Νάσος Ηλιόπουλος : Κατάργηση του 8ωρου, μείωση μισθού και στήριξη στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αυτό είναι το νομοσχέδιο της ΝΔ στα εργασιακά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος : Κατάργηση του 8ωρου, μείωση μισθού και στήριξη στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αυτό είναι το νομοσχέδιο της ΝΔ στα εργασιακά

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ρ.σ. «Στο Κόκκινο 105.5 FM» (Γιώργος Τραπεζιώτης) και στον τ.σ. “ITV” Ιωαννίνων (Βλάσης Ντόκας):

«Κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες που σημαίνουν μείωση μισθού και πλήρης επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα εργασιακά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο κ. Χατζηδάκης, έρχεται να αποδομήσει τις εργασιακές σχέσεις, να ελαστικοποιήσει την αγορά εργασίας, στην παραδοσιακή λογική της ΝΔ ότι η ελαστικοποίηση και η κακοπληρωμένη εργασία μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα», σημείωσε. «Τα ίδια έλεγε η ΝΔ και το 2012», πρόσθεσε, «όταν τότε μέσα σε μία νύχτα καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μείον 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών». «Το επιχείρημα και τότε ήταν ότι θα συγκρατήσουμε την ανεργία και θα μειώσουμε την ύφεση. Το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο, να ζήσουμε τη μεγαλύτερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης, με ανεργία μεγαλύτερη του 50% για τους νέους», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική αυτή φυσικά δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους», ανέφερε επίσης, «αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, καθώς η μείωση μισθού θα φέρει μείωση της ζήτησης, πλήττοντας άμεσα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Βέβαια το σημερινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έρχεται να συνδυαστεί με τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «από την πρώτη μέρα, η ΝΔ έδειξε ότι θέλει να επανέλθουν τα “άβατα” της εργοδοτικής ανομίας, ότι βάζει πλάτη στους εργοδότες που κλέβουν το μισθό των εργαζομένων τους». «Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για παράνομες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων. Σήμερα το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και τόνισε ότι «αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σήμα στήριξης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Ακόμα, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ITV Ιωαννίνων και αναφερθείς στο μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «ήταν ακριβώς πέρσι τέτοιον καιρό όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό». «Αντί να αντιμετωπίσει με στρατηγική σκέψη αυτήν την πανδημία, βλέποντας στο μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετώπιζε με στρατηγική τριμήνου», πρόσθεσε. «Ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για αυτό το λόγο έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 1680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι», συνέχισε και σημείωσε ότι «ποτέ δεν αντιμετώπισε τη διασπορά στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς». «Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα από τα πιο παρατεταμένα και αποτυχημένα lockdown στην Ευρώπη, καθώς από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερες από 10.800 απώλειες συμπολιτών μας», ανέφερε.

«Σήμερα μια σειρά από δραστηριότητες πράγματι πρέπει να ανοίξουν», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο «Κόκκινο 105.5 FM», «αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τα κατάλληλα μέτρα, υγειονομικά και οικονομικά». «Κατ’ αρχάς πρέπει άμεσα να γίνει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων με διαγραφή ενός μέρους του –αυτό φυσικά αφορά και τον κλάδο του τουρισμού-, πρέπει να στηριχθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές στους πληττόμενους κλάδους για ένα εξάμηνο -με τη δέσμευση του εργοδότη ότι δε θα γίνουν απολύσεις και δε θα αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας- και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αλλά και στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας για την αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφερθείς στην επικείμενη ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία από τη Βουλή, σημείωσε ότι «ένας από τους λόγους που η ΝΔ δεν ανοίγει κανονικά τη Βουλή –τη στιγμή που επαναφέρουν τόσες άλλες δραστηριότητες- είναι γιατί θέλουν να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα χυδαία ψέματα που είπαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Δεν θέλουν να αναδειχθεί η συμπόρευσή τους εκείνη την περίοδο με τους νεοναζί και την ακροδεξιά συνομωσιολογία, θέλουν να αποφύγουν να ζητήσουν 158 “συγγνώμη” όχι προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς την ίδια την κοινωνία», επισήμανε. «Είναι σημαντικό ότι σήμερα σέβονται και τιμούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αυτή τη “συγγνώμη” θα τη ζητήσουν στη Βουλή και θα τη ζητάνε καθημερινά από τους πολίτες που κορόιδεψαν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

13/05/21 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή