Υπογράφεται την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 η σύμβαση για την ανάπλαση της Χωματερής της Φυλής

Δήμος Φυλής
Υπογράφεται την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 η σύμβαση για την ανάπλαση της Χωματερής της Φυλής

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα οραματικό έργο του Δήμου Φυλής: Πρόκειται για την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής και τη μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η υπογραφή της σύμβασης, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον των Υπουργών Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εντάσσεται στη φιλοσοφία του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή και υδρολογική του αυτοτέλεια. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα μετατρέψει έναν υποβαθμισμένο επί εξήντα χρόνια και κορεσμένο από απορρίμματα χώρο, σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής, με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, κατά το πρότυπο του Πάρκου Χιρίγια του Τελ Αβίβ, το Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα φυτευτεί και θα αποκτήσει κατάλληλους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης. Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Το έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Το αφιερώνω στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, που θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής όλων μας.”

Πήγαινε στην κορυφή