Νάσος Ηλιόπουλος : Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα «Δημοκρατική Φωνή» της Ηπείρου (Χρήστος Τσούτσης):

Για μια «επικίνδυνη κυβέρνηση για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική Φωνή» της Ηπείρου.

«Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», τονίζει, σημειώνοντας ότι «από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.500 συνανθρώπους μας». «Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 1.680 λιγότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν». «Ακόμα και σήμερα με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές», επισημαίνει ο Ν. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ακόμα την άρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ. «Η παραπάνω κριτική φωτίζει όχι μόνο τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τι μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμα και τώρα. Ακριβώς για αυτό τονίζουμε ότι η τραγωδία που ζούμε φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει.

Σημειώνει δε τη διαρκή πρακτική της κυβέρνησης να μεταθέτει την ευθύνη για τις αποφάσεις της στην πανδημία, στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. «Δεν ευθύνεται καμία επιτροπή για τα χάλια που ζούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και καλεί την κυβέρνηση να θέσει στη διάθεση των κομμάτων τα πρακτικά της επιτροπής ώστε να γίνει ξεκάθαρο «πόσες φορές προσπάθησε να ελέγξει την επιτροπή και πόσες φορές ενήργησε παρά τις προτάσεις της επιτροπής».

Επισημαίνοντας ακόμα την ανεπάρκεια της ΝΔ στο πεδίο της οικονομίας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική οικονομική στήριξη, το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «βουλιάζει μέσα σε μία θεσμική παρακμή», ενώ «επενδύει σε μία αυταρχική στρατηγική καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάτι που δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζει ότι «το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων καταγράφουν μια σημαντική φθορά για την κυβέρνηση» και ταυτόχρονα «η απήχηση συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου» καταγράφει πλειοψηφικά ποσοστά. Το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα εργάζεται στο προγραμματικό επίπεδο «όπως κάναμε με την πρόταση για το “Νέο ΕΣΥ” και την πρότασή μας για διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά ταυτόχρονα, προσθέτει, «θα δώσουμε όλους τους αγώνες που απαιτεί η περίοδος», αντιμετωπίζοντας ως «κεντρική» τη «μάχη ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς και διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής».

«Με το πρόγραμμα και τη δράση μας καθημερινά θα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εναλλακτική πρόταση πολιτικής αλλαγής», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης ύστερα από ένα χρόνο πανδημικής κρίσης, οι αριθμοί δυστυχώς με τους συμπολίτες μας σε ΜΕΘ που δίνουν μάχη και υποφέρουν από covid δεν μεταβάλλονται. Τι δεν πάει καλά; Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Συμπληρώνουμε σχεδόν έξι μήνες μέσα σε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο λοκντάουν. Αυτό γιατί όσο κι αν οι πολίτες αυτοπεριορίζονταν τηρώντας τα μέτρα, τόσο η κυβέρνηση έχανε το έδαφος που κέρδιζε η κοινωνία. Την ώρα δηλαδή που όλοι κλείστηκαν στο σπίτι, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 1.680 λιγότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ακόμα και στο ζήτημα των τεστ αρνείται την πρόταση των ειδικών για συνταγογράφηση. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ενώ αυτοπεριοριζόμασταν όλοι να υπάρχει υπερμετάδοση σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς. Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.500 συνανθρώπους μας. Ακόμα και σήμερα με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Η παραπάνω κριτική φωτίζει όχι μόνο τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τι μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμα και τώρα. Ακριβώς για αυτό τονίζουμε ότι η τραγωδία που ζούμε φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Παρατηρούμε στο δημόσιο διάλογο όλο και πιο συχνά, κυβερνητικά στελέχη να επιρρίπτουν ευθύνες στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για ζητήματα που αφορούν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Γιατί συμβαίνει αυτό αυτή τη χρονική στιγμή κατά την γνώμη σας; Ανέκαθεν οι αποφάσεις δεν ήταν πολιτικές και της ίδιας της κυβέρνησης;

Πλέον ο καθένας νομίζω έχει καταλάβει πως έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία έχει μόνιμο μέλημα πως θα μεταθέσει τις ευθύνες της σε κάποιον άλλον. Το έχει κάνει με τους πολίτες συνολικά, το έχει κάνει με τους γιατρούς, τα έχει κάνει με τους εκπαιδευτικούς, το έχει κάνει με τους νέους. Σε κάθε άλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο μία λύση: φταίνε οι άλλοι. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι θα δίσταζαν να μεταθέσουν ευθύνες και στην ίδια την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική. Δεν ευθύνεται καμία επιτροπή για τα χάλια που ζούμε. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να μας πει πόσες φορές προσπάθησε να ελέγξει την επιτροπή και πόσες φορές ενήργησε παρά τις προτάσεις της επιτροπής; Θα μπορούσε καλύτερα να παρέχει στη διάθεση των κομμάτων τα πρακτικά. Δεν λέμε να γίνουν φέιγ βολάν τα πρακτικά, αλλά τουλάχιστον να γνωρίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα πότε η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της. Να υπάρχει μια λογοδοσία.

Οσμή Σκανδάλου με την Cisco στην εκπαίδευση. Αποκαλύψεις Βρούτση για την περίπτωση «Φουρθιώτη». Αστυνομοκρατία και επιθέσεις σε πολίτες και διαδηλωτές. Ύφεση στην οικονομία και λιγοστές ελπίδες από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Πως χαρακτηρίζεται τελικώς βάση των παραπάνω αλλά και της συνολικής εικόνας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών. Τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Ταυτόχρονα όμως είναι μια κυβέρνηση που ήδη βουλιάζει μέσα σε μία θεσμική παρακμή. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική οικονομική στήριξη, το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία. Ταυτόχρονα επενδύει σε μία αυταρχική στρατηγική καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάτι που δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια. Στοιχείο ανασφάλειας και χτυπήματος στην ελευθερία του Τύπου είναι η δολοφονία μέρα μεσημέρι μπροστά στο σπίτι του, γνωστού δημοσιογράφου. Επιπλέον με την αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφάλεια, αλλά απειλή.

Αν και καταγράφεται φθορά στην ΝΔ δημοσκοπικά, η διαφορά των δύο μεγάλων πόλων δεν μειώνεται αισθητά, τι πρέπει να αλλάξετε ώστε να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών μπρος στο ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής θητείας;

Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων καταγράφουν μια σημαντική φθορά για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όποτε έχει μετρηθεί η απήχηση συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου, καταγράφουν πλειοψηφικά ποσοστά. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε σε δύο επίπεδα. Από τη μία στο προγραμματικό, όπως κάναμε με την πρόταση για το «Νέο ΕΣΥ» και την πρότασή μας για διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Προτάσεις δηλαδή που απαντάνε στα άμεσα ζητήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία θα δώσουμε όλους τους αγώνες που απαιτεί η περίοδος. Κεντρική θα είναι η μάχη ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς και διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Με το πρόγραμμα και τη δράση μας καθημερινά θα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εναλλακτική πρόταση πολιτικής αλλαγής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή