Μετανάστευση των λαών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μετανάστευση των λαών

Με αφορμή ένα video που είδα με καραβάνια μεταναστών στις νότιες πεδιάδες της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία κ.τ.λ.) γράφω αυτό το άρθρο αρχίζοντας με μια μικρή ιστορική αναδρομή. Η μετανάστευση λοιπόν, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο τόσο παλιό όσο και η γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας.
 
Στο χάρτη βλέπουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα από το 250μχ μέχρι το 476 μ.Χ. στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εν μέρει και στο Βυζάντιο.
Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια είχε γνωρίσει την μετανάστευση. Οι αρχαίοι Έλληνες μετανάστευσαν σε όλη την Μεσόγειο με αποτέλεσμα την δημιουργία αποικιών όπου άνθισαν τα γράμματα και οι τέχνες π.χ. Νότιος Ιταλία, Ιωνία κ.τ.λ. Από το 250μ.χ. Γότθοι, Σάξονες, Φράγκοι, Ούννοι και Αλανοί εισβάλουν από τα βορειοανατολικά στην Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και καταφέρνουν να την διαλύσουν το 476μ.χ. αρχίζοντας την χιλιετία του Μεσαίωνα για την Δύση.
Αν διαβάσουμε την ιστορία αυτής της μεγάλης μετανάστευσης θα δούμε ότι τα αίτια δεν ήταν μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως ήταν πολιτικά με κύριο καθοριστικό παράγοντα την πολιτική των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Το λέω αυτό γιατί σήμερα η Δυτική Ευρώπη έχει μπει στον αστερισμό μιας νέας και οπωσδήποτε επικίνδυνης μετανάστευσης των λαών. Οι λαοί που κατέλυσαν το Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος ήταν κυρίως Γερμανικές φυλές που πιεζόντουσαν από άλλους ανατολικούς λαούς όπως οι Ούννοι, οι Σαρμάτες, οι Αλανοί και διάφοροι άλλοι. Ήρθε δηλαδή η πίεση από την Ανατολή και άλλαξε τα πάντα στην Δυτική Ευρώπη. Δεν νομίζετε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα;
Η σημερινή μετανάστευση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια σιγά-σιγά και σήμερα γιγαντώνεται. Έτσι είχε ξεκινήσει και το 250μχ και μετά από 100 χρόνια έγινε βιαιότατη. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και παίζει η Γερμανία. Ας δούμε για λίγο το ζήτημα της μετανάστευσης. Πριν την επέμβαση των Ρωσοαμερικανών, το Αφγανιστάν ήταν μια δυτικού τύπου χώρα και δεν είχαμε καθόλου μετανάστευση αυτού του είδους. Υπήρχαν καθαρά οι οικονομικοί μετανάστες που με οργανωμένο τρόπο πήγαιναν στις «φάμπρικες της Γερμανίας», στις φάρμες της Αυστραλίας και στις κουζίνες της Αμερικής. Όμως οι επεμβάσεις του Δυτικού χριστιανικού κόσμου σε έναν κόσμο με διαφορετική θρησκεία και κουλτούρα, ο οποίος είχε υποφέρει πολλά από τις σταυροφορίες, δημιουργούν το νέο σύγχρονο κύμα μετανάστευσης. Αυτό το κύμα, οι δυτικοευρωπαίοι το πήραν επιπόλαια στην αρχή και θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν κάνει καλά την δουλειά της όσον αφορά την φύλαξη των συνόρων της.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και κύματα μεταναστών σαρώνουν την Δυτική Ευρώπη. Η κατάσταση χειροτέρεψε με την συνεχιζόμενη καταστροφή της Συρίας και εδώ το πράγμα μπλέκει. Οι Σύριοι τρέχουν να σωθούν με τις τσέπες γεμάτες ευρωδολάρια και οι Αφγανοί τρέχουν με άδειες τσέπες ανακατεμένοι με τους Σύριους για να βρουν δουλειά. Η κύρια είσοδος των μεταναστών στην Ευρώπη γίνεται μέσω Τουρκίας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι στο έδαφός τους υπάρχουν 2 εκατομμύρια μετανάστες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη και ζητάνε λεφτά για να τους ταΐσουν. Τώρα που το πρόβλημα άρχισε να χτυπά την πόρτα των Ευρωπαίων, άρχισαν να τα βάζουν με την Ελλάδα ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της. Δεν άκουσα όμως να ψέγουν την Τουρκία για την πολιτική της. Πώς η Τουρκία δεν έχει ευθύνη για φύλαξη των συνόρων της και έχει μόνο η Ελλάδα; Η Τουρκία έχει ανοίξει τα σύνορά της και προωθεί αυτό το ρεύμα στην Δύση. Οι Τούρκοι λαθρέμποροι ανθρώπων στέλνουν τους απελπισμένους ανθρώπους στον σίγουρο πνιγμό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως και οι τούρκικες δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν να επέμβουν και να σταματήσουν αυτή την διακίνηση. Θα μπορούσα να δεχτώ την φυγή των Σύρων λόγω πολέμου, αλλά όχι τους Αφγανούς και διάφορους άλλους.
Αν πάμε λίγο πίσω, στο τέλος του 2014, η είσοδος των μεταναστών ήταν περιορισμένη παρά τον εμφύλιο στην Συρία. Τι έγινε και υπήρξε αυτή η μεγάλη αλλαγή; Είναι η πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κα Τασία που έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χαλάρωσε τα μέτρα και θα μας δεχτεί. Έτσι δημιουργήθηκε ρεύμα σε αυτές τις χώρες όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν κ.τ.λ. για να έρθουν στην Δύση. Υπάρχουν και οι ντόπιοι σε κάθε χώρα πράκτορες που διαφημίζουν την μετανάστευση και την σωτηρία στην Δύση. Βλέπετε ότι τα λεφτά είναι πολλά και το κύκλωμα ξεκινά από Αφγανιστάν και μέσω Τουρκίας και Ελλάδας φτάνει στην δυτική Ευρώπη.
Οι Δυτικοί δυστυχώς μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα και δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να δώσουν λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στις χώρες πηγές μεταναστών ώστε να εξαλειφτούν τα αίτια της μετανάστευσης. Επειδή όμως το θέμα είναι αυτή τη στιγμή υπαρκτό και πιεστικό, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει επεξεργασμένη και συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα αυτό και να έχει εύρος από την επιλογή μεταναστών για μόνιμη εγκατάσταση και ενσωμάτωση έως επαναπροώθηση των περισσοτέρων στις χώρες τους ή άλλες χώρες. Κάποιοι Γερμανοί είπαν να εφαρμόσουν το μοντέλο της Αμερικής που δίνουν δουλειές αμέσως στους μετανάστες Μεξικάνους έστω και με λίγα λεφτά γιατί έτσι θα ενσωματωθούν αμέσως στην Αμερικάνικη κοινωνία. Κάνει όμως ένα μικρό λαθάκι και αυτό είναι η κουλτούρα και η θρησκεία. Οι Μεξικάνοι είναι καθολικοί και δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα πέρα από αυτά ίσως του ποινικού κώδικα. Ακόμη πάρτε για παράδειγμα και τους Αλβανούς που τόσα χρόνια είναι στην Ελλάδα και τώρα δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις. Οι περισσότεροι είναι άθεοι ή ορθόδοξοι χριστιανοί και ενσωματώθηκαν ταχύτατα στην Ελληνική κοινωνία χωρίς να δημιουργηθούν θρησκευτικά προβλήματα.
Οι σημερινοί μετανάστες είναι μουσουλμάνοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μην ξεχνάτε ότι πριν δύο χρόνια στην Σουηδία είχε γίνει διαδήλωση με κύριο σύνθημα «Fuck Democracy» που σημαίνει ότι αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, σε μια δεκαετία θα κινδυνεύσει συνολικά η δημοκρατία. Εύχομαι να βγω ψεύτης.
Οι συγγραφείς Richard Koch & Chris Smith στο βιβλίο τους με τίτλο «Suicide of the West = Η αυτοκτονία του Δυτικού Κόσμου» θεωρούν ότι οι πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού ο Χριστιανισμός, η αισιοδοξία (optimism), η επιστήμη, η οικονομία, η ανάπτυξη, ο φιλελευθερισμός και ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου έχουν έρθει σήμερα σε δεινή θέση λόγω των λανθασμένων πολιτικών των ηγετών του Δυτικού κόσμου. Με το σημερινό επιδεινούμενο ρεύμα μετανάστευσης αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει λαμβανομένου υπ’ όψη της διαφορετικότητας της μουσουλμανικής κουλτούρας που δεν δέχεται την δημοκρατία και την ανεκτικότητα.
Ο Δυτικός κόσμος οφείλει να δει πολύ σοβαρά το θέμα από πολιτιστικής κυρίως σκοπιάς και να δράσει συντονισμένα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι χώρες τύπου Αφγανιστάν και Συρίας, αλλά όλες οι υπανάπτυκτες χώρες Ν. Α. Ασίας, Κεντρικής Αφρικής κ.τ.λ. Πρέπει να κατανοήσουν τα αίτια και να δώσουν ριζικές λύσεις στις χώρες με τα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι κυρίως προβλήματα δημοκρατίας, οικονομίας και αυτοδιάθεσης αυτών των ανθρώπων. Ο Δυτικός κόσμος που τους εκμεταλλεύτηκε και ακόμη τους εκμεταλλεύεται, για να χτίσει αυτό που λέμε σήμερα Δυτικό οικονομικό θαύμα, θα πρέπει να δώσει πίσω αυτά που τους έκλεψε και αυτά που τους χρωστάει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή