Κρίτων Αρσένης: Επ΄ αόριστον η παράταση του αιμοδοτικού Απαρτχάιντ

Κρίτων Αρσένης: Επ΄ αόριστον η παράταση του αιμοδοτικού Απαρτχάιντ
:

Στην υπεράσπιση της απαράδεκτης διάταξης που απαγορεύει την εθελοντική αιμοδοσία σε γυναίκες και άντρες που είχαν έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977 έως σήμερα προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης. Διαβάζοντας γραπτό κείμενο, ο Υπουργός ξεκίνησε την απάντησή του δηλώνοντας ότι “η οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας και τα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού των αιμοδοτών δεν προσφέρονται για την προβολή των διεκδικήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων”. Την ίδια στιγμή ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή της Φόρμας του Υπουργείου με το Ιστορικό Αιμοδότη όπου αναγράφεται ρητά “ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ. 1 Όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977” χωρίς ωστόσο να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ταυτόχρονα όμως υπεραμύνθηκε της ομοφοβικής αυτής απαγόρευσης εθελοντικής αιμοδοσίας, επικαλούμενος το δικαίωμα του ασθενούς “σε ασφαλή αίμα και ότι οι ομοφυλόφιλοι και εργαζόμενοι στο σεξ είναι ομάδες υψηλού κινδύνου”, αγνοώντας την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία ισχύουν τόσο η αρχή της μη διάκρισης όσο και η αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αρσένης χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, το Μεξικό, το Περού, η Νότιος Αφρική, το Ισραήλ, ακόμα και η Ουγγαρία του κυρίου Όρμπαν από το 2020, έχουν καταργήσει τέτοιες ομοφοβικές διακρίσεις, εξετάζοντας τη συμπεριφορά του/της κάθε εθελοντή/όντριας αιμοδότη και το αν έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας και αυτό γιατί, όπως και στην Ελλάδα, πραγματοποιείται πάντοτε ο προβλεπόμενος εργαστηριακός έλεγχος σε κάθε φιάλη αίματος τόσο για HIV όσο και για άλλα λοιμώδη νοσήματα, στα οποία η πιθανή λοίμωξη εντοπίζεται εντός 30 ημερών περίπου.

Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Αρσένης δήλωσε “Δυστυχώς, παρά τις γενικόλογες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του ερωτηματολογίου της ντροπής, που υποχρεώνει κάθε εθελοντή αιμοδότη να συνυπογράφει τη ρατσιστική διάταξη που απαγορεύει την αιμοδοσία σε γυναίκες και άνδρες που είχαν έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977 ως σήμερα και που στερεί το δικαίωμα σε πολλούς συνανθρώπους μας να δώσουνε αίμα αυτή τη χρονική στιγμή που υπάρχει τραγική έλλειψη λόγω της πανδημίας, ο υπουργός δε δεσμεύτηκε στο παραμικρό χρονοδιάγραμμα, σε άλλα δε σημεία της ομιλίας του φάνηκε να μη διαφωνεί με τη λογική πίσω από τη διάταξη αυτή. Προσωπικά δεσμεύομαι οποτεδήποτε ξαναδώσω αίμα να διαγράψω τη σχετική παράγραφο από το ερωτηματολόγιο του εθελοντή αιμοδότη μέχρι να έρθει εκείνη η κυβέρνηση που θα το διαγράψει οριστικά. Συνένοχες και συνένοχους στις διακρίσεις, στην ομοφοβία και στο ρατσισμό δε θα μας κάνετε.”

Πήγαινε στην κορυφή