωρίζω τις τεχνικές δυσκολίες αλλά κάποιες φορές ο συμβολισμός έχει τη σημασία του και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική στην επίτευξη του στόχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή