Ένα Άλλο Μυστήριο – Un Autre Mystère, της Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ένα Άλλο Μυστήριο – Un Autre Mystère, της Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies

Μυστήριο 55
Ένα Άλλο Μυστήριο | Un Autre Mystère
Compagnie des Prairies – Julie Desprairies

13 & 14 Νοεμβρίου 2021 | Ώρα έναρξης: 11.00 & 16.00
Η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies επιστρέφει στην Ελευσίνα και δημιουργεί έναν χορογραφικό περίπατο δυο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος
Χάρτης της διαδρομήςεδώ
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεωνεδώ

Έναν χορογραφικό περίπατο με τίτλο Ένα Άλλο Μυστήριο (Un Autre Mystère) με τη συμμετοχή πέντε Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, καθώς και κατοίκων καιτοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας, διοργανώνει η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης στις 13 και 14 Νοεμβρίου, σε σύλληψη και χορογραφίατης σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφουJulie Desprairies. Ένα in-situ έργο στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή.
Η Ελευσίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα Μικρά και τα Μεγάλα Μυστήρια που πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα, τη λατρεία της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας, και της κόρης της, Περσεφόνης, καθώς και για τις θυσίες, τις προσφορές και τους ύμνους που περιελάμβαναν οι μυστικιστικές πομπές στην Ιερά Οδό. Στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies και η ομάδα της,Compagnie des Prairies, έχοντας έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, στο πλαίσιο δυο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, επιστρέφουν σε αυτήν και συνθέτουν, με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών της συλλόγων, Ένα Άλλο Μυστήριο, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό της πλούτο μέχρι και σήμερα.
Προβάλλοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα, η Julie Desprairies θα δημιουργήσει μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών της Ελευσίνας και θα διερευνήσει τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό. Xαράσσοντας ένα νέο μονοπάτι στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, η παράσταση θα διαγράψει τη δική της πορεία σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, που δεν θα γιορτάζουν κάποια θεά, αλλά θα τιμούν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας. Οι μυστικιστικές φόρμες και τα αντικείμενα που αποκαλύπτονται στα Μυστήρια θα αντικατασταθούν από καθημερινές συζητήσεις και αντικείμενα που διαμορφώνουν την πόλη του σήμερα, θέτοντας δομικά ερωτήματα: Τι θα γινόταν αν η χορογραφική τέχνη είχε μια οργανωτική λειτουργία; Αν ένα καλλιτεχνικό έργο μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές για την πόλη; Αν η διαβούλευση των πολιτών μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του χορού;
Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.

Σημείωμα χορογράφου
Έχω φανταστεί ένα χορογραφικό έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κατοίκων. Μια παράσταση του περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Θέλω να επανεξετάσω την εξέλιξη των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών. Ντόπιοι χορευτές/τριες, πολίτες, μάγειρες/ρισσες και εθελοντές/ντριες θα συμμετέχουν στον χορογραφικό περίπατο. Η σκηνή μας θα είναι τα δύο χιλιόμετρα των γραμμών. Επιλέγω αυτή τη διαδρομή, για να διασχίσουμε τα τοπία της Ελευσίνας, να ανακαλύψουμε μία μοναδική θέα της πόλης και των κρυμμένων θησαυρών της, από την τοπική κηπουρική ως τη χορευτική παράδοση επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο Ένα Άλλο Μυστήριο είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία απογραφή των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη.
Julie Desprairies

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)
Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies
Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα
Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη
Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting
Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης
Συντονισμός Συμμετεχόντων – Mentor: Γιάννης Παππάς
Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)
Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη
Με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.
Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies – Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.
Φωτογραφίες:https://bit.ly/3BcylBG

Πληροφορίες
Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00.
Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος
Χάρτης της διαδρομήςεδώ
Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά
Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα
Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχήςεδώ
Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
E-mail:info@2023eleusis.eu

Λίγα λόγια για τη Julie Desprairies
Η Julie Desprairies γεννήθηκε το 1975 και ζει στο Παρίσι. Η ομάδα της δημιουργεί εννοιολογικά χορογραφικά έργα κι έχει έδρα την Λυών (Auvergne-Rhône-Alpes). Έπειτα από λεπτομερή έρευνα των τόπων και των απαιτήσεών τους, δημιουργεί έναν “εφαρμοσμένο χορό” που συχνά περιλαμβάνει τους κατοίκους τους, καθώς και όσους τους χρησιμοποιούν. Τα έργα της ποικίλλουν ως προς την κλίμακα, περιλαμβάνοντας ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο, παίρνοντας κάθε φορά διαφορετική μορφή: παραστάσεις, ταινίες, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, performances. Για την ίδια, τα έργα της έχουν στόχο “να γίνει ορατή η κίνηση των χώρων”. Η Julie Desprairies συχνά διοργανώνει ομιλίες σε καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές σχολές, πανεπιστήμια, σεμινάρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναδεικνύοντας τη σχέση του χορού με την αρχιτεκτονική, το σινεμά αλλά και τη συμμετοχική δημιουργία με ερασιτέχνες.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η Julie Desprairies δημιουργεί χορογραφικά έργα για αρχιτεκτονικές δομές. Για κάθε κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις, μελετώνται λεπτομερώς οι προθέσεις του αρχιτέκτονα. Αυτό προσανατολίζει και τη θεαματική μορφή που παίρνει το έργο της. Γοητεύτηκε πρώτα από τη δεκαετία του 1930 και τον μοντερνισμό (Willem Marinus Dudok 2000, André Lurçat 2004), και έκτοτε έχει σκηνοθετήσει «χορογραφικά περιβάλλοντα» για σύγχρονα κτίρια (Christian de Portzamparc 2008, Shigeru Ban 2010, Jean Nouvel 2012). Τα σώματα των χορευτών βοηθούν στη σχολαστική εξερεύνηση των δομικών, πλαστικών, χωρικών, φωτεινών και ηχητικών χαρακτηριστικών των επιλεγμένων τοποθεσιών.
Μελετώντας την ιστορία και τις χρήσεις των κτιρίων, η Julie Desprairies ενδιαφέρεται για τις κινήσεις του έργου (artist in residency στο Manufacture Nationale de Sèvres, 2006-2008) και για τη συμμετοχή κατοίκων και χρηστών των αρχιτεκτονικών κατασκευών που έχουν στηθεί (Printemps, για 155 χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς στη Ρεν και την ευρύτερη περιοχή, 2008). Όταν ο τόπος περιλαμβάνει ένα αστικό πλαίσιο, είναι η πόλη που γίνεται το θέατρο της έρευνάς της (Gratte-Ciel de Villeurbanne, Μπιενάλε της Λυών 2006).
Ανάμεσα στα έργα της περιλαμβάνεται και μια ταινία στο La Villeneuve de Grenoble με τη Louise Narboni, στο πλαίσιο της οποίας έφερε κοντά 80 παιδιά, κατοίκους, καταστηματάρχες και ανθρώπους που σύχναζαν στη γειτονιά. Δημιούργησε, επίσης, την L’Opera nell’opera, μια συμμετοχική όπερα για την Όπερα της Λυών (193 ερμηνευτές, το ένα τρίτο των οποίων ήταν καλλιτέχνες και τεχνικοί της όπερας, Lyon Biennale de la Danse), καθώς και το Paris à l’infini (la danse), μια δημιουργία για 200 δημοτικούς υπαλλήλους της πόλης του Παρισιού για το ολονύκτιο Φεστιβάλ Τεχνών «Nuit Blanche».
Αναπτύσσει, τέλος, θεματικά έργα («λούνα παρκ», «τοπίο») που μπορούν να υλοποιηθούν και να δημιουργηθούν in-situ σε διαφορετικά αστικά/αγροτικά/αρχιτεκτονικά πλαίσια, καθώς και διεθνείς συνεργασίες με τη συμμετοχή ντόπιων χορευτών, όπως η παράσταση στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο με χορευτές από την Favela de Mare.

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος του κοινού πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)
Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)
Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την εκδήλωση.
Μόνο οι επισκέπτες κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr.
Δεν γίνονται δεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή