Νάσος Ηλιόπουλος : Βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά


Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» (Γιώργος Τραπεζιώτης):

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, μας γυρνάει πίσω στις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

Αναφερθείς αρχικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, σημείωσε ότι «δεν θεωρούμε πως στην οικονομία μπορούμε να πατήσουμε ένα “pause” και να ξεκινήσουν πάλι όλα από εκεί που είχαν μείνει». «Χρειάζονται άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν και τους εργαζόμενους και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρξουν αυτά τα μέτρα θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα, ένα νέο κύμα ανεργίας και μία βαθύτατη ύφεση».

«Χρειάζεται να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, το χρέος προς το Δημόσιο, ακριβώς γιατί από μια επιχείρηση που θα κλείσει το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα στο τέλος της ημέρας. Και χρειάζεται να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες, έχοντας όμως ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα διατηρήσει και τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Είπε, επίσης, ότι «οι συνολικές παρεμβάσεις που προτείνουμε είναι μια απολύτως εφικτή δαπάνη της τάξης των 5,7 δις».

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου, που δείχνει ότι όχι απλά δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τις χειρότερες ημέρες των πολιτικών της περιόδου της χρεοκοπίας», διεμήνυσε.

«Αυτό που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι απλήρωτα δεκάωρα, μείωση του μισθού, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «η λογική πως μπορούμε να πετύχουμε μια αναπτυξιακή πολιτική μέσα από την ελαστικοποίηση και τη μείωση του μισθού, δοκιμάστηκε το ’12». «Ήταν τότε που σε ένα βράδυ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 ετών μείον 32%. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε έκρηξη της ανεργίας -ειδικά για τους νέους- και ακόμα χειρότερη ύφεση. Πρόκειται για μια πολιτική που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς», υπογράμμισε.

«Η πολιτική της ΝΔ», ανέφερε, «έρχεται να νομιμοποιήσει κάτι το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη πρακτική, όπως για παράδειγμα τις απλήρωτες υπερωρίες». «Και όταν κάνει κάτι τέτοιο δίνει ακόμα περισσότερο θάρρος και θράσος στην εργοδοτική αυθαιρεσία», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη θωράκιση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, σημείωσε ότι «στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα». «Μετά από μια νομοθετική αλλαγή που κάναμε, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων, το διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 370.000 ανθρώπους και ταυτόχρονα για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκ. ώρες υπερεργασίας», ανέφερε. Εξήγησε, μάλιστα, ότι μία από τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση «ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας, έτσι π.χ. το πρόστιμο 1,6 εκ. που μπήκε στην Τράπεζα Πειραιώς το 2017 για αδήλωτες υπερωρίες, θα ήταν σήμερα μόλις 109.000 ευρώ». «Δόθηκε δηλαδή ένα σήμα στην εργοδοσία ότι συμφέρει περισσότερο να πληρώνετε πρόστιμο, παρά να πληρώνετε τις υπερωρίες των εργαζομένων», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η ΝΔ», είπε.

Τέλος, στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα self tests ως «βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στα σχολεία και σε εργασιακούς χώρους», τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία τα συγκεκριμένα τεστ έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό αναξιοπιστίας στους ασυμπτωματικούς». «Για αυτό το λόγο επιμένουμε ότι πρέπει να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και να ληφθούν μέτρα για τη διασπορά στους χώρους εργασίας και τα ΜΜΜ, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για να ανοίξουν πάλι δραστηριότητες σημαντικές για την κοινωνία και την οικονομία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή