Γενικό Σχέδιο (master plan) για την αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου και επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής

Παρουσιάστηκε στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη το Γενικό Σχέδιο (master plan) για την αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου και επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη με τις προτάσεις που περιέχονται στο master plan να συμβάλει στην άμεση υλοποίηση έργων και υποδομών. Αναγκαία η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων από την πολιτεία»

Tο υλικό με κοστολογημένες προτάσεις αποστέλλεται στα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα το αναγκαίο ποσό χρηματοδότησης

Παρουσιάστηκε στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παρουσία των αρμοδίων στελεχών της Περιφέρειας, η ποσοστικοποιημένη πρόταση του Γενικού Σχεδίου (master plan), στο οποίο αποτυπώνονται οι κίνδυνοι, αλλά και τα αναγκαία έργα και μελέτες, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου και των επιπτώσεων των πυρκαγιών σε εκτεταμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

Το Master Plan διαμορφώθηκε από τους μελετητές, αφού έλαβαν υπόψη τους και τις σχετικές μελέτες του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΠΑ. Με εντολή του Περιφερειάρχη το Γενικό Σχέδιο προωθείται σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική το Καλοκαίρι του 2021. Στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά κοστολογημένες οι παρεμβάσεις, που είναι αναγκαίες για τα έργα άμεσης παρέμβασης (Απροτεραιότητας) και μεσοπρόθεσμης παρέμβασης (Β προτεραιότητας). Στο σχετικό υπόμνημα θα επισημαίνεται το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Για την Α Φάση απαιτούνται 35 εκ. ευρώ (για μελέτες και έργα) ενώ για τη Β Φάση απαιτούνται κατ’ εκτίμηση 280εκ. ευρώ, (για μελέτες και έργα).

Με πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το master plan και θα συζητηθούν διεξοδικά οι δυνατότητες υλοποίησης του.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με αφορμή την παρουσίαση του Master Plan επισήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής με γρήγορα βήματα αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι έτοιμη με βάση τα στοιχεία και τις προτάσεις που περιέχονται στο master plan να συμβάλει στην υλοποίηση των αναγκαίων μελετών, έργων και υποδομών. Στο Σχέδιο καταγράφονται λεπτομερώς τα βήματα με κοστολογημένες προτάσεις υλοποίησης παρεμβάσεων. Το υλικό αυτό θα αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία προς ενημέρωση τους προκειμένου να ενημερωθούν για τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται αλλά και για τα ποσά, που χρειάζονται να εξασφαλιστούν για την υλοποίηση τους».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής Μ. Κάραλη, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής Ι. Ασπρουλάκης, ο Σ. Λαζαρίδης Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών Έργων και η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Γ. Κονδύλη.


Τι περιέχει το master plan

Το Γενικό Σχέδιο (master plan) αφορά στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα). Το Σχέδιο περιλαμβάνει:
– Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
– Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος
– Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων
– Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού
– Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης (με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε έργα, που βάση διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
– Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων Α και Β Φάσης.

Πηγές

φωτογραφία αρχείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή