Τα γενέθλια είναι απλά η αφορμή, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τα γενέθλια είναι απλά η αφορμή, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Τα γενέθλια είναι η επέτειος της γέννησης ενός ατόμου που γιορτάζονται σε πολλούς πολιτισμούς, συχνά με δώρα, κάρτες γενεθλίων, πάρτι γενεθλίων και φυσικά την τούρτα με τα κεράκια! Στην Ελλάδα και την Κύπρο, η ονομαστική εορτή γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο με τα γενέθλια, εκτός από τις αναμενόμενες διαφορές, όπως η τούρτα γενεθλίων. Επειδή η παράδοση παραμένει ισχυρή από την αρχαιότητα τα νεογέννητα παιδιά παίρνουν το όνομά τους από έναν από τους παππούδες τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των ονομάτων στην οικογένεια. Δεν θα πάρουμε θέση στη διαμάχη που υφίσταται μεταξύ αυτών που θεωρούν πιο σημαντική την ονομαστική εορτή από τα γενέθλια. Αυτό όμως που βρίσκω σημαντικό είναι τα γενέθλια να μην περιοριστούν στην προετοιμασία του πάρτι και της κατάλληλης τούρτας…

Είναι πολύ καλή η σκέψη να είναι τα γενέθλια μας ο λόγος για μια νέα αρχή. Μία αφορμή για την ανασκόπηση σε αυτά που περάσαμε την προηγούμενη χρονιά. Μια καλή ευκαιρία για να εστιάσουμε στα άσχημα πράγματα και τα αρνητικά συναισθήματα που αυτά μας δημιούργησαν. Μια ωραία δικαιολογία ώστε να ευχηθούμε να μη μας ξαναβρούν τέτοια «δεινά» και να θέσουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Στόχους που με πολύ προσπάθεια θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε και θα μας ευχαριστήσουν! Αλλά ακόμη κι αν δεν μας οδηγήσουν εκεί, θα μας δώσουν ώθηση και κίνητρο. Θα μας βοηθήσουν να σηκώσουμε τα μανίκια και να σηκωθούμε από τον καναπέ.

Έτσι, λίγο πριν φτάσουν τα γενέθλια μας είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσουμε και να ασχοληθούμε σοβαρά με την δική μας επέτειο. Όχι μόνο για το πώς θα τα γιορτάσουμε, ποιούς θα καλέσουμε στο πάρτι και τί τούρτα θα παραγγείλουμε. Κυρίως να μην χάσουμε την ευκαιρία για τη νέα αρχή. Είναι χρήσιμο να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αλλά και τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά. «Η επιτυχία εξαρτάται από την προετοιμασία που θα προηγηθεί, και χωρίς προετοιμασία η αποτυχία είναι βέβαιη», έλεγε ο Κομφούκιος πριν πάρα πολλά χρόνια.
Επισημαίνοντας τι πήγε καλά, αλλά και τι πήγε λιγότερο καλά, μόνο όφελος μπορεί να έχουμε. Και τα δυο είναι χρήσιμα και μπορούν να μας βοηθήσουν. Πάντα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για να χαρούμε με αυτά που καταφέραμε και πάντα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως περιμέναμε. Είτε κάτι πήγε καλά, είτε άσχημα αποτελεί πολύτιμη εμπειρία και το πιο χρήσιμο μάθημα. «Ένας δυνατός και συγκροτημένος άνθρωπος χωνεύει τις εμπειρίες του, τα επιτεύγματα και τα παραπτώματά του, όπως χωνεύει το κρέας, οπότε αναγκάζεται να καταπιεί και μερικά σκληρά κομμάτια» έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε.

Αν καταφέρουμε και εντοπίσουμε συνήθειες που δεν μας προσφέρουν τίποτα, παρα μόνο χάσιμο χρόνου ή έστω μια μικρή πρόσκαιρη χαρά είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο αν εντοπίσουμε ανθρώπους που δεν μας χαλούν τη διάθεση, μας δηλητηριάζουν την αυτοπεποίθηση και αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο που έχουμε επιλέξει. Σκεφθείτε πόσο θα αυξηθεί η διάθεση και η ενέργεια μας αν καταφέρουμε και αντικαταστήσουμε συνήθειες και ανθρώπους με άλλες που μπορούν να μας βοηθήσουν.
Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να καταφέρουμε να βάλουμε τους σωστούς στόχους για την επόμενη χρονιά, για το επόμενο διάστημα. Ο κάθε στόχος που θα θέσουμε μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε, όταν νιώθουμε έτοιμοι να τα παρατήσουμε. Θα μας οπλίσει με πείσμα μέχρι να τα καταφέρουμε. Για πολλούς η στοχοθέτηση συνιστά το κλειδί για την επιτυχία. Στοχοθέτηση είναι η επιλογή ενός αντικειμενικού σκοπού που επιθυμεί κάποιος να επιτύχει ή ο καθορισμός στόχων για το επόμενο συγκεκριμένο διάστημα. Όταν υπάρχει η απαιτούμενη θέληση, τότε ο καθορισμός στόχων πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μια βασική λοιπόν αρχή, εδώ και πολλά χρόνια, γνωστή ως SMART, αναφέρει πως ένας στόχος για να είναι επιτεύξιμος πρέπει να είναι:
Specific = συγκεκριμένος,
Measurable = πρακτικά μετρήσιμος,
Attainable = εφικτός,
Realistic = ρεαλιστικός και
Time-bound = χρονικά προσδιορισμένος.
Ένας τέτοιος στόχος, μαζί με τη θέληση και τις κατάλληλες δεξιότητες και στρατηγικές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιτευχθεί.
Μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί πως αν ακολουθήσουμε τα παραπάνω θα επιτύχουμε; Κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία. Ωστόσο αν δεν αποφασίσουμε να βουτήξουμε στα βαθιά η αποτυχία είναι σίγουρη. Η στοχοθέτηση είναι μια καλή αρχή που θα μας δώσει την αρχική ώθηση που έχουμε ανάγκη. Αρκεί να είσαι έτοιμος να το κάνεις και να έχεις την θέληση να προσπαθήσεις. Επίσης, θα μας βοηθήσει να μην χαθούμε και να μην χάσουμε τον προσανατολισμό σου. Θα είναι η πυξίδα που θα μας δείχνει το στόχο, ώστε να μην χάσουμε το δρόμο μας. Ακόμη κι αν περιπλανηθούμε στα διπλανά μονοπάτια, ακόμη κι αν καθυστερήσουμε να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό θα ξέρουμε πως τελικά θα τα καταφέρουμε.
Δεν χρειάζεται βιασύνη, ούτε ανησυχία. Η επίτευξη του στόχου σου σχεδόν πάντα απαιτεί χρόνο και θα δοκιμάσει την υπομονή μας. Η πρώτη δυσκολία πρέπει να μας δώσει θάρρος και τόλμη και όχι να μας αποθαρρύνει. Η πρώτη δυσκολία έρχεται για να μας δώσει δύναμη και να μας προετοιμάσει για την επόμενη. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας επιβίωσης. Αρκεί να νιώθουμε πως έχουμε δεσμευτεί στους συγκεκριμένους στόχους και πως θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους κατακτήσουμε. «Όταν είναι φανερό ότι οι στόχοι σου δεν μπορούν υλοποιηθούν, μην προσαρμόζεις τους στόχους αλλά το σχέδιο δράσης σου», λένε στην Κίνα.
Δεν έχεις, λοιπόν, παρα να δεις τα γενέθλια σου με άλλο μάτι. Να μην περιοριστείς στο πάρτι και την τούρτα με τα κεράκια. Ξεκίνα αρκετές ημέρες πριν, προετοίμασε τα, σχεδίασε την επόμενη χρόνια. Οργάνωσε, ζήσε και απόλαυσε τους επομένους 12 υπέροχους μήνες.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή