Η επιλογή του Παλαί για Αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό σηματοδοτεί την τελευταία ευκαιρία να γίνει Δημοτικό

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η επιλογή του Παλαί για Αλληλεγγύη  στο Μεταναστευτικό σηματοδοτεί  την τελευταία ευκαιρία να γίνει Δημοτικό

Φίλες και Φίλοι,
Το Ενωτικό Τοπικό Κίνημα πιστεύει ότι η πορεία προς μία νέα και δημιουργική ανασύνταξη της χώρας έχει μεγάλο δρόμο. Η συντόμευση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ενδεδειγμένη ανασύνθεση και ενδυνάμωση των επιμέρους θεσμών που συγκροτούν το κράτος. Κυρίαρχη δε θέση σε αυτούς τους θεσμούς έχει η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της οποίας αυτόνομο και αυτοδύναμο ρόλο προτάσσουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Τον πιο πάνω ρόλο μπορούμε ν’αναδείξουμε τοπικά με την ευκαιρία της εγκατάστασης Μεταναστών στο Παλαί και την εν γένει προοπτική του χώρου αυτού.
Είναι αυτονόητο ότι στο ανθρώπινο πρόβλημα των μεταναστών πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι μ’οποιεσδήποτε δυνάμεις διαθέτουμε, Ατομικά και Συλλογικά. Πέρα όμως από την ανθρώπινη πλευρά, υπάρχουν και άλλες πολυποίκιλλες πλευρές. Με κυρίαρχες τις κοινωνικές και όσες άλλες αφορούν τη λειτουργία και την προοπτική αυτού του ακινήτου. Σε σχέση δε μ’αυτές, καθοριστικό ρόλο έχουν τα Κινήματα και η Δημοτική Αρχή.
Ως προς τα Κινήματα: Τρεις είναι οι δυνατότητες προοπτικής
Πρώτον, να συμπορευτούν ενωτικά, σε βασικές αρχές παρέμβασης.
Δεύτερον, ο ειδικότερος ρόλος τους να είναι ενεργητικός και θετικός και όχι αντιδραστικός και αρνητικός.
Τρίτον, να συμβάλλουν μαζικά και καθοριστικά στην ενίσχυση Θεσμικών Δημοτικών Πρωτοβουλιών και στην επίλυση Γενικότερων Τοπικών Προβλημάτων.
Ως προς δε τη Δημοτική Αρχή: Έχει δύο επιλογές
Αυτές που υπήρχαν πάντα στον θεσμό αυτό, με διλημματικό χαρακτήρα, όπως: ή θα δείξει ένα πρόσωπο αυτοπροσδιοριζόμενο τόσο για τα θεσμικά προβλήματα των δήμων, όσο και για τα μεγάλα τοπικά προβλήματα ή θα εξακολουθήσει να διατηρεί τη βολική υπαλληλική σχέση απέναντι στην κεντρική διοίκηση.
Δυστυχώς, τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα δεν δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για την ενότητα των κινημάτων και για ένα κινηματικό πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής. Όπως είναι γνωστό, με αφορμή το Μεταναστευτικό πρόβλημα, συγκροτήθηκε στο Γαλάτσι μια Κίνηση Φορέων με θετικό πρόσημο. Αλλά είναι ελλιπής και εσωτερικά συγκρουσιασκή με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δημιουργήσει όρους Δυναμικής Παρουσίας προς πολλές κατευθύνσεις.
Η δε Δημοτική Αρχή κατά γενική ομολογία, αλλά και κατά δήλωσή τους, περιορίστηκε σε ένα διεκπεραιωτικό ρόλο κεντρικών εντολών. Σε συνδυασμό, βέβαια, ότι διέρχεται το δεύτερο χρόνο της θητείας της, έχει περάσει προ πολλού τον αναγκαίο χρόνο ανοχής. Αβίαστα μπορεί να καταγραφεί ως μια Δημοτική Αρχή παρακολούθημα προηγούμενων Δημοτικών Καταστάσεων και ως μία Δημοτική Αρχή που έχει πολύ νωρίς αυτοεγκλωβιστεί σ’ένα πολιτικάντικο ναρκισσισμό.
Άρα η ατμόσφαιρα δεν είναι μόνο ζοφερή για την γενικότερη κατάσταση της χώρας αλλά είναι και απελπιστική για το Μέλλον του Δήμου. Γι’αυτό το Μέλλον του Δήμου είναι αναγκαίο ν’αρχίσει το συντομότερο δυνατό ένας Δημοτικός Διάλογος με συγκεκριμένους στόχους και με την απαραίτητη Δημοκρατική Διαδικασία. Ένα Συγκυριακό Δείγμα Γραφής προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δώσουμε σε σχέση με το Παλαί μ’ένα Ενωτικό και Αγωνιστικό Αίτημα προς τον αρμόδιο φορέα με τη φράση: Δώστε το Παλαί στο Γαλάτσι.
Που σημαίνει ότι ο Δήμος μπορεί να το αξιοποιήσει. Αναπτυξιακά για τη Νεολαία με πολλαπλές χρήσεις που θα προσδιορίζονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη γνώμη μας είναι ένα Αίτημα που έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, Εφικτό και Αναγκαίο. Και είναι η τελευταία μας ευκαιρία να υλοποιηθεί γιατί αν προσπεράσουμε και αυτή τη συγκυριακή στιγμή, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Παλαί θα γίνει ιδιωτικό.

Οκτώβρης, 2015

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή