Αλλαγή εκλογικού νόμου, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Την προηγούμενη Τρίτη, 18 Μαΐου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ισχύει σήμερα για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές λέει ότι οι άρχοντες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσουν το 43% συν 1 ψήφο. Με το σημερινό νόμο, αυτό γίνεται αν το ποσοστό που θα πάρουν την πρώτη Κυριακή είναι 50% συν 1 ψήφο. Κάτι παρόμοιο με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου είχε ισχύσει και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το νόμο Παυλόπουλου, όπου το ποσοστό εκλογής από τον α’ γύρο ήταν 42%. Με αυτό τον νόμο είχε εκλεγεί δήμαρχος την πρώτη φορά και ο αείμνηστος Κυριάκος Τσίρος. Ο νόμος αυτός ίσχυσε μόνο για μία εκλογική αναμέτρηση και η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον άλλαξε και επανέφερε το 50% συν 1 στην εκλογή από τον α’ γύρο.

Εκτός από αυτή την αλλαγή, τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και επαναφέρεται η 5ετής θητεία για δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι θα εκλεγούν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου 2023.
Ο νικητής των εκλογών εξασφαλίζει τα 3/5 της δύναμης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν μιλάμε, για παράδειγμα, για Δημοτικό Συμβούλιο όπως στο Γαλάτσι του οποίου η δύναμη είναι 33 μέλη, τότε ο εκλεγείς δήμαρχος του 43% από την πρώτη Κυριακή θα εξασφαλίσει μια πλειοψηφία με 20 δημοτικούς συμβούλους ενώ η αντιπολίτευση συνολικά θα διαθέτει 13. Αυτό το σημείο δεν με βρίσκει σύμφωνο και θα έπρεπε να αλλάξει. Να μειωθεί κάπως η ψαλίδα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Η μεταξύ τους διαφορά των 7 συμβούλων είναι πολύ μεγάλη και θα έπρεπε να είναι μικρότερη.
Είναι γεγονός ότι ο νόμος της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε, αντί να λύσει προβλήματα στις διοικήσεις ειδικά των δήμων, προκάλεσε πολλά περισσότερα. Υπάρχουν πολλοί δήμοι, μεταξύ αυτών και κάποιοι στη γειτονιά μας, στους οποίους ο δήμαρχος έχει χάσει στην κυριολεξία τον έλεγχο της διοίκησης.
Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος έχει στοιχεία και του νόμου των βουλευτικών εκλογών, π.χ. το πλαφόν 3%, και πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή