Κίνημα Αλλαγής: Για εμάς, η προστασία του κλίματος δεν είναι μία επικοινωνιακή επιλογή αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη για τον πλανήτη

Κοινή Ανακοίνωση Τομέων Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής:

Η 26η Σύνοδος των Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη (COP26), ξεκίνησε με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας.

Θα καταφέρει να διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης;

Τα μηνύματα είναι μεικτά, παρά την πολύ σημαντική προσπάθεια της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμμετέχει χωρίς Κλιματικό Νόμο όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ως όφειλε μετά τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 και με την απολιγνιτοποίηση σε αδιέξοδο. Αντίθετα, το φυσικό αέριο που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση για την αντικατάσταση του λιγνίτη απλώνει βαριά τη σκιά της ενεργειακής φτώχειας το χειμώνα που έρχεται στη χώρα μας.

Στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε τονίσει πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της ομαλής-δίκαιης μετάβασης και της αξιοποίησης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών από τον απλό πολίτη για τη συνολική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν έχει νόημα να κλείνουμε λιγνιτικούς σταθμούς και να δημιουργούμε νέους σταθμούς και υποδομές φυσικού αερίου.

Είχαμε επίσης παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον κλιματικό νόμο και πως αυτός πρέπει να διαμορφωθεί “από κάτω προς τα πάνω” με ανοιχτή διαβούλευση αλλά και τους νέους μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο (Κλιματική Συνέλευση). Παράλληλα, εδώ και μήνες έχουμε καταθέσει την πρόταση μας στην ελληνική κοινωνία για ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Για εμάς, η προστασία του κλίματος δεν είναι μία επικοινωνιακή επιλογή αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη για τον πλανήτη, την Ελλάδα, τους οικονομικά ασθενέστερους και την επόμενη γενιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή