Κρίτων Αρσένης: Επαναδέσμευση της κυβέρνησης για κήρυξη του Όρους Ποικίλου-Αιγάλεω ως Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25 – Κρίτων Αρσένης :
Την επαναδέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέσπασε ο βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης αναφορικά με την κήρυξη του συμπλέγματος Ποικίλο ‘Ορος – Αιγάλεω και λίμνη Κουμουνδούρου ως Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο. Κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ο δεύτερος δεσμεύτηκε να τηρήσει τις -από τον Δεκέμβρη του 2019- προηγούμενες δεσμεύσεις προς τον κ. Αρσένη από τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος κ Χατζηδάκη και τέως υφυπουργό κ. Οικονόμου για την προστασία του Ποικίλου Όρος-Αιγάλεω ενώ ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τον Μάρτιο του 2023 θα έχει ενταχθεί στο πράσινο ταμείο η χρηματοδότηση χωροταξικών και πολεοδομικών δράσεων.

Ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού ότι για το νέο Περιφερειακό Πάρκο που σχεδιάζεται, βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους Δήμους όσο και με επιχειρηματικά σχήματα. Η ανησυχία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι είναι γνωστές οι παράνομες βιομηχανικές δραστηριότητες σε τμήματα του Ποικίλου αλλά και οι διεκδικήσεις από καταπατητές. Ο κ. Αρσένης ζήτησε την κατάργηση του χουντικού Ρυμοτομικού Διατάγματος του 1970 που έθεσε εντός σχεδίου πόλης μέρος της δασικής έκτασης του Ποικίλου και αποτελεί σήμερα κίνητρο για καταπατητές μικρούς και μεγάλους αλλά και διεκδικητές του Ποικίλου Όρους. Όπως επισήμανε ο βουλευτής, “οι Δήμοι ποτέ δεν έδωσαν συντελεστή δόμησης και αυτό το κομμάτι του δάσους δεν θα χτιστεί ποτέ αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με την αέναη ιστορία των διεκδικήσεων και των καταπατήσεων και να αποδοθεί ο χώρος ως δάσος και φυσικό πάρκο στους κατοίκους της περιοχής”.

Ο κ. Αμυράς υπερθεμάτισε για την αξία της προστασίας του Ποικίλου Όρους τονίζοντας ότι έχει χάσει το ρυθμιστικό του χαρακτήρα για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου λόγω της δόμησης και της υποβάθμισης και ότι στόχος του υπουργείου είναι να τον αποκτήσει ξανά με δάση που θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο κ. Αρσένης επισήμανε “καλωσορίζω την επαναδέσμευση της κυβέρνησης για την κήρυξη του Ποικίλου-Αιγάλεω και λίμνης Κουμουνδούρου ως Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο, ανησυχώ για το αν αυτό θα αφορά στο σύνολο της έκτασης ή θα γίνει σαλαμοποίηση, με τα οικονομικά συμφέροντα να παίρνουν ‘φιλέτα’ που διεκδικούν και θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι που αυτό που τόσες φορές οι Δημόσιες Υπηρεσίες κάνανε ρητό, δηλ. ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας όλων των αδόμητων εκτάσεων στο Όρος Ποικίλο-Αιγάλεω, να γίνει οριστικά αποδεκτό με κάθε τρόπο.”

Πήγαινε στην κορυφή