Νάσος Ηλιόπουλος : Δεν αρκεί το άνοιγμα χωρίς μέτρα για χρέος και στήριξη των θέσεων εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Δεν αρκεί το άνοιγμα χωρίς μέτρα για χρέος και στήριξη των θέσεων εργασίας

Συνέντευξη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τ/στ Kontra (KontraNews10 – Γ. Μελιγγώνης):

«Να σταματήσει να λέει ψέματα στον κόσμο και να καλλιεργεί διαρκώς ένα δήθεν κλίμα αισιοδοξίας» κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Kontra News 10» το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, χαρακτήρισε «πηγή ανησυχίας» το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ανίκανος να κάνει αυτοκριτική», πως «έχει χάσει κάθε έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

«Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, μέσα σε ένα από τα πιο σκληρά lockdown, έχουμε θρηνήσει πάνω από 9.000 συνανθρώπους μας». «Αλλά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αναγγέλλει μια φορά το μήνα ένα τέλος της μάχης με την πανδημία -ένα τέλος που δεν έρχεται ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε δύσκολο αγώνα μπροστά μας, και αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το λένε οι ειδικοί», τόνισε, για να υπογραμμίσει πως «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη του συστήματος υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

«Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ευθύνες για το γεγονός ότι στο 2ο κύμα της πανδημίας 7 στους 10 θανάτους έγιναν εκτός ΜΕΘ, και καθημερινά 70 με 100 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα σε ράτζα και διαδρόμους -όταν ξεδιάντροπα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως όποιος θέλει κρεβάτι ΜΕΘ -δήθεν- βρίσκει. Οι ευθύνες αυτές έχουν ήδη αρχίσει να χρεώνονται στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος που γίνεται το άνοιγμα της εστίασης γιατί δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο με μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων -κυρίως με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή μέρους του, δηλαδή, και ένα επιπλέον σχήμα τύπου 120 δόσεων, και με στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον για 6 μήνες, για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας». «Το κράτος τίποτα δεν θα εισπράξει από επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν», υπογράμμισε.

Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κα Πελώνη μας εγκαλούσε ότι λάθος κάναμε που ζητούσαμε το άνοιγμα της εστίασης γιατί δεν το ενέκριναν οι ειδικοί. Μάλλον στο ενδιάμεσο βγήκε κάποια νέα επιστημονική μελέτη και τώρα η κα Πελώνη τη διαβάζει για να κατανοήσει τι θα πρέπει να μας απαντήσει…»

Επεκτείνοντας την κριτική του, ο Ν. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντίθετα περιμένει να περάσει η μπόρα για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις με ΣΔΙΤ». «Εξάλλου, ακόμη μέχρι και σήμερα αρνείται να επιστρατεύσει τις ιδιωτικές κλινικές ουσιαστικά. Επομένως μιλάμε για κερδοσκοπία των κλινικαρχών με τις πολιτικές πλάτες της ΝΔ», είπε και προσέθεσε: «Το ιδιότυπο lockdown της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πετυχαίνει, αλλά καταρρέει κάθε μέρα στους χώρους εργασίας και τα Μέσα Μεταφοράς, που είναι οι πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης».

Θύμισε μάλιστα ότι το Σεπτέμβριο ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας είχε πει πως το 86% της μετάδοσης του ιού συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, όταν «όλο το περσινό καλοκαίρι η κυβέρνηση προσπαθούσε να στοχοποιήσει τη νεολαία». «Οι νέοι άνθρωποι, όμως δεν είναι αυτοί που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης. Είναι οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή στα delivery, στα κούριερ, στον τουρισμό και την εστίαση, στα σούπερ μάρκετ», τόνισε, και αντιπαρέβαλε τα «αρνητικά φαινόμενα συνωστισμών που οφείλονται στην αποτυχία των μέτρων περιορισμού», και τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως “άλλοθι για αντικοινωνικές πρακτικές”.

​Τέλος, αναφερθείς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Ν. Ηλιόπουλος είπε τα εξής: «Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει για 6 μήνες 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες, δηλαδή μείωση μισθού, ατομικές συμβάσεις και όλα αυτά σε ένα καθεστώς χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία νομοθέτησε τις απλήρωτες υπερωρίες. Με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό θα ελέγχει το δήθεν 40ωρο την εβδομάδα που ευαγγελίζεται ο κ. Χατζηδάκης; Όταν το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ ήταν να μειώσει τα πρόστιμα για τις απλήρωτες υπερωρίες; Στο σύμπαν της κυβέρνησης οι νόμοι και οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους αδύναμους». Επίσης χαρακτήρισε «αστείο να μας λέει η κυβέρνηση ότι με την ψηφιακή κάρτα θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα, όταν το 2017 ο ΣΕΒ ήταν ενάντια στη δήλωση της ψηφιακής υπερωρίας για να κλέβει στους μισθούς η εργοδοσία», και κατέληξε: «Πρόκειται για το ίδιο χρεοκοπημένο σχέδιο που ζήσαμε το 2012. Με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που οδήγησαν σε εκτίναξη της ύφεσης και της ανεργίας. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρει απέναντί της όλη την κοινωνία, και πρώτ’ απ’ όλα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μαΐου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή