Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι “πέρασαν το όριο του λιμού” στο Τιγκράι, περιφέρεια της βόρειας Αιθιοπίας που είναι σε πόλεμο εδώ και οκτώ μήνες, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, με τον διεθνή οργανισμό να προτρέπει τους αντάρτες να εφαρμόσουν την εκεχειρία που κήρυξε η Αιθιοπία.
Η σύγκρουση στο Τιγκράι είχε ένα σημαντικό σημείο καμπής τη Δευτέρα με την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε από δυνάμεις πιστές στις περιφερειακές αρχές που προέρχονται από το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).
Και δύο κρίσιμες γέφυρες για την παράδοση της βοήθειας στο Τιγκράι καταστράφηκαν αυτή την εβδομάδα από τις αιθιοπικές δυνάμεις, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Η κατάσταση “έχει επιδεινωθεί σημαντικά”, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ραμές Ρατζασινγάμ στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Τιγκράι μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Νοέμβριο.
– Όχι την επόμενη εβδομάδα. Τώρα” –
“Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πέρασαν το όριο του λιμού και ότι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον βρίσκονται στα όρια του λιμού”, προειδοποίησε ο Ρατζασινγάμ. “Μερικοί υπονοούν ότι οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι, 33.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό”, πρόσθεσε.
“Οι ζωές πολλών ανθρώπων μεταξύ αυτών (στο Τιγκράι) εξαρτώνται από την ικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτούς με φαγητό, με φάρμακα”. “Πρέπει να τους πλησιάσουμε τώρα. Όχι την επόμενη εβδομάδα. Τώρα”, είπε.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε την Παρασκευή τις κατηγορίες λέγοντας ότι προέβλεπε να εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Τιγκράι, του οποίου έχασε τον έλεγχο αυτή την εβδομάδα.
“Ο υπαινιγμός σύμφωνα με τον οποίο σκοπεύουμε να προκαλέσουμε ασφυξία στον λαό του Τιγκράι αρνούμενοι την ανθρωπιστική πρόσβαση και χρησιμοποιώντας την πείνα ως πολεμικό όπλο είναι απαράδεκτος”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αιθιοπίας Ντέμεκε Μεκόνεν σε διπλωμάτες που συνεδρίασαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα.
Ο ΟΗΕ προτρέπει επίσης τις δυνάμεις των ανταρτών, που ονομάζονται Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι, “να συμφωνήσουν αμέσως και εντελώς στην κατάπαυση του πυρός”, που κήρυξε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας στην περιοχή, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί ΝτιΚάρλο.
“Μια κατάπαυση του πυρός που τηρείται από όλες τις πλευρές όχι μόνο θα διευκόλυνε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά θα αποτελούσε επίσης αφετηρία για τις πολιτικές προσπάθειες που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ‘Αμπι ‘Αχμεντ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε στείλει τον στρατό στο Τιγκράι στις αρχές Νοεμβρίου 2020 για να συλλάβει την ηγεσία του TPLF, την οποία κατηγορούσε ότι οργάνωσε επιθέσεις εναντίον ομοσπονδιακών στρατιωτικών βάσεων.
– “Θα χαθούν ζωές” –
Ο ‘Αμπι κήρυξε τη νίκη του στρατού μετά την κατάληψη της Μέκελε στις 28 Νοεμβρίου, αλλά οι μάχες ουδέποτε σταμάτησαν μεταξύ των δυνάμεων υπέρ του TPLF και του αιθιοπικού στρατού, που υποστηρίζεται από δυνάμεις των γειτονικών περιφερειακών αρχών της Αμχάρα και του στρατού της Ερυθραίας.
Ο πόλεμος βύθισε την περιοχή σε μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση.
Σύμφωνα με το PAM, 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 91% του πληθυσμού στο Τιγκράι, χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επανέλαβε τις επιχειρήσεις αρωγής έπειτα από μια παύση δύο ημερών, ελπίζοντας η βοήθεια να φθάσει σε 30.000 ανθρώπους μέχρι να τελειώσει το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο το PAM εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι καταστράφηκαν δύο μεγάλες γέφυρες που οδηγούν στο Τιγκράι, λέγοντας ότι “θα χαθούν ζωές εάν δεν ανοίξουν πλήρως οι διαδρομές εφοδιασμού προς το Τιγκράι και εάν οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση συνεχίσουν να διαταράσσουν ή να θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία” της βοήθειας.
Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία, η Βρετανία, που ζήτησαν δημόσια κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, την οποία δεν ήθελαν οι Αφρικανοί, κρίνοντας ότι η σύγκρουση είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας, υποστήριξαν επίσης ότι η ανθρωπιστική πρόσβαση δεν πρέπει να παρεμποδίζεται.
Σε συζητήσεις του με τους διπλωμάτες, ο Ντέμεκε επανέλαβε ότι η εκεχειρία κηρύχθηκε για να επιτρέψει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ωστόσο με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες, οι πτήσεις ανεστάλησαν και οι περισσότεροι δρόμοι της περιοχής είναι πλέον αδιάβατοι. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διπλωμάτες φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
– Διάλογος; –
“Εκεχειρία δεν σημαίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης μιας περιοχής ή καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών”, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter. “Αξιόπιστη εκεχειρία σημαίνει ότι κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσει η βοήθεια στα εκατομμύρια των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που τη χρειάζονται επειγόντως”.
Ενώπιον των διπλωματών, ο Ντέμεκε δήλωσε επίσης ότι μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Ιουνίου, οι οποίες θα έδιναν στον ‘Αμπι μια νέα θητεία, η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για έναν “διάλογο χωρίς αποκλεισμούς για την επίλυση της κρίσης του Τιγκράι”.
“Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα νόμιμα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της βάσης του TPLF που δείχνουν έτοιμα να επιλέξουν μια ειρηνική οδό, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους πρεσβύτερους και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες”, δήλωσε.
Ωστόσο, οι Αιθίοπες ηγέτες δήλωσαν ότι συνομιλίες με την ηγεσία του TPLF έχουν αποκλειστεί.
Ο Ντέμεκε, όπως και ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού πυρήνα διαχείρισης κρίσεων για το Τιγκράι, Ρεντουάν Χουσέιν, δήλωσαν ότι η Αντίς Αμπέμπα ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της ηγεσίας του TPLF για τις “ευθύνες” της.
Ωστόσο άλλα μέλη του TPLF είναι “αθώα” και μπορεί να περιληφθούν στις μελλοντικές συζητήσεις, εκτίμησε ο Ντέμεκε, σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτούς.
ΑΠΕ- ΜΠΕ