Νάσος Ηλιόπουλος : Με πάνω από 800 απώλειες μέσα στον Οκτώβρη, η κυβέρνηση συγχωνεύει σχολικά τμήματα και κόβει 900 εκ. από τη δημόσια υγεία

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (Δημήτρης Τάκης):

«Είναι μία δύσκολη μέρα σήμερα. Από την πρώτη στιγμή, η Φώφη Γεννηματά μίλησε με θάρρος και παρρησία για τη μάχη με τον καρκίνο. Έδωσε αυτή τη μάχη με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια. Και θεωρώ ότι άφησε το στίγμα της στην πολιτική ζωή του τόπου. Είτε στις συγκλίσεις είτε στις αντιπαραθέσεις, η στάση της χαρακτηριζόταν πάντα από ευγένεια και αξιοπρέπεια. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους δικούς της ανθρώπους», τόνισεο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας για την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, αναφερθείς στην πανδημία, επισήμανε ότι «μέσα στο μήνα Οκτώβρη θρηνούμε ήδη πάνω 800 συμπολίτες μας». «Σε αυτήν την κατάσταση, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ένα σήμα στην κοινωνία πως τελειώσαμε με την πανδημία. Και δυστυχώς η κυβέρνηση το έχει δώσει πολλές φορές αυτό το σήμα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ να προχωρά σε μέτρα όπως είναι η συγχώνευση σχολικών τμημάτων». «Αυτές τις μέρες σχεδόν 1.000 τμήματα συγχωνεύονται σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάξεις με 28 και 29 μαθητές», εξήγησε.

Κατηγόρησε, ωστόσο, την κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρά σε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, συζητά και εφαρμόζει μόνο περιοριστικά μέτρα». «Μέτρα για τη δημόσια υγεία σημαίνει πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, σημαίνει στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν γίνεται να μην λειτουργούν τόσους μήνες οι κινητές μονάδες εμβολιασμού και δεν γίνεται οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να είναι λιγότεροι από όσους που ήταν πριν την πανδημία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά με την πρόσφατη επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά αντιφατικό, τη στιγμή που ο κ. Τσιόδρας εμφανίζεται για να σημάνει τον κίνδυνο και να προειδοποιήσει για δύσκολο χειμώνα, η κυβέρνηση να κόβει 900 εκ. ευρώ από τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του ‘22».

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε ένα παράθυρο ευκαιρίας που έχει η χώρα, τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου συνολικά στην ΕΕ».«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί και να διαγραφεί ένα μέρος του πανδημικού χρέους, του ιδιωτικού χρέους που φορτώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει και τα έσοδα του κράτους, γιατί το κράτος μπορεί να εισπράξει από μια επιχείρηση που μένει ανοιχτή, ενώ αντίθετα δεν εισπράττει τίποτα από μια επιχείρηση που κλείνει», εξήγησε.

Σχετικά με την ακρίβεια, σχολίασε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τα μισθωτά στρώματα αλλά το σύνολο της παραγωγής» και επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «να μειωθούν άμεσα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Καταλόγισε δε υποκρισία στην κυβέρνηση όταν απορρίπτει τέτοιες προτάσεις με το επιχείρημα ότι θα επιβαρύνουν το έλλειμμα, «την ίδια στιγμή που πηγαίνει το αφορολόγητο στη γονική παροχή στα 800.000 ευρώ –ενώ από τα 300.000 και πάνω αφορά πολύ λίγους ανθρώπους» ή «την ίδια στιγμή που δίνονται γενναίες οικονομικές επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες».

Δήλωσε ακόμα ότι «αποτελεί άμεση ανάγκη η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε ότι «στόχος στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι να είμαστε πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο, ώστε να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε προοδευτική διακυβέρνηση».

Τέλος, σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα γίνει το Φλεβάρη του 2022, σημείωσε ότι «στο δρόμο προς τα εκεί, θα πραγματοποιηθούν 13 συνδιασκέψεις στις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου ο εσωκομματικός διάλογος να είναι ανοιχτός προς την κοινωνία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή