Γιάννης Οικονόμου : Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές εγκληματικών πράξεων σε όλη τους την έκταση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου : Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα  αυστηροποιούνται οι ποινές εγκληματικών πράξεων σε όλη τους την έκταση

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον «ΑΝΤ1»
και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για τις γυναικοκτονίες
Το περιστατικό της Κρήτης είναι τραγικό. Μια ακόμη γυναίκα χάνει τη ζωή της. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα. Και μέσα στις οικογένειες, μέσα από δομές αντιμετώπισης των περιστατικών που οδηγούν σε ακραία οικογενειακή βία. Έχει κάνει μεγάλα βήματα η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, που σε μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να υλοποιείται, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει έγκαιρα και γρήγορα καταγραφή τέτοιων περιστατικών, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο
Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές εγκληματικών πράξεων σε όλη τους την έκταση και αυξάνεται η παραμονή στην φυλακή όσων διαπράττουν εγκλήματα, κυρίως όσων αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Αποκαθίσταται μια στρέβλωση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Για τις ανθρωποκτονίες, καταρχήν, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον, επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης ανηλίκων, είτε αυτό αφορά την άσκηση σωματικής βίας είτε, πολύ περισσότερο, τη σεξουαλική κακοποίηση. Η ποινή για βιασμούς και κακοποίηση γίνεται πάρα πολύ αυστηρή και φτάνει πλέον μέχρι τα ισόβια. Θεσμικά και νομικά θωρακίζει η Πολιτεία τους πολίτες απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Για τις ανατιμήσεις
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, το οποίο προφανώς και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είμαστε από τις πρώτες κυβερνήσεις, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πήραμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Μισό δισ. ευρώ είναι τα μέτρα υποστήριξης του οικογενειακού προϋπολογισμού, που πήρε η Κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα -οριζόντια για όλη την κοινωνία- αλλά και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και την επέκταση της περιμέτρου, έτσι ώστε φέτος να επωφεληθούν 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά. Είναι αλήθεια ότι οι αυξήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε το αποτύπωμά τους στις τσέπες των νοικοκυριών. Να είμαστε ειλικρινείς. Είμαστε, όμως, εδώ, με τα μέτρα που πήραμε. Και όσο είναι δυναμική, δυστυχώς, η πορεία των ανατιμήσεων, εδώ θα είμαστε να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε.
Η Δ.Ε.Η. έχει, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ένα πρόγραμμα καταβολής δόσεων. Έχει ανακοινωθεί η δημιουργία μιας γραμμής στο Υπουργείο Ενέργειας, έτσι ώστε να απαντάμε στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων, για να μην φτάνουμε σε καταστάσεις διακοπής ρεύματος. Γίνεται ό,τι μπορεί να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας, είτε στην άμεση οικονομική στήριξη ώστε ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων να απορροφηθεί, είτε για να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό οι άνθρωποι που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα. Να προσθέσω, ότι και σε επίπεδο ευρωπαϊκό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τη δική της παρέμβαση.
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι λίγα τα 500 εκατομμύρια που διατίθενται. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μεγάλες αυξήσεις. Από την άλλη, οι οικονομίες έχουν συγκεκριμένες αντοχές. Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να μπορούμε να δίνουμε αυτή την στήριξη, αν έχουμε καταφέρει -όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο- να είναι τα εισοδήματα των πολιτών αυξημένα κατά 7%, είναι επειδή η πολιτική μας δεν κάνει μια τρύπα στο νερό. Με σώφρονα μέτρα δίνει μερίδιο της ανάπτυξης, που πετυχαίνουμε όλοι μαζί, στην κοινωνία και σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Είμαστε εδώ να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να βοηθάμε τους ανθρώπους όσο περισσότερο μπορούμε, με πολιτικές, όμως, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα και δεν ανατρέπουν την πορεία της ανάπτυξης. Διότι, καλές είναι οι θεωρίες και τα μεγάλα λόγια, αλλά ένα δράμι πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας. Και η Κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το φαινόμενο, βρίσκεται δίπλα στον κόσμο και θα εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή