Εικόνες και σκέψεις για το Πάσχα της Αθήνας, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εικόνες και σκέψεις για το Πάσχα της Αθήνας, του Θανάση Καμπισιούλη

Άλλο ένα Πάσχα στην Αθήνα με πανδημία και απαγόρευση μετακινήσεων. Είδα ανθρώπους που δεν πήγαν τελικά στα χωριά τους να ζουν την εμπειρία του Αθηναϊκού Πάσχα σαν μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Περισσέψαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από κάθε γωνιά της ελληνικής επαρχίας και έτσι καλύφθηκε, κατά ένα μέρος, η νοσταλγία για τα χωριά μας. Ακόμη και οι συμπατριώτες μας στα χωριά κατάλαβαν ότι η ευθύνη μας είναι πιο σημαντική αυτή τη στιγμή από δυο – τρεις ημέρες χαράς.

Είδα πιστούς να δέχονται τα μηνύματα και το πνεύμα των ημερών, είτε ο εκκλησιασμός ήταν μέσα, είτε έξω από τους Ναούς. Λιγότεροι πιστοί, σε ασυνήθιστες ώρες για τη Μεγάλη εβδομάδα, αλλά και την Ανάσταση, αλλά με ταπεινότητα και αγαλλίαση να γίνονται ένα με τους ιερείς χωρίς καμμιά διαμαρτυρία. Η Ανάσταση των 9:00 μ.μ. δεν φάνηκε να δυσκολεύει κανέναν ενώ δεν έλειψαν και κάποιες απόψεις ότι τελικά αυτή η Ανάσταση είναι προτιμότερη από την Ανάσταση τα μεσάνυχτα.
Είδα νέους ανθρώπους να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν με λαχτάρα το συντομότερο ραντεβού για το εμβόλιο. Κι επειδή έφτασε η ώρα των μικρών ηλικιών, τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα πήραν …φωτιά! Αλλά και οι φαρμακοποιοί πρόθυμοι στη θέση τους για να εξυπηρετήσουν τον κάθε συμπολίτη τους που ήθελε να κλείσει ένα ραντεβού ή κάποια πληροφορία για το εμβόλιο. Αρκετοί από αυτούς αγόραζαν και τεστ διότι η ατομική ευθύνη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο δείχνει να εδραιώθηκε για τα καλά.
Νέοι άνθρωποι να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα της «ελευθερίας» με χαρά και ταυτόχρονα να νιώθουν πολίτες ενός πολιτισμένου και οργανωμένου κράτους που τους σέβεται. Υπεύθυνους ανθρώπους που μπορεί να μην κάνουν «θόρυβο» στα social media ή στην κοινωνία, αλλά ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να κάνουν. Εκπληρώνουν την συνεισφορά τους στην κοινωνία στο ακέραιο. Πόσο υπέροχο είναι στην πορεία αυτή να διαπιστώνεις ότι στον κρατικό μηχανισμό όλα λειτουργούν τέλεια, χωρίς προβλήματα. Το κράτος μας φροντίζει για όλους και όλοι μας είμαστε πολίτες της ίδιας κατηγορίας.
Είδα χαρούμενους ιδιοκτήτες αλλά και εργαζομένους στο χώρο της εστίασης μιας και άνοιξαν οι καφετέριες και τα εστιατόρια… Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά τους που φαινόταν στα πρόσωπά τους όλες τις προηγούμενες ημέρες καθώς ετοίμαζαν τα μαγαζιά τους! Καθάριζαν, έβαφαν, στόλιζαν και χαίρονταν σαν μικρά παιδιά που πήραν το Πασχαλιάτικο δώρο από το Νονό τους. Ό,τι κι αν πέρασαν είτε το άφησαν πίσω τους, είτε το έβγαλαν για λίγο από το μυαλό τους και χαιρόντουσαν την στιγμή αυτή.
Είδα χαρούμενους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις ημέρες αυτές. Χωρίς βιασύνη και γκρίνια. Στο δρόμο, στα ψώνια, στις πλατείες. Στο πολύβουο κέντρο αλλά και κοντά στη φύση, συνάντησα ήρεμους και αγαπημένους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Μόνοι αλλά και με παρέα ζούσαν την ζωή που τους χαρίστηκε από τον Δημιουργό. Ένιωσα ότι κάποιες αγαπημένες συνήθειες της καραντίνας δεν θα είναι εύκολο να ξεχαστούν. Είτε στείλουμε το 6 στο 13033, είτε όχι, ο περίπατος στη γειτονιά ή στο κοντινό μας άλσος έχει μπει στην λίστα των αγαπημένων καθημερινών συνήθειών μας.
Στην τηλεόραση τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για φαρμακοποιούς που γκρίνιαζαν, για πολίτες που αδιαφορούσαν για τα εμβόλια, για πολιτικούς που μιλούσαν για ξεστοκάρισμα, για πιστούς που δεν ήθελαν τον απογευματινό εκκλησιασμό, και για κάποιους που δεν μπορούσαν να φανταστούν το Πάσχα μακριά από το χωριό τους. Δεν είδα κανέναν από αυτούς. Μερικοί μιλούν για το Νόμο της Έλξης. Πως ελκύεις ό,τι νιώθεις και ό,τι θέλεις πολύ. Αυτό βλέπεις να σου συμβαίνει.

Βέβαια για να σου συμβεί αυτό που επιθυμείς και θέλεις, πρέπει να ξέρεις τί επιθυμείς και με τις πράξεις σου να μην το εμποδίσεις. Να συγκεκριμενοποιήσεις τον πόθο σου με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείς και να εστιάσεις σε αυτό. Να διώξεις σκέψεις, φόβους και εμπόδια που σε κρατούν μακριά από το στόχο σου. Μερικές φορές βοηθάει ακόμη και να σκεφθείς ότι τα κατάφερες ήδη. Για να μπορέσεις να δεις όλα αυτά τα ευχάριστα που θα σου προσφέρει αυτή η επιτυχία.
Έτσι, θα διαπιστώσεις ότι κακώς φοβάσαι και έχεις ενδοιασμούς για το αν μπορείς να το πέτυχεις και μεμιάς θα εξαφανιστούν όλοι οι φόβοι σου. Καλό είναι να εστιάσεις στα θετικά και όχι στα αρνητικά, στα αποτελέσματα και όχι στις αδυναμίες, στο καλό και όχι στα εμπόδια. Στην μεγάλη θέληση που έχεις για να πέτυχεις και όχι στις δυσκολίες που θα συναντήσεις. Στην πορεία για την επιτυχία να χαίρεσαι, να απολαμβάνεις και να έχεις ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που ζεις και επιτυγχάνεις.
Πριν από εκατοντάδες χρόνια διατύπωσε ο Βούδας την έκφραση «αυτό που έχετε γίνει είναι αυτό που έχετε σκεφτεί». Αν καταλάβουμε τις εκπληκτικές δυνατότητες που μας προσφέρει η ζωή, τις απεριόριστες δυνάμεις που έχουμε μέσα μας μπορούμε να δούμε τις εικόνες της επιθυμητής ζωής μας. Να αποφασίσουμε πως ο μόνος δρόμος είναι η δράση, να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να αναλαμβάνουμε τις απαιτούμενες δράσεις που θα υλοποιήσουν αυτό που προβλέψαμε. Και τότε ποιος ξέρει; Αν μπορέσουμε να συντονιστούμε με μια ιδέα, μια επιθυμία, τότε όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να την κάνουμε δική μας…
Τέλος, ο Βούδας είπε, επίσης, «ο τρόπος δεν είναι στον ουρανό. Ο τρόπος είναι στην καρδιά». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνεις καλύτερος, ούτε πιο επιτυχημένος επειδή δέχτηκες την βοήθεια κάποιων άλλων. Πρέπει να προσπαθήσεις ο ίδιος και πρέπει όλη τη γνώση που θα αποκομίσεις να την βάλεις μέσα στην καρδιά σου. Να καταλάβεις, να αφομοιώσεις και μετά να προχωρήσεις σε δράση. Αν συλλέξεις όλα τα αρνητικά που κυκλοφορούν και μείνεις με τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η ζωή σου θα γίνει ανυπόφορη γεμάτη προβλήματα και δυσκολίες. Στο χέρι σου είναι τί θα επιλέξεις…

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή