«ΑΝΘΙΖΩ»: Αγάπη για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια

ΠΑΙΔΙ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
«ΑΝΘΙΖΩ»: Αγάπη για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση τόσο στις αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, ΔΕΠ-Υ κ.ά) όσο και στις μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία κ.ά). Η αύξηση αυτή αποδίδεται αρχικά στην εξέλιξη και βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και εργαλείων, ενώ σημαντική θεωρείται και η πρόσβαση σε πολυάριθμες πηγές πληροφοριών από γονείς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς. Στη… μέση όμως όλων αυτών βρίσκονται τα μικρά παιδιά, οι μικροί μαθητές, στο πλευρό των οποίων στέκεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού και Εφήβου «ΑΝΘΙΖΩ» επί της Μ. Μπότσαρη 14 στο Γαλάτσι.

Όπως μας εξήγησαν οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του, η διαπίστωση της αύξησης των αναπτυξιακών διαταραχών σήμερα οφείλεται και πως τα προηγούμενα χρόνια η γνώση περιοριζόταν στους επιστημονικούς κύκλους, ενώ οι σύγχρονοι γονείς και εκπαδευτικοί ενημερώνονται και δείχνουν ενδιαφέρον για τέτοια ζητήματα. Επίσης παλαιότερα η χαμηλή απόδοση στο σχολείο και οι δυσκολίες στη συμπεριφορά αποδίδονταν στην έλλειψη ενδιαφέροντος ή κινήτρου από το μαθητή ενώ στην πραγματικότητα μη διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία ενός παιδιού να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σχολείου ακόμα και στην εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς.
Η ομάδα του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού και Εφήβου «ΑΝΘΙΖΩ», που αποτελείται από Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Παιδοψυχολόγο, Παιδοψυχίατρο και Ειδικό παιδαγωγό, έχει ως στόχο να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της καθημερινής του ζωής. Πρωταρχικό τους μέλημα είναι η δημιουργία μια θεραπευτικής σχέσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού, καθώς και η αίσθηση ασφάλειας και αποδοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος. Κατακτώντας αυτό, το παιδί θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να φτάσει στο μέγιστο βαθμό των ικανοτήτων του. Το παιδί πρέπει να είναι χαρούμενο και οι συνεδρίες να αποτελούν μια ευχάριστη διαδικασία για αυτό.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Συμβουλευτική γονέων, Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών & εφήβων, Ειδική διαπαιδαγώγηση και Ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και απευθύνονται σε παιδιά με Διαταραχές Λόγου – Ομιλίας, Φωνής, δυσκολίες λεπτής – αδρής κίνησης, γραφοκινητικές διαταραχές, δυσκολίες συγκέντρωσης – προσοχής – μνήμης, υπερκινητικότητα, αισθητηριακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς, Δ.Ε.Π.Υ, Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ).
«Αρχές μας είναι η αγάπη για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένειά τους, ο σεβασμός στις ανάγκες του κάθε ατόμου και φυσικά η ενσυναίσθηση» μας λένε οι άνθρωποι του Κέντρου.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε; τους ρωτήσαμε.
«Αρχικά πραγματοποιείται μια πρώτη συνάντηση με την επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου μας, όπου γίνεται μια εκτενής λήψη ιστορικού και μια συζήτηση με τους γονείς για τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες του παιδιού και για τις προσδοκίες τους από τα θεραπευτικά προγράμμτα. Κατά την έναρξη των συνεδριών, οι θεραπευτές κάνουν μια πλήρη αξιολόγηση του παιδιού σε όλους τους τομείς ανάπτυξης για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων του και των δυσκολιών του. Έτσι θεσπίζεται και η κατάλληλη στοχοθεσία, πλήρως εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε παιδιού, με απώτερο στόχο να καταφέρει το παιδί να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο των δυνατοτήτων του.»
Φυσικά, για να υπάρξει απόλυτη επιτυχία σε όλη αυτή τη διαδικασία απαραίτητο συστατικό είναι η συνεργασία των επιστημόνων του Κέντρου «ΑΝΘΙΖΩ» με την οικογένεια του παιδιού. Οι ειδικοί ενημερώνουν τους γονείς για τη πορεία του θεραπευτικού προγράμματος, δίνοντάς τους συμβουλές και καθοδηγώντας τους για την κατάλληλη διαπαιδαγώγησή του παιδιού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή