Γνωρίστε τις Αδέσποτες Φάτσες

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γνωρίστε τις Αδέσποτες Φάτσες

Αν οι Γαλατσιώτικες Αδέσποτες Φάτσες δεν σας λένε τίποτα, ήρθε η ώρα
να τις γνωρίσετε! Πρόκειται για το Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου «Γ.Α.Φ.» (Γαλατσιώτικες Αδέσποτες Φάτσες),
την πρώτη οργανωμένη φιλοζωική ομάδα του δήμου μας που ξεκίνησε τη δράση της τον Φεβρουάριο του 2015.
Αποτελείται από δημότες Γαλατσίου, οι οποίοι λειτουργούν εθελοντικά και με προσωπικούς τους πόρους για  την προάσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.

Η ιδέα ξεκίνησε από δυο πιο έμπειρους φιλόζωους – κάτοικους Γαλατσίου – με πρωτύτερη δράση σε αντίστοιχους φιλοζωικούς συλλόγους του δήμου Αθηναίων και Ασπροπύργου, που μέσω του διαδικτύου έβγαλαν προς το πιο ευρύ κοινό την ανάγκη σύστασης τοπικού Φιλοζωικού Σωματείου. Η ιδέα αυτή συναντήθηκε με την ανάγκη κι άλλων ενεργών πολιτών, οι οποίοι φρόντιζαν ο καθένας μεμονωμένα τα ζώα της περιοχής τους, και πίστεψαν πως μια ομάδα με κοινούς στόχους και όραμα θα φέρει καλυτέρα αποτελέσματα.
Το όραμα είναι απλό, αυτό που θα ήθελε κάθε παιδί και κάθε οραματιστής: Ένας δήμος με υγιή αδέσποτα και φυσικά δεσποζόμενα ζώα που θα συμβιώνουν αρμονικά με όλους τους πολίτες.
Ένας από τους πρωτεύοντες στόχους είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κανόνες ευζωίας των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση για να έρθει η επιθυμητή αλλαγή, καθώς οι λανθασμένες προκαταλήψεις του παρελθόντος που έχουν παγιωθεί είναι που επιφέρουν τα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την συνύπαρξη μας με τα ζώα.
Ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς τα δεσποζόμενα ζώα, με πάρκα σκύλων για την εκτόνωση και άσκηση τους, χώρους ειδικά διαμορφωμένους για την σίτιση των αδέσποτων και άλλες ιδέες που εφαρμόζονται χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο, χώρες.
ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Φυσικά ο έλεγχος της αναπαραγωγής των αδέσποτων μέσω στειρώσεων και η προώθηση της υιοθεσίας τους, σε αντίθεση με την αγορά ζώων συντροφιάς, είναι κάτι που φροντίζει εθελοντικά η ομάδα από την πρώτη στιγμή.
Σε αυτό το κομμάτι θα βοηθήσει η συνεργασία με τον Δήμο, καθώς η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου, όπως ορίζει και ο νόμος, είναι άμεση προτεραιότητα. «Μέσω αυτής της οικονομικής επένδυσης – σε σχέση με την ανάθεση αυτής της εργασίας σε εταιρίες όπως γινόταν επί πολλά χρόνια στο παρελθόν – τα μέλη και οι εθελοντές της Φιλοζωικής σε συνεργασία με ομάδες πολιτών που φροντίζουν ζώα της γειτονιάς τους, θα καταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να στειρώσουμε μεγάλες ομάδες γατιών και σε βάθος χρόνου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο στο 100%» δήλωσαν στον «Παλμό» μέλη του γαλατσιώτικου Φιλοζωϊκού Σωματείου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Το Γαλάτσι αντιμετωπίζει κυρίως θέμα με τον μεγάλο πληθυσμό γατιών και μικρότερο με τα αδέσποτα σκυλιά. Ωστόσο λόγω όμως ότι ο Δήμος μας διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου (Πανόραμα, Λόφος Κόκκου, Λόφος Λεβεντάκη, Άλσος Βεΐκου, Λατό κλπ) αντιμετωπίζουμε συχνά το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων που αφήνουν οι κηδεμόνες τους είτε γιατί τα βαρέθηκαν είτε κουτάβια από ανεπιθύμητες γέννες των δικών τους σκύλων, που θέλησαν να ξεφορτωθούν.
Τεράστιο πρόβλημα είναι το κεφάλαιο «φόλα». Ένα αποτρόπαιο μέσο που μερικοί πιστεύουν ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ζώων. Η «φόλα» είναι κάτι σύνηθες δυστυχώς και στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατσίου το οποίο, εκτός από τον επώδυνο θάνατο των ζώων, προκαλεί αλυσίδα προβλημάτων (π.χ. pεριβαλλοντικές επιπτώσεις, έκθεση τη δημόσιας υγείας σε κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων κ.α.).
Ένα άλλο συχνό φαινόμενo είναι η κακοποίηση των ζώων αλλά και τα αμέτρητα ατυχήματα λόγω απρόσεκτης οδήγησης και υπερβολικής ταχύτητας. Τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου έχουν αναλάβει στους 8 μήνες λειτουργίας τους πέντε (5) παράλυτα ζώα, τέσσερις (4) γάτες εκ των οποίων οι δυο από τροχαίο ατύχημα, οι δύο έχουν πυροβοληθεί στην σπονδυλική στήλη με αεροβόλο στην οδό Ανδριτσαίνης και έναν σκύλο επίσης από τροχαίο!
Οι ανάγκες για περίθαλψη ζώων στην περιοχή μας όλο και αυξάνονται και έτσι κρίνεται απαραίτητη και η συμμετοχή περισσότερων εθελοντών.
Όποιος κάτοικος του Γαλατσίου θα ήθελε να προσφέρει λίγο από τον χρόνο του στην περίθαλψη αδέσποτων ζώων ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορεί να απευθυνθεί στον σύλλογο μέσω του mail somatiogaf@gmail.com και της σελίδας του Σωματείου στο facebook https://www.facebook.com/GAF.AWA/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή